Blir taperne ved samlivsbrudd: Kvinner har dårligst kontroll på økonomien

Kvinner flest har mye dårligere oversikt over boliglån og renter enn menn, viser en ny undersøkelse. – Ikke overraskende, sier advokat.

Interesse: Jan-Vidar Bjerknes (29) og Daniella Røstadli (23) fra Sarpsborg kjenner seg godt igjen i undersøkelsen som viser at kvinner har mindre kontroll over privatøkonomien enn menn. - Det handler mye om interesse, mener Daniella.

Foto: Ida Aamodt-Hansen
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Til tross for tiår med likestillingskamp, er det fortsatt menn som regjerer når det gjelder familiens økonomi, skal vi tro den ferske undersøkelsen fra Penger.no.

I undersøkelsen kommer det frem at:

 • 4 av 10 kvinner mener partneren har best oversikt over boliglånet, mens i underkant av 1 av 10 menn sier det samme.
 • 6 av 10 kvinner ikke vet hvilken rente de har på boliglånet, eller er usikre på dette, mot i underkant av 4 av 10 menn.
 • Langt færre kvinner enn menn vet hvor mye de har lånt, og hvor stor andel av lånet som er egenkapital.
 • Kvinner er mindre åpne for å bytte bank.
 • Menn er i førersetet når man skal søke om lån, og fyller som oftest ut lånepapirene.

Les også:Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

Lettvint. – Jepp, det kjenner jeg meg igjen i, sier Jan-Vidar Bjerknes (29). Dine Penger møter dem i Oslo sentrum, og både han og kona Daniella Røstadli (23) nikker gjenkjennende når de hører resultatene fra undersøkelsen.

– Det er stort sett jeg som tar ansvar for slike ting som bolig- og billån og regningsbetaling hos oss, sier Bjerknes.

Parets boliglån står oppført på han, og det samme gjelder billånet. Det var også han som fylte ut lånepapirene. – Men vi er jo gift, så alt er felles, sier han.

– Det er lettvint for meg å ha det sånn, sier Daniella, som tror det avhenger mye av interesse. – Jeg tar stort sett ansvar for å handle inn mat og husarbeid, og dessuten har vi et lite barn som krever sitt.

– Har du tenkt på hvilke konsekvenser det vil ha ved et eventuelt samlivsbrudd?

– Jeg vet jo litt om det, men stoler på at han har kontroll, sier hun.

Les også:Kvinner bør stå på egne økonomiske ben

Uheldig. – Kvinner har mindre oversikt over privatøkonomien. Det bidrar til at de ofte er taperne ved samlivsbrudd, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea synes det er uheldig at kvinner kan så lite om økonomi.

Foto: Nordea

– Det er uheldig, og jeg skulle ønske flere kvinner visste mer om dette, sier Warloe.

Forbrukerøkonomen advarer kvinner mot å sette seg selv i en sårbar situasjon ved et eventuelt samlivsbrudd. Særlig gjelder det for samboere:

– Pass på at du ikke forblir leietaker i samboerens bolig. Ved samlivsbrudd sitter du da igjen uten noe. Man får mer eierskap til lånet hvis man kjøper seg inn i boligen. Dessverre er vi fortsatt der at mange kvinner er mer opptatt av interiøret enn vilkårene på boliglånet. Men man får jo råd til flere puter og pledd ved å finne den gunstigste lånerenten, sier Warloe.

Les gode råd her:Slik kjøper du deg inn i samboerens bolig

Har dere gått på en smell ved samlivsbrudd fordi dere hadde for dårlig oversikt over økonomien? Vi vil gjerne høre deres historie. Kontakt journalist ida.aamodt-hansen@dinepenger.no

Ikke overrasket. Birgitte Schjøtt Christensen, advokat og fagansvarlig for familierett i Help Forsikring, er ikke overrasket over resultatene i undersøkelsen, og sitter med det samme inntrykket selv.

– Ved samlivsbrudd har ofte mannen bedre oversikt over eiendeler og gjeld enn kvinnen. Kvinner tror ofte at det står bedre til enn det faktisk gjør, sier hun.

- En del kvinnelige samboere tror de har bedre rettigheter enn de faktisk har, sier Advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help forsikring.

Foto: www.toellefsen.com

Schjøtt Christensen forteller at en del kvinnelige samboere tror de har bedre rettigheter enn de faktisk har:

– Det er dessverre en del som tror at når de har flyttet inn til mannen og fått barn med ham, så er hun – vips – blitt medeier i boligen med en halvpart.

Les også:Urovekkende store hull i nordmenns renteforståelse

– Jeg kan bare spekulere i årsakene til at kvinner er mindre økonomisk bevisste. Kanskje hun er fullt opptatt med klesvask og matpakkesmøring til neste dag, mens mannen sitter og betaler regninger på nettbanken?, undrer advokaten.

Hun peker også på at menn tjener fortsatt mer:

– Mange par har en tradisjonell pengeordning der han betaler de faste utgifter og boliglån fra sin lønnskonto, mens kvinnen bruker sin inntekt til mat- og husholdningsutgifter.

Les også:Sjekk om du bør gifte deg

Ulike ansvarsområder. Det bekreftes av en undersøkelse DNB nylig gjenomførte. Den viser at menn er hjemmets «finansminister», mens kvinner er «velferdsminister». Menn har i større grad ansvar for investeringer, lån og forsikringer, mens kvinner har hovedansvar for mat, klær og ting til boligen.

– Begrenset med innsikt i privatøkonomien, låneavtaler som ikke er gode nok og lav eller ingen eierandel i bolig gjør at man taper penger, sier Rune Brunborg, direktør i Penger.no

– Det er synd at mange kvinner ikke har bedre oversikt over den «tunge» delen av privatøkonomien, eksempelvis lån. De bør i utgangspunktet ha like gode forutsetninger som menn til å ta aktivt del i dette, sier han.

Les også:Slik unngår du pengebråk i familien

Behagelig å slippe? Birgitte Schjøtt Christensen tror mange menn fortsatt føler et særlig forsørgeransvar og ønsker å sitte i førersetet når det gjelder familieøkonomien

– Og det er kanskje behagelig for kvinner å slippe økonomiske bekymringer? Men det er viktig å huske på at dette ikke sier noe om hvem som har best økonomiforståelse! sier hun.

Les på DP+:Handlevognen kan ruinere deg

Les mer om gode løsninger for samboere i Dine Pengers samboerskole.

Resultater fra undersøkelsen:

Kilde: Penger.no

Om undersøkelsen: Gjort av Norstat på vegne av Penger.no i april 2013. Landsdekkende webundersøkelse blant 1000 respondenter som har boliglån, gjennomført på e-post. Rullerende svaralternativer. Spørsmål om boliglån, renter og bankbytte.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer

 2. Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

 3. Langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har

 4. Annonsørinnhold

 5. 7 av 10 mener naboen har for høyt boliglån

 6. Slik unngår dere penge-kranglingen