Søkkrike på laksefest

Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe jobbet på fôrflåte i sommer. 21 år gammel er han Norges rikeste laksebaron, med 3,3 milliarder i formue.

PÅ TOPP: For andre året på rad er Salmar-arvingen Norges rikeste laksebaron. Selv brukte han sommeren på å jobbe på fiskebåt.

Kallestad, Gorm (NTB SCANPIX) / Trond Hammervik
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

2013 var et meget godt år for norske oppdrettskonger. Høye priser og kjøpevillig børs sendte flere av de største selskapene opp i årets siste kvartal. Det syntes godt på lommebøkene til eierne.

Øverst på «laksetronen» er Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe (21), med en ligningsbasert formue på 3,359 milliarder kroner.

Det er økning på om lag 800 millioner fra året før.

Det gjør at 21-åringen hoppet opp seks plasser på listen over Norges mest formuende nordmenn, til en sjetteplass totalt i 2013.

Witzøe er med det også Norges tredje rikeste person under 30 år, etter Katharina G. Andresen (19) og hennes lillesøster Alexandra (som ennå ikke er i skattelistene).

- Ikke penger jeg har

Witzøe var også den av laksebaronene med høyest skattbare inntekter etter fradrag og tillegg til tross for et fall på rundt 15 millioner til 45,7 millioner kroner.

Det er nå to år Witzøe junior siden tok sin plass blant Norges rikeste etter at faren Gustav Witzøe (60) i 2011 overførte b-aksjene i familiens holdingsselskap Kvarv, som blant annet eier størsteparten av aksjene i Salmar.

– Dette er ikke penger som jeg har, eller kontrollerer, det er verdier som finnes i selskapene, og jeg har derfor ikke noe spesielt forhold til dem, sa Salmar-arvingen til Dagens Næringsliv i sommer.

I samme DN-saken kom det frem at milliardæren i sommer jobbet syv uker på en av oppdrettsfirmaets fôrbåter.

Witzøe senior hadde i 2013 en skattbar inntekt på 2,4 millioner kroner og en ligningsbasert formue på 107,9 millioner kroner.

Ikke alene

Det var ikke bare familien Witzøe som kunne glede seg over store verdier i fjor.

Nummer to på E24s oversikt over Norges rikeste innen oppdrettssegmentet var Austvoll Seafood-sjef Helge Arvid Møgster, med en en skattbar inntekt på 23,1 millioner kroner og en ligningsbasert formue på 923,6 millioner kroner.

Dermed er Gustav Magnar Witzøe (21) den eneste milliardæren på listen - om vi skal gå etter ligningstallene.

Også gründer og lakseoppdretter Gerhard Meidell Alsaker hadde et godt år i 2013 og havnet på en tredjeplass med en skattbar inntekt på 16,2 millioner kroner og en ligningsbasert formue på 550 millioner kroner.

Under ham var styreleder Ole Eirik Lerøy i Marine Harvest å finne med en skattbar inntekt på 12,9 millioner kroner og en ligningsbasert formue på 268 millioner kroner. Selskapet har det siste året levert flere gode kvartaler til tross for at de har falt på børsen de siste par månedene.

Få kvinner

Blant de fire kvinnene på listen over laksebaroner var det Lisbeth Berg-Hansen i Sinkaberg-Hansen som hadde høyest skattbarinntekt i 2013.

Likevel var den tidligere fiskeri- og kystministeren fra Arbeiderpartiet hele 43 millioner kroner bak Witzøe.

Berg-Hansen hadde en ligningsbasert formue på 36,3 millioner kroner. Altså langt bak de som lå øverst på listen.

Hele 16 av laksetoppene på listen hadde ligningsbasert formue på over 100 millioner kroner.

En mann glimrer med sitt fravær. Marine Harvest-eier John Fredriksen er flere ganger kåret til rikeste nordmann, men han har som kjent flagget ut og skatter til Kypros.

Analytikerne har anslått at 2014 også kommer til å bli et godt lakseår til tross for at selskapene melder at tredjekvartal til nå har vært noe tregt.

Les også:

Mohn betalte mest i skattHan tjente mest i NorgeRøkke og tenåring øverst på rikinglisten

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Skattelistene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. De er landets yngste milliardærer

  2. Tre milliardærer under 30 år

  3. Mohn betalte mest i skatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse fikk mest av staten

  6. Stor forskjell mellom topp og bunn blant meglerne