Undersøkelse: Over en halv million nordmenn gjør skattetabbe

520.000 nordmenn dropper å gjøre en grundig sjekk av skattemeldingen før de sender den inn, viser ny undersøkelse. – Skattetabbe av dimensjoner, mener økonom.

Foto: Ole / Mosvold Larsen Berg-rusten NTB scanpix
  • NTB
Publisert:,

Siste frist for å sjekke og endre skattemeldingen for fjoråret nærmer seg. Ved midnatt tirsdag 30. april stenger Skatteetaten denne muligheten, og for dem som ikke gjør endringer eller søker om utsettelse, sendes den inn automatisk slik den er.

Det kan i verste fall innebære at man betaler mer skatt enn man egentlig må, eller at man må betale straffeskatt hvis skattemeldingen inneholder feil.

Sjekk alle skatteguidene fra Dine Penger nederst i saken!

En undersøkelse Respons Analyse har gjort for SpareBank 1, viser at svært mange kan ryke på denne smellen. En av ti svarer at de hopper over alle tallene og bare sjekker om de får penger igjen eller baksmell når de leser skattemeldingen. Det tilsvarer 480.000 nordmenn.

Les også

Derfor krasjer Skatteetatens sider hvert år – og hvorfor man ikke fikser det

I tillegg svarer 2 prosent av de spurte, tilsvarende 100.000 på landsbasis, at de ikke engang vil åpne skattemeldingen overhodet.

– Det er skattetabbe av dimensjoner å ikke engang å kaste et blikk på tallene som danner grunnlaget for beregningen av skatten. Over en halv million nordmenn risikerer å gå glipp av verdifulle fradrag og ende opp med å betale for mye i skatt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

– Ingen fasit

Av dem som ikke sjekker tallene i skattemeldingen, oppgir 36 prosent at den viktigste grunnen er at de regner med at det som står der, er korrekt. 24 prosent sier årsaken er at de ikke forstår det som står der.

Ifølge Gundersen er opplysningene i skattemeldingen stort sett riktige, men ikke alltid. Det kan skje feil, og i tillegg er det flere opplysninger som ikke er ført opp og som hver enkelt må fylle ut selv. Det gjelder for eksempel utgifter til jobbreise og pendlerutgifter. Disse utgiftene kan gi fradrag og mindre skatt.

– Det er ikke en fasit nederst i skattemeldingen, det er en misforståelse. Beløpet som står oppført at du har til gode eller er skyldig, er en foreløpig beregning. En liten innsats kan gjøre at du kommer bedre ut enn det ser ut til, sier forbrukerøkonomen.

Les også

Dette er nytt i årets skattemelding

Flesteparten får igjen

Foreløpige tall fra Skatteetaten viser at 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, mens 800.000 ligger an til å måtte betale restskatt.

De som får igjen penger, ligger i snitt an til å få 11.000 kroner inn på konto når skatteoppgjøret utbetales fra 27. juni og utover. Den gjennomsnittlige baksmellen ligger på 25.900 kroner, en sum som må tilbakebetales statskassen innen 31. mai.

Gundersen mener det er flere grunner til å sette av noen ekstra minutter til å ta en grundig titt på skattemeldingen før du sender den inn.

– De minuttene du bruker på å sjekke tallene og jakte fradrag kan være verd tusener av kroner. Og som en ekstra bonus får du bedre innsikt i hvordan din økonomi har utviklet seg det siste året, sier han.

I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Spar skatt på kryptosmell

Ble det krasjlanding for kryptodrømmen? Dette må du gjøre for å få skattefradrag. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret

Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formueskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.

Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel AirBnB. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen

Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.

Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette er nytt i årets skattemelding

  2. – Høy trafikk kan gi ventetid

  3. Derfor sliter Skatteetatens sider hvert år - og derfor fikser man det ikke

  4. Annonsørinnhold

  5. Mange tar ut unødvendig dyr utenlandsk valuta

  6. En kvart million vil ta ferie for lånte penger