Storbanker utelukker ikke nye rentekutt
Som første storbank setter Danske Bank fredag ned renten, én måned etter at styringsrenten ble senket. Nå vurderer flere av storbankene å følge etter.
– At det er sterk konkurranse om gode kunder, er bra for både oss som bank og for kundene. Vi er veldig klare for å møte konkurransen som kommer, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.
Danske Bank starter det nye året med å annonsere 0,3 prosentpoeng lavere utlånsrente for sine eksisterende kunder.
Første bank har kuttet renten
Trond Mellingsæter i Danske Bank sier til Dagens Næringsliv at han er spent på de andre bankenes respons når de nå starter «den nye rentekrigen». Aldri før har banken hatt lavere flytende rente.
– Tar utfordringen
– Vi kan ikke si om vi kommer til å sette ned rentene før vi gjør det på grunn av konkurransereglene, men vi utelukker ikke at det kan skje, sier Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea.
I desember sa Strømstad til E24 at Norges Banks rentekutt kom som en overraskelse, men nå vil de ikke være dårligere enn Danske Bank.
– Vi tar utfordringen, og kan si at Nordea skal være konkurransedyktige både på pris- og lånebetingelser, sier Strømstad.
– Vil det si at dere vil matche Danske Bank dersom dere får henvendelser fra låntakere med bedre betingelser der?
– Vi gjør individuelle vurderinger, og vil absolutt anbefale folk å ta en sjekk med hva andre bankene kan tilby, sier Strømstad.
Fortløpende vurderinger
Da Norges Bank i desember valgte å sette ned styringsrenten til 1,25 prosent, var det kun lokalbanken Sparebank 1 Østfold Akershus som satte ned sine innskudds- og utlånsrenter.
De andre bankene mente det var for tidlig å si noe om renteutviklingen. Konkurransetilsynet har gjort det klart at bankene ikke kan varsle rentekutt på forhånd, noe DNB understreker.
– Vi kan dessverre ikke si noe om fremtidige priser i media, det er Konkurransetilsynet veldig opptatt av. Det vi kan si, er at vi følger nøye med på konkurransesituasjonen, og at vi gjør fortløpende vurderinger – og at vi skal være konkurransedyktige over tid, også på pris, sier Even Westerveld.
Kamp om akademikerne
– Avtalen med Akademikerne er slik at det er opp til hvert enkelt å velge bank selv, sier Westerveld og hilser konkurransen velkommen.
Fagforeningen med over 170.000 medlemmer er en populær gruppe låntakere for bankene. Dette er disse som i første omgang får det største rentekuttet av Danske Bank.
Nordea vil ikke si noe om hvilke grupper som kan vente seg eventuelle kutt.
- Vi er opptatt av at unge skal få gode betingelser slik at de kan komme inn på boligmarkedet. Generelt er det viktig med god betalingsevne, men du trenger ikke være akademiker for å få gode lånebetingelser hos oss, sier Unni Strømstad i Nordea.
Historisk lav fastrente
Fastrenten på boliglån er nå nede i 2,6 prosent for tre år, et historisk lavt nivå, skriver Danske Bank i en pressemelding.
For Akademikerne-kundene er lånerenten nede i 2,5 prosent.
Forbrukerombudet har vært kritisk til at de store bankene har vært trege med å følge opp at styringsrenten ble satt ned til rekordlave 1,25 prosent.
– De fleste forbrukere opplever det trolig som svært urettferdig hvis ikke boliglånsrentene senkes, sa forbrukerråd Randi Flesland i desember.
Nå gjenstår det å se om Danske Banks krigserklæring følges opp.
Les også: