Sikrer seg mot renteoppgang: Stadig flere velger fastrente

Andelen som har fastrente på boliglånet har ikke vært høyere siden 2004. Se om du bør sikre deg mot renteoppgang.

Grafen viser 5 års fastrente og flytende rente innenfor 60 prosent sikkerhet, 1 million kroner siden 1995.

Kilde: Dine Penger Grafikk/Anders Bergan
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

Flere velger fastrente. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at stadig flere velger fastrente på boliglånet sitt.

I fjerde kvartal i fjor steg denne andelen for sjette gang på rad, og vi må helt tilbake til 2005 for å finne et høyere nivå. Fortsatt er det studielånsrenten de fleste velger å binde, men i siste kvartal i fjor gikk denne andelen ned, mens fastrenteandelen i banklån gikk opp.

Nå er andelen fastrente av bankenes utlån til lønnstakere på 10,1 prosent, ifølge SSB.

Dette er fortsatt et svært lavt nivå sammenlignet med andre land, men den høyeste andelen registrert i Norge siden 2. kvartal 2004.

Les også:Fortsatt lave fastrenter på studielånet

PÅ VEI OPP: – Du kan eventuelt binde deler av lånet, sier Dine Pengers redaksjonssjef og renteekspert, Günther Bache.

Foto: Carsten Pihl

Bunnen er nådd. Dine Pengers renteekspert, Günther Bache, mener at det forsatt er et godt tidspunkt for rentebinding nå, selv om fastrentene har gått noe opp i det siste.

– Bunnen ble nok nådd i høst en gang, men fortsatt er det et behagelig lavt nivå for rentebinding. 3,8 prosent rente for 5 års binding, er fortsatt et historisk lavt nivå, og renten er nok på vei oppover, mener Bache.

– Flytende rente har imidlertid vist seg billigere over tid, men om du er i tvil om din økonomi tåler høyere rente, er det ikke noe galt i å binde nå. Eventuelt kan du binde deler av lånet, sier han.

Se flere fordeler og ulemper med fastrente nederst i saken.

Kalkulator: Finn laveste fastrente med Dine Pengers Kalkulator.

– Ikke bare de med stram økonomi. Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB forteller at de har hatt stor etterspørsel etter fastrente det siste året:

– Vi erfarer at det har vært jevn og god etterspørsel etter fastrentelån det siste året. Av DNBs boliglånskunder så er det nå cirka 11 prosent som har bundet renten, noe som er et høyere nivå enn på lenge, sier Rasmussen.

ØKER: Informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen melder om økt etterspørsel etter fastrente.

Foto: Stig B. Fiksdal

Hun forteller at det er alle type lånekunder som binder renten, ikke bare de med stram økonomi.

– Du skal ikke være rentespekulant med boliglånet ditt, men velge fastrente ut i fra et behov og ønske om forutsigbarhet på rentekostnadene framover. Fastrentelån kan ses på som en forsikring mot renteoverraskelser, sier Rasmussen.

Les også:Her er beste bank nå

Vil øke boliglånsrenten. Om ikke Norges Bank setter opp renten, er det likevel sannsynlig at bankene setter opp renten på boliglånet ditt i nærmeste framtid.

Les mer om dette her:Du kan få 7200 kroner dyrere boliglån

IKKE RUSH: – Fastrente passer ikke for alle, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang. Foto: Nordea

Les også: Nå stiger fastrenten

Her får du laveste fastrente. De billigste bankene tilbyr nå fastrente ned i 3,5 prosent med binding i tre år. Med fem års binding er laveste fastrente rundt 3,8 prosent.

Hele oversikten over bankenes fastrentetilbud finner du i Dine Pengers kalkulator her. (Tallene er levert av Finansportalen.no)

– Ikke rush akkurat. Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea, sier at de hovedsaklig får økt etterspørsel etter fastrente hver gang media skriver om det, men at de ikke har noe rush etter fastrente nå.

– Fastrente passer ikke for alle, men er et veldig godt tilbud til de som trenger det. Motivet for å binde skal være din økonomi. Trenger du forutsigbarhet og er engstelig for en eventuell renteoppgang, ja da anbefaler vi fastrente, sier Sevang.

– Men husk at fastrente gjør deg mindre fleksibel. Dersom du for eksempel skal flytte ut av landet, og må bryte fastrenteavtalen, risikerer du å måtte betale overkurs for dette, sier Sevang.

22 prosent fastrente. Hos Danske Bank (tidligere Fokus Bank) var andelen fastrente hele 22,7 prosent i 2012.

– Vi har de siste årene sett en økt interesse for fastrente blant våre kunder. En tendens er også at kunder med høy inntekt og høy utdannelse i større grad binder renta på hele eller deler av sitt boliglån nå enn tidligere, sier Stian Arnesen, kommunikasjonssjef i Danske Bank til Dine Penger.

Les også:Så mye kan du låne

Må jeg binde hele boliglånet?

SVAR: Nei, du kan binde deler av lånet og la resten være flytende. På den måten kan du kombinere fleksibiliteten fra flytende rente med forutsigbarheten fra fastrente.

Hva skjer om jeg bryter fastrenteavtalen?
SVAR: Innløser du lånet før bindingstiden er over, trer reglene om overkurs og underkurs inn. Taper banken på at du bryter kontrakten, må du betale dette tapet (overkurs). Tjener banken på at den kan låne ut pengene til høyere rente, skal du ha denne gevinsten (underkurs). I praksis betyr dette at du ikke skal tjene på å bryte fastrenteavtalen.

Argumenter MOT fastrente

 • Historisk sett er flytende rente billigere over tid.
 • Binder du renten på et ugunstig tidspunkt og den flytende renten blir lavere over lengre tid, taper du penger.
 • Fastrente er mindre fleksibelt. Vanligvis kan du ikke bruke avdragsfrihet, øke lånet, nedbetale eller refinansiere når det passer deg.
 • Vil du ut av lånet eller betale tilbake før bindingstiden er ute, kan du risikere å betale overkurs, hvis renten har gått ned siden du inngikk lånet. Tapet er fradragsberettiget.

Argumenter FOR fastrente

 • Du er sikret mot renteøkning. Fastrente på hele eller deler av lånet er et alternativ for dem som ikke tåler at den flytende boligrenten stiger til 6-7 prosent.
 • Du vet nøyaktig hva du skal betale i renter og avdrag hver måned. Forutsigbarhet gjør det lettere å planlegge.
 • Fastrente er gunstig, dersom den flytende renten blir høyere. Da har du lavere utgifter. Samtidig er det mulig å gå ut av fastrentekontrakten og få tilbake penger, ved å selge til underkurs. Gevinsten er skattepliktig.
  Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Rekordlave renter i Lånekassen: – Løp og bind!

 2. - Gunstig å binde studielånsrenten nå

 3. Sjeføkonomen og bankdirektøren anbefalte å binde renten: Siden har fastrenten stupt

 4. Annonsørinnhold

 5. Lånekassen øker fastrenten - på noen av lånene

 6. Frist for fastrente i Lånekassen: Fortsatt lave fastrenter på studielånet