Dette er Norges rikeste

Norges 400 rikeste har økt formuen med 32 milliarder kroner i løpet av det siste året, viser fersk liste.

KOSTET PENGER: Stort fall i Seadrill-aksjene har skapt problemer for Norges rikeste mann John Fredriksen. Likevel er nærmeste konkurrent til tronen 60 milliarder unna.

Thomas Nilsson
Publisert:

Til tross for oljeprisfall og problemer i offshoreindustrien kan hele 234 norske personer kalle seg milliardærer. Det er 12 flere enn i fjor, skriver Kapital.

Særlig personer med verdier knyttet til næringseiendom og handel trekker opp på listen, mens olje- og offshoreinvestorene fikk formuene sine kuttet i fjor. Totalt har de rikeste nordmennene nå verdier for 975 milliarder kroner, opp fra 943 milliarder i fjor.

Den gjennomsnittlige formuen var på 2,44 milliarder kroner, og alle på listen er i snitt blitt 212 millioner kroner rikere sammenlignet med i fjor, skriver Kapital.

Du kan se hele listen over Norges 400 rikeste hos Kapital her!

Fortsatt på topp

Det siste året har flere skrevet om at shippingkjempen John Fredriksen er blant dem som har fått formuen sin kuttet kraftig det siste året. Totalt har formuen til den velkjente rikingen falt med 5 milliarder til 97 milliarder kroner.

Likevel ligger Fredriksen, som skatter til Kypros fortsatt på topp over Norges rikeste. Ifølge Kapital er årsaken til dette at han har realisert store gevinster de siste par årene som kommer i tillegg til en rekke utbytter og en gunstig valutaeffekt.

Fredriksen har nemlig verdiene sine utenfor Norge, og han er dermed ikke like hardt rammet av kronefallet vi har sett det siste året.

Les også

Ekskona til Røkke selger markedets dyreste leilighet

60 milliarder bak Fredriksen ligger Odd Reitan, som økte formuen med seks milliarder kroner i fjor til 37 milliarder kroner. Han blir fulgt av nok en dagligvarebaron, nemlig Norgesgruppens Johan Johannson, som økte formuen med 3,9 milliarder kroner til 31,7 milliarder kroner, ifølge listen til Kapital.

Stort hopp

Den som gjorde det største hoppet på listen i fjor var Grunnleggeren av forvaltningsselskapet Viking Global Investor, Ole Andreas Halvorsen. I likhet med Fredriksen har han også flyttet fra Norge, og bor i USA.

Forvalteren økte formuen sin med nesten ti milliarder kroner i fjor til 23,2 milliarder kroner, skriver Kapital.

Les også

Kinas seneste eksportvare: Millionærer

Flere velkjente fjes dukker også opp på listen. Hotellkongen Petter Stordalen går forbi Kjell Inge Røkke og tar en 8. plass på listen, mens Stein Erik Hagen faller en plass till tross for å ha økt formuen med rundt 2 milliarder kroner.

Les også

– Jeg skal gi mye mer

Les også

Hagen: Næringslivseiere stemples som halvkriminelle

Les også

- Formuesskatten bør fjernes helt

Her kan du lese mer om