– Matkjedene kan ikke skylde på bøndene når de dobler prisene

Enkelte matvarer ble over dobbelt så dyre ved månedsskiftet. – Kjedene kan ikke skylde på norske bønder og politikere, dette gjør de for å tjene mer penger, sier matministeren.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale mener dagligvarekjedene har lite å skylde på, annet enn hensynet til egen inntjening, etter prishoppet på dagligvarer.
Publisert:

– Kjedene kan prise som de vil, men de bør være ærlig med kundene sine om hvorfor prisene øker, og det er altså for å bedre egen bunnlinje, sier en opprørt Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Som E24 omtalte lørdag, er det litt av et prisjokk som venter norske kunder etter matkjedene oppjusterte matvareprisene 1. juli. Enkelte varer som hadde vært gjenstand for vårens priskrig, ble doblet i pris.

– Det har vært en ekstrem priskrig i hele år og da er det noen varer som har vært ekstremt billige. Så når prisen på varene nå normaliseres, kan det bli et prishopp på enkelte varer, hvor prispresset har vært størst, sier kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Coop Norge.

Les også

Nå skrur matvarekjedene prisene opp

Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen bekrefter prisøkningene og oppgir fire hovedgrunner: prisendringer fra leverandører, eventuelle økninger i statlige avgifter, landbruksoppgjøret og valutaendringer.

– Bevisst feilinformasjon

– To av disse er åpenbart grunnløse, kjedene desinformerer bevisst eller plasserer ansvaret feil, sier landbruks- og matministeren.

Han forklarer at det ikke er noen økninger i statlige avgifter i sikte, at den generelle skattepolitikken burde bidra til å senke prisnivået, og han kaller jordbruksoppgjøret det billigste på 10 år.

– Når enkelte varer går opp med 100 prosent og kjedene skylder på jordbruksavtalen, så blir jeg provosert.

Ministeren frykter at frustrerte forbrukere retter frustrasjonen mot feil sted, altså mot norske bønder og politikere.

– Kjedene innrømmer det selv, markedet er mindre prissensitivt om sommeren, så da henter kjedene inn igjen overskuddet på varer de har på tilbud resten av året, sier Dale.

Billig jordbruksoppgjør

– Jordbruksoppgjøret i år får matprisene til å øke mindre enn den vanlige lønns- og prisveksten, sier Dale.

Ifølge ministeren er den direkte følgen av jordbruksoppgjøret en økning på 100 kroner i året i matutgifter for en gjennomsnittsfamilie.

Den største prisendringen som ble vedtatt i jordbruksoppgjøret, var at gjennomsnittsprisen på poteter ble økt med 15 øre. Disse endringene gjelder fra 1. juli, altså samme dag som kjedene justerte sine priser.

Les også

Nå er det priskrig på reker: – Vi selger rekene med tap

Les også

– Rema får dårligere betingelser enn Norgesgruppen

Les også

Trodde du denne fisken var fersk?

Publisert: