- Bryter markedsføringsloven

Hele to av tre nettsteder som selger flybilletter bryter markedsføringsloven, avslører Forbrukerombudet i en test. Sjekk hvilke flyselskaper som er verst!

LOVBRYTER? To av tre nettsteder som tilbyr flybilletter bryter markedsføringsloven. Foto: Scanpix
Publisert:

Bare ni av 31 nettsteder som

Forbrukerombudet

testet, oppfylte kravene til lovlig markedsføring.

Flere bryter loven

To av tre nettsteder som tilbyr flybilletter kan dermed ha brutt markedsføringsloven, viser testen.
Både flyselskaper og nettformidlere ble undersøkt.

Dette var lovbruddene:

-

Vanskelig å finne annonserte billigbilletter

-

Ekstra gebyrer

-

Automatisk tillegg av ekstratjenester som forbrukeren ikke hadde bedt om.

Fire som er klart verst

Etter gjennomgangen har Forbrukerombudet bestemt seg for å sende over saker på disse flyselskapene til myndighetene i de aktuelle landene for brudd på markedsføringsloven:
- Blue 1 (finsk)
- Lufthansa
- Austrian Airlines
- Ryanair

For få lavprisbilletter

Nettstedene som Forbrukerombudet har sjekket i denne omgang, er flyselskaper og formidlere som har avganger eller landinger på Gardermoen eller Torp.
- Vi avdekket at flere aktører opererer med automatisk tillegg av ekstratjenester, ekstragebyrer som kommer i tillegg til de annonserte priser og at det var vanskeligheter med å finne annonserte billigbilletter, sier jurist Ole André Tveit for Forbrukerombudet.
Forbrukerombudet har i tillegg kontaktet både SAS, Sterling og Norwegian angående mistanke om manglende billetter i forhold til annonsert lavpris. Ombudet vil avvente svar fra selskapene før de eventuelt foretar seg mer med saken.
Ombudet har i tillegg bedt en rekke nettformidlere om å fjerne automatisk avbestillingsforsikring ved salg av sine flybilletter.

Vil være tydelige

Markedssjef i Norwegian, Åsta Braathen, sier at de har som mål at kommunikasjonen rundt priser og tilbud, skal være så tydelig som mulig for forbrukerne å forstå.
- Vi har ved flere anledninger sendt over annonser til Forbrukerombudet før kampanjer, forklarer Braathen.
Braathen sier at det ved enkelte tilfeller kan være komplisert med tanke på lavpristilbud.
- Når vi har lavpriskampanjer gående, legges det ut masse lavprisbilletter. Under kampanjer forsvinner de laveste prisene fort og destinasjoner bli utsolgt mens annonser står på trykk, kommenterer Braathen.

Felleseuropeisk test

Denne testen var en del av en stor felleseuropeisk test som EU-kommisjonen tok initiativ til, og hvor 400 nettsider ble sjekket. Myndighetene i EU/EØS-landene var med i testen.
Verst stod det til i Belgia og i Italia, hvor nesten alle nettsidene brøt loven, med henholdsvis 46 av 48 og ni av 11 nettsider.

Frist til januar

EU-kommisjonær for forbrukersaker, Meglena Kuneva, er ikke nådig i sin dom:
- Alle forbrukere fortjener en klar og rimelig pris og ingen skjulte overraskelser i liten skrift av kontrakten, sier Kuneva.
Hun har satt en frist for nettselskapene til å rydde opp til utgangen av Januar. Blir ikke det gjort, gjør hun det klart at EU-kommisjonen da vil gå ut med hvilke nettsider som fortsatt bryter loven.

Publisert:

Her kan du lese mer om