Legge boligen ut for salg nå, eller vente til over nyttår?: – Ikke redd for å selge huset nå

Espen Andreas Hasle (40) selger nå huset på Nordstrand i Oslo. Han er ikke redd for at boligen ikke skal bli solgt. Fredag kommer boligprisene for oktober.

PÅ FLYTTEFOT: Espen Andreas Hasle (40) selger huset i Freidigveien på Nordstrand i Oslo for 7,7 millioner kroner. Huset er bygd i 2008 og på 173 kvadratmeter. Selv har han og familien kjøpt allerede kjøpt seg et nytt og større hus 700 meter unna.
  • Nanna Johannessen
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

Kjøpt nytt. Espen Andreas Hasle (40) selger nå huset han, kona og barna har bodd i på Nordstrand i Oslo de siste fem årene for 7,7 millioner.

– Vi trenger mer plass etter hvert som familien utvider seg og har derfor kjøpt oss et større hus. Men det er bare 700 meter unna her, sier han til VG/Dine Penger.

Familien Hasle har allerede kjøpt sitt nye hus før det gamle er solgt.

Litt nervøs. – Det er klart man er litt nervøs før et salg, men vi tenker at dette er et veldig fint område som vi liker godt, og som ligger i et attraktivt område. Vi føler ikke det burde bli vanskelig å få solgt, og kan tåle det om det ikke blir solgt med en gang. Vi overtar ikke det nye huset før i februar, sier han.

Fredag klokken 11.00 presenteres boligprisene for oktober. Følg med på Dine Penger og E24 for å få tallene og reaksjonene.

Selge nå eller vente? Boligmarkedet er litt som Espen Andreas Hasle – nervøst. Både i august og september gikk boligprisene noe ned. Derfor er det mange som lurer på om det er lurt å selge nå, eller vente til senere.

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret minner likevel om at årets boligmarkeder det beste noensinne, og at selv med prisfall i flere måneder ligger det an til en vekst på nesten fem prosent i år.

Vente: Bjørn Erik Øye i Prognosenteret mener det kan være gode grunner for å vente med å selge bolig. – Legger du huset ditt ut for salg nå risikerer du at den bare blir en av mange, sier han.

– Men det er uansett alltid tryggest å selge før du kjøper. Tilbudet av boliger vil fortsette å øke kraftig i tiden som kommer, også på grunn av at det ikke er like gunstig å ha bolig nr. to mer. Videre leder den generelle usikkerheten til at flere vil selge nå – men på høsten er det dessverre slik at etterspørselen normalt synker. Logisk sett vil det derfor være best å vente til januar – februar hvis man kan, sier Øye.

– Hva kan man gjøre for å få solgt?

– Det enkleste er selvsagt å redusere prisen om man må selge. Har du mulighet til å vente vil nok det være bedre enn å basere seg på spekulasjon, hvilket jo betyr at man prøver å være lurere enn markedet.

Les også:Mellomfinansiering blir dyrere

Mer usikre. Leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund trekker frem at boligmarkedet er veldig variert akkurat nå.

– Det er fortsatt ganske mange boliger som omsettes raskt, men det er færre budrunder og litt færre på visning.

Boldvik har registrert at flere boligselgere er mer usikre i år enn i fjor i forkant av boligsalget.

Over takst: Tormod Boldvik, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund forteller at det oftest er ganske vanlige boliger som går over takst.

– Da er det viktig å huske på at kjøp og salg av bolig for de fleste er drevet av det å skulle ha et sted å bo. De fleste er ikke drevet av å skulle tjene penger på det.

– Hva er ditt råd til de som skal selge boligen sin nå?

– Det er de tradisjonelle rådene som gjelder. Gjør boligen klar og i god stand før visning og følg signalene fra kjøperne. Hvis det ikke kommer noen på visning selv om boligene er godt presentert kan det tyde på at prisforventningene dine er for høye. Naviger etter de signalene markedet gir deg, sier Boldvik.

Mulig å selge over takst. Ifølge Boldvik vil alle typer boliger kunne selges over takst i dag.

– Det er ikke bare leiligheter eller eneboliger som går over takst. Det som er lettest å selge er det som er ordentlige og vanlige boliger, det jeg kaller «brød og melk»-segmentet. Det vil si vanlige boliger til vanlige mennesker. De dyre boligene er tyngre å selge, sier han.

