Nå får du skattedommen for neste år

Fra neste år er skattekortet elektronisk, men denne uken kommer informasjonen om hvilken skatt du får neste år. Se hva du må sjekke.

Ditt ansvar: – Det er viktig at du sjekker at tallene vi har lagt til grunn for å beregne skattetrekket ditt er riktige, sier skattedirektør Hans Christian Holte om tallene til skattekortene som kommer denne uken.
Publisert: Publisert:

I dagene fremover får 3,8 millioner nordmenn beskjed om hva som står på skattekortet for 2014.

Din oppgave blir å sjekke skattekortet for mulig feil.

Elektroniske kort. Skattekortene blir nå elektoniske. Det betyr at arbeidsgiver henter informasjonen automatisk til sitt lønnssystem.

I stedet for skattekort vil du motta informasjon om skattekortet og hvordan ditt skattetrekk for 2014 er beregnet. Disse tallene er det viktig at du sjekker.

Stemmer tallene, trenger du ikke å foreta deg noe mer.

– Som arbeidstaker får du en ting mindre å tenke på når du nå ikke lenger skal levere skattekortet til arbeidsgiveren din. Men det er viktig at du sjekker at tallene vi har lagt til grunn for å beregne skattetrekket ditt er riktige. Er tallene feil risikerer du å bli trukket for mye eller for lite i skatt gjennom året, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Altinn eller posten. De rundt 760.000 personene som er e-brukere hos Skatteetaten kan se skattekortinformasjonen på Altinn fra ca klokken 9.00 dag.

De resterende 3 millioner lønnsmottagere får utkastet til skattekort tilsendt i posten i løpet av uken.

Endringer i skattekortet gjøres på nettet for alle skatteetaten.no/endre.

Automatisk beskjed. Endrer du skattekortet i løpet av året vil arbeidsgiver automatisk få beskjed om endringen og må hente oppdatert skattekort før neste lønnskjøring.

Arbeidsgivere slipper manuelle rutiner og får en mer effektiv behandling av skattekort for sine ansatte.

Systemet har vært testet av noen bedrifter det siste året, og slippes nå løs på hele landet. Skattedirektør Hans Christian Holte er spent, men rolig:

– Test-tiden har gått bra. Det er spennende når vi skal live til alle skatteyterne, men det skal gå fint, fortalte han til Dine Penger tidligere i høst.

Slik får du informasjonen: Dette er informasjonen slik de fleste vil motta den. Det blir din oppgave å sjekke at tallene er riktige, opp mot selvangivelsen, bankopplysninger og lønnslipper.

Når du bør du særlig sjekke?

Mer i lån? Skattekortene er satt opp etter fradragene du har. Dermed er det særlig fradragssiden du må sjekke. For eksempel at du har tatt opp nytt lån – som gir endringer i rentefradraget.

Gir du skattekortet fra deg uten å kontrollere at skattetrekket blir riktig, vil du ikke ende opp med å betale for lite eller for mye skatt, men du kan ende opp med en saftig baksmell eller at du får utbetalt mindre i lønn hver måned fordi du blir trukket for mye i skatt.

Flyttet eller barn i barnehage? Dersom du fra årsskiftet vet at du kommer til å få mye større - eller mindre - utgifter til pendling, kan dette også være en grunn til å endre skattekortet.

Det kan også være lurt, dersom du skal har barn i barnehage eller SFO det neste året. Du får nemlig fradrag for pass og stell av barn som foreldrefradrag.

Fradraget for ett barn er 25.000 kroner, hvilket utgjør 6750 kroner i lavere skatt. For hvert påfølgende barn er fradraget 15.000 kroner (4050 kroner i lavere skatt).

Veldig stor lønnsendring? Vi skrev lenger oppe om at tabellene tar høyde for lønnsendringer. Hvis du har gått veldig opp eller ned i lønn, er ikke dette sikkert. Derfor bør du nok be om nytt skattekort hvis du har veldig høy lønnsøkning (eller lønnsnedgang).

Skatteendringer. I statsbudsjettet ble skatten for 2014 endret noe, blant annet ble fradragsprosenten endret til 27 prosent. Dette er det tatt høyde for i skattekortberegningene, og du trenger ikke tenke på det selv.

Tom Staavi: – Tror de fleste sjekker

Tom Staavi, økonomi-kommentator i VG

Tom Staavi, økonomikommentator i VG mener at elektroniske skattekort er en god ide. Han tror de fleste vil sjekke opplysningene nøye:

– Akkurat når det gjelder skattekortet, tipper jeg de fleste følger med. Det er tross alt penger utbetalt, og der er folk mer på hugget, kommenterer Staavi til Dine Penger.

Han peker likevel på at forenklingene gir større ansvar til den enkelte skattebetaler:

– Det er litt farlig fordi man kanskje ikke tenker på at man er ansvarlig og kan bli straffet hvis det er feil i selvangivelsen man ikke gidder å sjekke, kommenterer den tidligere Dine Penger-redaktøren.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om