Bytt bank på 1-2-3

Det er tusenlapper å hente på å sjekke bankbetingelsene dine. Bli din egen banksjef, og finn frem til beste banktilbud. Å bytte bank blir stadig enklere.

Ingen heksekunst. Gevinsten ved å bytte bank øker i takt med gjeldsveksten. Sjekk om du bør bytte bank.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert:,

Finn beste tilbud.Ved å være våken og følge med på bankbetingelsene dine kan du raskt spare flere tusenlapper i året.

Forskjellen mellom beste og dårligste lånetilbud hos Finansportalen er nå på 27.840 kroner i året, for ett boliglån på to millioner kroner med løpetid på 20 år.

Ved å bruke tjenesten penger.nokan du finne frem til hvilken bank som gir deg bedre betingelser. Tjenesten er gratis.

Les også:Vil ikke ha gratis penger

Flere som bytter, men ikke mange nok.Likevel viser det seg at i 2012 byttet bare 182.000 kunder sin bankforbindelse. Det er 12.000 flere enn i 2011, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer 2013 som TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for Finans Norge. 3000 norske bankkunder er spurt om sin bankbruk.

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge har uttalt tidligere til Dine Penger, at det er aldersgruppen 40-49 år bytter mest, mens de over 50 år bytter minst.

Tallene i Finansbarometeret 2012 viser at for de under femti varierer bytteprosenten mellom 6 og 8, mens for de over 50 er bytteprosenten bare 2!

Bedre rentebetingelser var årsaken til at halvparten av kundene byttet. Dårlig service kom på en annen plass.

Dine Penger synes det er gledelig at flere bytter bank. Vi skulle imidlertid gjerne sett at enda flere tok seg tid til å gå gjennom bankpapirer og søker seg frem og bytte til beste banktilbud.

Les også:Her er de beste bankene

Sjekk hvor mye du kan spare på å bytte bank

Legg inn din nåværende rente i kalkulatoren under for å se hva du kan spare ved å bytte bank årlig. Deretter kan du trykke på «Sammenlign eller søk boliglån» for å komme til Penger.no og få hjelp til søknadsprosessen (tjenesten fra Penger.no er ikke lengre tilgjengelig, og ramme ble derfor fjernet fra saken 06.06.2019).

Selve prosessen med å bytte bank er veldig enkel:

1. Kontakt din nye bank.Det enkleste er å benytte seg av bankens nettsider, men du kan også gjøre det per telefon eller i filial.

2. Bestill de banktjenester du ønsker.Banken avslutter kundeforholdet til din gamle bank.

3. Signering og legitimering.Har du kontaktet din nye bank gjennom nett eller telefon, får du tilsendt avtaler til signering og må mest sannsynlig møte opp på postkontoret for å legitimere deg. Det er det hele!

Utfylt skjema til ny bank. Prosessen med bytte av bank starter med at kunden fyller ut et enkelt skjema som leveres den nye banken. Du må opprette kundeforholdet til din nye bank før bytteprosessen settes i gang.

Les også:Stadig flere velger fastrente

Forpliktet til å hjelpe deg. Din nye og gamle bank er forpliktet til å hjelpe deg med etablering og flytting av kundeforholdet.

I praksis skal de gjøre følgende:

  • Overføre penger.
  • Avslutte kontoer.
  • Lage en oversikt over registrerte betalingsoppdrag, altså regninger til forfall, avtalegiroer og faste betalingsoppdrag.
  • Ivareta belastninger og innbetalinger på oppsagt konto hos gammel bankforbindelse. Du kan be din gamle bank om å sende innbetalinger og belastninger for den oppsagte kontoen til den nye kontoen i inntil seks måneder.
  • Innfri og flytte lån eller kreditter.


Enkelte banker tilbyr også at du kan bytte bank med bruk av bank-id, og elektronisk signatur. Det gjør hele prosessen ennå enklere.

Bedre betingelser i gammel bank. Dersom du ønsker bedre rentebetingelser for lånet ditt, men ikke vil bytte bank, kan det i første omgang være lurt å ta en prat med banken din.

Gode kunder, med god sikkerhet og høy betalingsevne kan ofte få en bedre rente enn andre kunder i samme bank.

Les også:Peter André tok en telefon til banken, og sparte dermed 16.000 kroner på boliglånet hvert år.

Hva koster det å flytte boliglånet? Når du flytter boliglånet ditt til en ny bank påløper det et etableringsgebyr (depotgebyr) som ofte ligger på 1.500 kroner og et tinglysningsgebyr som er på 215 kroner.

Tips!Gebyret for behandling av lånesøknad er ofte lavere om du søker via bankenes nettsider.

Noen banker tar ikke etableringsgebyrer i det hele tatt, som for eksempel Skandiabanken og Skagerak Direktebank.

For ordens skyld: Penger.no er eid av Finn og Dine Penger, og er en del av Schibsted-konsernet.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om