– Hva avgjør om boligen selges over takst?

– Det kan ha med selve taksten å gjøre, altså at takstmann eller megler ikke har sett de kvalitetene ved boligen som markedet responderer på. Det er ikke alltid utgangspunktet er fasiten. Folk er veldig opptatt av hva andre gjør når de skal kjøpe bolig, og det virker som det er lettere å henge seg med i en budrunde hvis andre gjør det. Da er det lett å ende opp med et høyere bud enn hva man først hadde tenkt, sier Boldvik.

Holdt audition: Espen Andreas Hasle holdt «megleraudition» med fire ulike meglerhus før han valgte Carl Fredrik Sønsteby fra Eie på Nordstrand. – Det var viktig for oss å ha en megler som vi kunne stole på, og som kunne faget, sier han. Les mer om hvordan du velger riktig megler her.

Råd til deg som ønsker å selge nå:

Kilde: Dine Pengers boligselgerskole

Selge nå eller vente? Meglernes råd, landet rundt

Tromsø: Robin Iversen, Megler og daglig leder i Hjem Eiendomsmegling

– Akkurat nå legges det ut få nye boliger i markedet, noe som muligens kan tale positivt for dem som velger å legge sin bolig ut for salg nå. Av erfaring vet vi at prisveksten er størst i første og andre kvartal, noe som tyder på at det er mer fart i markedet da. Derfor ville jeg kanskje ventet med å selge nå, men hvis behovet for å selge er stort bør man bare ta sjansen.

Trondheim: Tore Resell, Megler og daglig leder i Proa eiendomsmegling

– Tradisjonelt begynner det nå av å avta med nyheter ut året. Dersom nedgangen da blir markant, kan det være fornuftig å selge før jul, da kjøpergruppen ikke avtar på samme måte. Dette har jo også en sammenheng med om man allerede har kjøpt ny bolig. Da kan det fort bli store finanskostnader med å vente på et «bedre» marked.

Bergen: Asbjørn Myrstøl, Daglig leder i Garanti Eiendomsmegler

– I Bergen er det i oktober sterke priser for leiligheter og tre rekorder ble satt bare i forrige uke. Vi tror markedet vil være godt i tre uker til og vi ser allerede at antall boliger som tilbys hoper seg litt opp på nettet. Høstbremsene ble satt litt tidlig i år og atferden er preget av usikkerhet hos kjøperne. Vi tror ikke januareffekten kommer. Selg i løpet av tre uker eller la være hvis du har leilighet, vent hvis du har hus eller hage.

Stavanger: Erling Hølland, Megler og daglig leder i Notar

– Det er ikke noe i veien med å legge boligen ut for salg nå. Det kommer selvfølgelig an på hva slags objekt det er, men her i Stavanger har vi hatt et rolig marked en god stund nå. Det positive ved å skulle selge nå er at det er færre tilbud, mens etterspørselen er den samme. Kjøperne forsvinner ikke.

Kristiansand: Gustav Sædberg, Megler og fagansvarlig i Meglerhuset Sædberg

– Her på Sørlandet har vi en del eiendommer ved sjøen, og for disse er det nok ikke så lurt å starte med et salg nå med tanke på vær og vind. Mange har også flotte hager, eller eiendommer med bratte atkomster. Disse anbefaler vi ikke å legge ut for salg nå. For rekkehus og leiligheter er det ikke noe i veien for å legge ut nå.

Oslo: Carl Fredrik Sønsteby, Megler og faglig leder i Eie eiendomsmegling på Nordstrand

– Det begynner å nærme seg en tid for å vente til over nyttår nå, men det finnes veldig gode kjøpsmuligheter. Særlig familieboliger. Enten bør man legge boligen ut for salg senest den første uken i desember, eller vente til januar. November er en veldig god måned.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Rekordmange boliger til salgs: Flere visningsrunder, færre bud

  2. Til tross for oppgang i resten av landet: Her har boligprisene gått ned

  3. Kjøperne går i flokk: Disse boligene vil vi ha

  4. Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

  5. Over 1800 visninger til helgen: Nå er det mulig å gjøre boligkupp