Få bankens beste lånevilkår!

Har du 80 % lånevilkår i banken din, eid boligen noen år, og ikke prutet på renten i banken? I så fall bør du sjekke mulighetene for å redusere boliglånsrenten din.

LAVERE RENTE: Du bør sjekke mulighetene for å redusere boliglånsrenten din. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger.
  • Stian Thorsrud
Publisert:

Boligprisene steg nemlig 9 % i 2005 og 12 % i 2004. Dette fører til at bankens sikkerhet i boligen din har økt. Kanskje kan du også få lavere lånerente.

Gjør følgende:

1:

Ring banken og forklar at du mener boligen din har økt såpass i verdi at du er kommet under 80 % eller 60 % av lånetakst. Spør om du kan få redusert renten på lånet ditt. Forsøk gjerne også å prute litt ekstra med argumenter om at du har god og stabil lønn, har vært en god betaler osv.

2:

Innhent også tilbud fra andre banker. Kanskje du kan spare enda mer på å flytte lånet til en annen bank.

3:

Hvis banken ikke godtar ditt argument om økt verdi på boligen, kan du få en verdivurdering av en megler. Dette er gratis.

4:

Finn også ut hva eventuelle andre sammenlignbare boliger i nabolaget er blitt solgt for.

5:

Vis takst og priser på sammenlignbare boliger til banken, og be dem vurdere forespørselen din på nytt.

6:

Sier banken fremdeles nei? Undersøk rentebetingelsene i andre banker - kanskje det vil lønne seg å bytte. Bruk samme argumenter og takst.

Få gunstig førstehjemslån selv om du allerede har kjøpt

De ekstra gunstige rentebetingelsene tilbys ikke bare dem som skal kjøpe sin første bolig. Du kan få et førstehjemslån selv om du allerede eier en bolig.
Med førstehjemslån får du nemlig en av bankens beste 60 %-renter selv om du har liten egenkapital. Er du imidlertid allerede innenfor 60 % av lånetaksten, er ikke førstehjemslån så viktig. Da bør du i stedet sjekke om du kan bytte til en billigere bank.
Skulle banken din si nei til å endre lånet til et førstehjemslån, er det mange andre banker som gjerne vil gi deg et bedre tilbud.
Det er også mulig å overføre et førstehjemslån til en annen bank med bedre betingelser.

Lavere tinglysningsgebyr gir billigere lånebytte

Fra nyttår ble tingslysningsgebyret kuttet fra 1 935 til 215 kroner. Reduksjonen gjør det langt mer attraktivt for deg å flytte et lån fra en bank til en annen - rett og slett fordi byttekostnadene blir lavere.
Gebyrkuttet gjelder kun hvis du bytter bank uten å øke opplåningen eller bytte panteobjekt. Tar du opp et helt nytt lån eller øker lånet, vil gebyret fremdeles bli 1 935 kroner.

Få 100.000 kroner ekstra i budrunden!

En bedre bank med lavere rente øker sjansen for at drømmeboligen blir din! Flytter du boliglånet ditt til en bank med lavere lånerente, kan du faktisk få råd til å kjøpe en dyrere bolig.
La oss anta at du skal låne 1 million kroner i banken. Banken du til slutt velger, gir deg 0,5 prosentpoeng lavere rente enn det nest beste tilbudet du får. Dette utgjør ikke så mye penger, tenker du kanskje. Det er feil. 0,5 prosentpoeng lavere rente på 1 million kroner utgjør faktisk hele 5.000 kroner første året (for enkelthets skyld antar vi at lånet er et avdragsfritt serielån).
Etter 28% skattefradrag er besparelsen 3.600 kroner. Hvis vi antar at lånerenten du kan oppnå er 3,6%, innebærer dette at du kan øke budet på drømmeboligen med 100 000 kroner uten at privatøkonomien din forverres.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Bank

Flere artikler

  1. Skaff deg bankens beste lånerente

  2. Spar titusener i renteutgifter

  3. Flytt boliglånet - spar 30.000 kr!

  4. Her får du best lånerente nå

  5. «Alle» tror renten blir uendret