Forslag til ny arvelov: - Blir ikke mindre advokatmat

Forslaget til ny arvelov skulle gjøre loven mer i takt med tiden og få færre konflikter. Advokater tror ikke det blir helt slik.

Nok å gjøre: Advokat Svein Engebretsen i Familiens Advokat er ikke sikker på at forslaget om at halvparten skal gå til ektefellen er i tråd med samfunnsendringene. Dermed må mange justere arveoppgjøret og advokatene får mer å gjøre.

  • Carsten Henrik Pihl
  • Anne Lise Stranden
Publisert:

Lovforslag. Mandag la arvelovutvalget frem sitt forslag til ny arvelov. Loven gir ektefeller en mye sterkere stilling enn de har i dag, ved blant annet å gi dem rett til å arve halvparten av arven etter avdøde ektefelle, mot i dag en firedel. Barna får tilsvarende mindre arv.

– Økt ektefellearv, likestilling mellom ektefeller og samboere, og annen måte å beregne pliktdelen på, vil berøre folk mest, sa utvalgsleder Torstein Frantzen ved overleveringen av forslaget.

Les mer:Ny arvelov vil styrke ektefelles arv

Ikke mindre advokatmat. Det har vært et mål for arbeidet å gi klare og enkle regler som gir forutsigbarhet, og som virker konfliktdempende.

Men advokat Svein Engebretsen i advokatfirmaet Familiens Advokat tror ikke at utvalget har lykkes helt:

– Det blir ikke mindre advokatmat med dette forslaget, kommenterer Engebretsen til Dine Penger.

Med dette tenker Engebretsen på at det både vil være behov for justeringer ved testament eller ektepakter, og eventuelle arveoppgjør etter at noen er døde.

Kan testamentere mer. Per-Jakob Haakstad er advokat i Haakstad & Co, og har arbeidet med arvesaker i mange år.

Han kommenterer at lovforslaget øker muligheten for at arvelatere kan bestemme selv over hva som skal skje med arven etter dem:

Kan bli flere konflikter: Advokat Per-Jakob Haakstad mener det kan bli flere konflikter hvis det blir flere testamenter.

– Muligheten for å testamentere bort er økt, i og med at barnas pliktdelsarv kan senkes til en firedel av boet, og ektefellens pliktdel kan begrenses til seks ganger grunnbeløpet (ca 500.000 kroner, red anm), sier han til Dine Penger.

For de som ikke bruker testament, vil arvelovens regler slå til for fullt.

– Når de bare har felles barn, er det ikke så mange som gjør anskrik. Men hvis det er særkullsbarn etter avdøde vil de kunne reagere på at de nå vil få mindre enn hittil, sier advokaten.

Les mer om testament:Testamentsskolen

Barna trenger mindre. De nye arvereglene har blant annet bakgrunn i at både foreldre og barn er eldre når foreldrene dør og barna skal arve.

Dermed er det mindre grunn til å sikre barna, forklarte utvalgets leder Torstein Frantzen på mandagens pressekonferanse.

– Forsåvidt riktig og saklige argumenter. De fleste er jo i 50-60 årene når de arver, og trenger ikke pengene så mye som de gjorde før, kommenterer Per-Jakob Haakstad.

Er halvparten riktig? Svein Engebretsen opplever ofte at ektefeller vil at arven etter dem skal gå tilbake til familiene, ut fra hva den enkelte ektefelle hadde med inn.

Men slik blir det ikke med de nye reglene. Der vil den lengstlevende kunne sitte igjen med tre firedeler av ekteparets totale bo. Sin egen del, samt halvparten av avdødes bo.

– At halvparten skal gå til ektefellen tror jeg er i utakt med samfunnsendringene. Her er det nok mange som ønsker å ha en justering, sier Engebretsen. Lovens utgangspunkt kan endres med (gjensidig) testament og/eller ektepakt.

Samtidig påpeker advokaten at det nok er en del som ikke orker eller husker på å gjøre disse justeringene, og da kan det bli konflikter når arveoppgjøret kommer.

Dette er Per-Jakob Haakstad enig i:

– Jeg antar at konfliktstoffet vil være som før. Men hvis resultatet av de nye reglene er at det blir flere testamenter, kan det bli flere konflikter, forteller Haakstad.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen mottar forslaget til ny arvelov fra lagdommer Torstein Frantzen, som har ledet utvalget.

Foto: Justisdepartementet

Håper på færre konflikter. Utvalgsleder Torstein Frantzen kommenterer til Dine Penger at arv ofte vil være konfliktfylt, men håper at det blir færre:

– Det vil vel alltid bli konflikter i arvesaker, men vi har håpet at vi bidrar til litt færre konflikter, med litt færre skjønnsmessige lover, sier Frantzen.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny arvelov vil styrke ektefellens arv – på bekostning av barna

  2. Ny Arvingane-episode i kveld: Her er foreløpig fasit på arvestriden

  3. Arverett selv uten felles barn: Flere samboere kan få arverett

  4. Annonsørinnhold

  5. Arveavgiften er borte, men ikke helt fritt frem

  6. Over 20.000 skilsmisser og separasjoner i fjor: Slik gifter du deg best for å gjøre en skilsmisse enklere