Hunden ble for stor –
fikk 5.000 kroner i erstatning

Hun bladde opp 23.000 kroner for en Pomeranian-hund. Så vokste den seg mellom 6 og 10 centimeter høyere enn rasestandard. – Hunden er mangelfull, konkluderte Forbrukertvistutvalget.

STØRRE ENN VENTET: Kvinnens pomeranian-hund (bildet) ble flere centimeter høyere enn standard for rasen.

Privat
  • Karl Wig
Publisert:,

Hundestrid. - Jeg synes det er helt på trynet, sier selgeren av hunden til Dine Penger.

Han har nå betalt 5.298 kroner i erstatning til kvinnen som 12. februar vant den spesielle hundestriden i Forbrukertvistutvalget.

Vokste for mye. To år tidligere, da den eksklusive Pomeranian-hunden skiftet eier for 23.000 kroner, var alt i sin skjønneste orden. Men problemet skulle komme voksende.

For etter hvert var ikke den nye eieren i tvil: Med en vekt på 4,5 kilo og en mankehøyde på 28 centimeter, hadde hunden hennes rett og slett blitt for stor.

Les også:Lottomillionær i pengetrøbbel får ikke gjeldshjelp – støter andre

8 centimeter. I november i fjor henvendte hun seg til Norsk Pomeranian Klubb, og fikk sin bekreftelse:

Pomeranian-hunder veier typisk mellom én og tre kilo, og har en mankehøyde på rundt 20 centimeter, pluss minus to centimeter, opplyste hundeklubben.

Kvinnens hund var altså minst 1,5 kilo for tung og mellom 6 og 10 centimeter for høy, i forhold til den oppgitte rasestandarden.

Ligner billigere rase. Hun tok da saken til Forbrukertvistutvalget, hvor hun krevde 8.000 kroner i prisavslag fra selgeren.

Ifølge kvinnen utgjør summen prisdifferansen mellom en Pomeranian og en Kleinspitz.

Hunderasene skal være identiske, bortsett fra én ting: Kleinspitz er større, og ifølge kvinnen er hennes hund like stor som denne rimeligere utgaven.

Selgeren avviste kravet. Han bekreftet at hunden er større enn rasestandarden, men mente hundens verdi ikke synker med størrelsen.

Les også:Hesteselger må betale 67.000 kroner

- Størrelsen er en mangel. Det var ikke Forbrukertvistutvalget enig i.

«Ved kjøp av en Pomeranian, må det kunne forventes å få en rasetypisk hund», skriver utvalget i sitt vedtak.

IKKE RIKTIG STØRRELSE: Kvinnen fikk erstatning fordi hunden (bildet) er større en rasestandarden.

Privat

De trekker frem at mankehøyden på kvinnens hund er mellom 6 og 10 centimeter høyere enn rasestandard, slik hun la frem dokumentasjon på.

«Utvalget legger dermed til grunn at hunden ikke er rasetypisk, og finner at hundens størrelse utgjør en mangel etter avtalen».

Utvalget vedtok at selgeren måtte gi kvinnen 20 prosent prisavslag for mangelen, i tillegg til å betale erstatning for en veterinærtest. Det ble 5298 kroner totalt.

– Ingen kunne vite. Den tidligere eieren opplyser at pengene er betalt, men reagerer på vedtaket. Han ønsker ikke å få navnet sitt på trykk.

- Visste du at hunden ville bli for stor?

- Det er jo ingen som kunne vite hvor stor hunden ville bli. Hun fikk riktig rase, men noen vokser seg større og noen blir mindre. For meg var det viktigere at hunden var frisk, og jeg visste ikke at kjøperen trengte standardmål, sier han.

- Ikke det jeg betalte for. Dine Penger har vært i kontakt med kvinnen, som heller ikke ønsker å stå frem med navn.

- Jeg fikk ikke varen jeg betalte for. Ville jeg hatt en hund som var så stor, hadde jeg heller kjøpt Kleinspitz-rasen. Disse ligger på 15.000 kroner og ikke 23.000 kroner, sier hun.

- Men hunden din ble bare noen centimeter for høy?

- Ja, men det er ganske mye for en så liten hund.

- Hva er galt med en større hund?

- Jeg hadde jo ikke klaget på en stor labrador. Det spesielle med disse hundene er at du betaler dyrt for å få riktig størrelse – det er to identiske raser med kun størrelsen som skiller dem. Størrelsesmessig er hunden min lik en Kleinspitz, og da er det denne jeg skal betale for, avslutter kvinnen.

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Norske Tesla-eiere til tingretten etter priskrangel

  2. Forbrukerrådet: Sender viktig signal om at slike garantier forplikter: Skulle bli «100 prosent fornøyde» – vant over håndverkeren

  3. Huset var støttet opp av togskinner

  4. Annonsørinnhold

  5. 115.000 km forsvant – bilkjøper fikk igjen 71.000 kroner

  6. Fikk angst etter terrorangrep - forsikringsselskap måtte dekke avbestillingen