New York innfører plastposeavgift

Forbruket av plast- og papirposer i New York er så høyt at byrådet nå har vedtatt å innføre en avgift på minst 5 cent per pose.

OPPFORDRER TIL GJENBRUKSPOSER: New Yorks borgermester Bill de Blasio er fornøyd med at byrådet lyttet til hans ønske om plastposeavgift.

Foto: Shannon Stapleton Reuters
Publisert:,

Avgiften minner om den som ble foreslått innført i Norge i 2014. Den ble latterliggjort av mange og havnet etter hvert også på den politiske søppelhaugen.

I New York ligger det derimot an til at forbrukerne må se seg nødt til å betale litt ekstra for handleposene sine. Etter en opphetet debatt ble poseavgiften på 5 cent – tilsvarende 40 øre – vedtatt i byrådet med 28 mot 20 stemmer.

– Byrådets beslutning har riktig balanse ved at den reduserer avhengigheten av engangsposer og gir folk en større grunn til å benytte gjenbruksposer, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio. Han har et uttalt mål om at New York innen 2030 skal slutte å sende søppel til avfallsdeponier.

Den nye avgiften kommer riktig nok med en rekke unntak. Verken restauranter, gateselgere eller apoteker trenger å ta ekstra betalt for engangsemballasje. Det samme gjelder butikker som selger alkohol eller matvarer som ikke er ferdig emballert fra fabrikken.

Ifølge New Yorks bystyre brukes det årlig over ni milliarder plast- og papirposer i storbyen. Det tilsvarer drøyt 1.000 poser per innbygger.

Les også

Billigere luksusbiler og mindre skatt til alle

Les også

EU: Poseforbruket må kuttes med 80 prosent

Les også

Taxfreeposer uten avgift