- Tilstandsrapport gir tryggere boligkjøp

Forbrukerrådet ønsker å erstatte boligtaks med en tilstandsrapport.

bilde

Johannessen, Sara
Publisert:,

En boligsalgsrapport som tar for seg tilstanden til boligen som skal selges, vil gi større trygghet for kjøper og selger og fjerne mange tvister fra rettsapparatet, mener Forbrukerrådet.

- Vi håper Takstlovutvalget, som snart skal avgi sin innstilling, vil gå inn for å lovfeste at det skal utarbeides en slik rapport ved salg av bolig, sier rådgiver Jarle Vinje i Forbrukerrådet.

Også eiendomsmeglerbransjen ønsker seg en utvidet tilstandsrapport i stedet for dagens verdi- og lånetakst.

Verditakst

- Et problem med dagens verdi- og lånetakst er at folk flest ikke vet hva som ligger i den. Mange har altfor stor tiltro til at taksten sier noe om feil og mangler ved boligen. Men det gjør den ikke. Det er en verdivurdering basert på en rask gjennomgang av boligen, sier Vinje.

Forbrukerrådet registrerer at det er mange tvister mellom kjøper og selger av bolig. Mange av dem belaster rettsapparatet.

- En grundig boligsalgsrapport vil være til fordel både for selger og kjøper. Vi mener det bør bli en lovpålagt plikt for selger å legge fram en slik rapport. Det kan redusere antall klager og tvister som ender i rettsapparatet, sier Vinje til NTB.

Megler setter pris

Annonsørinnhold

Eiendomsmeglerne ønsker seg også en annen type takst ved boligsalg. Leder i Vestlandske Eiendomsmeglerforbund Kurt E. Buck sier til Bergens Tidende at styret i forbundet vil gå inn for at ordningen med verdi- og lånetakst fjernes.

I stedet vil kundene bli oppfordret til å skaffe en boligsalgsrapport. Meglerne vil så sette en prisantydning ut fra boligens tilstand og markedet på stedet.

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, er enig med lederen i lokalforbundet.

- Både i Stavanger og Trondheim har bransjen gått bort fra verdi- og lånetakst. Det fungerer helt utmerket. Vi ønsker å gjennomføre det samme i Oslo og Bergen. Jeg mener det er riktig og nødvendig at takstmennene bruker sin kompetanse til å gi en grundig gjennomgang av boligen. Når det gjelder pris er meglerne nærmere markedet, sier Dreyer til NTB.

Lønnsomt

En boligsalgsrapport vil koste betydelig mer enn dagens verditakst. Men det kan likevel være lønnsomt for selgeren.

- Forsikringsselskapet Protector, som tilbyr eierskifteforsikring, har kommet til at en selger som har en boligsalgsrapport oppnår høyere pris enn den som ikke har det. Det er klart at en grundig teknisk vurdering foretatt av en bygningskyndig takstmann vil koste mer enn dagens takst. Men det kan gi bedre pris og ikke minst skape langt større trygghet både hos selger og kjøper, sier Vinje i Forbrukerrådet.

Les flere økonominyheter på E24.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold