La ut denne boligen på Facebook – solgte den uten megler for 12,7 mill.

Harald Martin Gjøvaag anslår at han og samboer Grethe Løland brukte ti timer totalt på å selge eneboligen sin på egenhånd.

ENORM AVKASTNING: Harald Martin Gjøvaag kjøpte boligen på Godlia i Oslo for 6,85 millioner kroner i 2006. Siden har han solgt deler av tomta for 3,5 millioner – og nå selve huset for 12,7 millioner. Gjøvaag er overbevist om at han ikke ville fått en bedre pris dersom en megler var involvert.
Publisert:

– Vi hadde fem visninger og ryddet før hver visning. Det var det. Hadde vi brukt megler hadde det nok gått med mer tid. Vi slapp for eksempel å rydde kjelleren for krimskrams – slike ting megleren ber deg gjøre, sier Gjøvaag.

Mandag kveld, nøyaktig fire uker etter at han la ut boligen på Godlia utenfor Oslo for salg i en status på Facebook, oppdaterte han statusen på ny – denne gangen for å annonsere at den er solgt.

Prisøkning på 136 prosent

Konseptet var enkelt: Gjørvaag og Løland måtte ikke selge, men de kunne tenke seg å flytte nærmere sentrum. Dersom de fikk et bud de kunne godta, ville de derfor vurdere å selge.

I stedet for å kontakte megler med en gang, ønsket de å teste det sosiale nettverket sitt. Det viste seg å fungere godt.

– Vi ville selge til en fastpris på 13,5 millioner, men prisen inkluderte forbedringer som ville koste omtrent 800.000. Da kjøperen selv ville gjøre disse forbedringene trakk vi fra denne summen og solgte for 12,7.

Han kjøpte boligen i 2006 – den gangen for 6,85 millioner. Siden har de solgt deler av tomten for 3,5 millioner kroner, og sammen med salgssummen på 12,7 millioner kroner tilsvarer det en prisøkning på 136 prosent.

TESTET NETTVERKET: Harald Martin Gjøvaag og Grethe Løland trivdes i huset på Godlia, men ville gjerne flytte nærmere byen. Sosiale medier og medieomtale i Dagens Næringsliv gjorde at de ble fornøyde med salgssummen uten megler.

Mener å ha spart flere hundre tusen

I forkant av salget børstet samboerne støv av prospektet fra 2006 og brukte det som referanse. Nå går turen til en advokat eller megler som kan bistå med det formelle.

– En venn av meg som er megler mener vi har spart mellom 250.000 og 300.000 på å selge boligen på denne måten, sier han.

Han tror nemlig ikke at de kunne oppnådd en høyere sum dersom en megler hadde vært involvert fra starten av.

– Jeg har bodd i dette huset i 10 år, så jeg kjenner objektet veldig godt. I tillegg vet jeg en del om det byggetekniske, og jeg kjenner markedet her på Godlia. Den høyeste salgssummen som er oppnådd i dette området er på 13,5 millioner, og det var et helt annet objekt enn vårt, sier Gjøvaag, som selv er arkitekt.

Boligen ble annonsert på sosiale medier som Facebook, Twitter og LinkedIn, i tillegg til utleietjenesten Airbnb og boligtjenesten Seminbolig.no. I tillegg ble boligannonsen omtalt i Dagens Næringsliv.

Ifølge Gjøvaag var to potensielle kjøpere med til siste runde, men samboerne droppet likevel budrunde og avgjorde det hele etter førstemann til mølla-prinsippet.

– I utgangspunktet var vi ikke opptatt av å kare til oss mest mulig. Vi er godt fornøyd med prisen vi fikk for boligen, og kjøperne har gitt inntrykk for at de opplever kjøpet som godt og trygt. Da er dette en vinn-vinn-situasjon, sier han.

– Større risiko

Professor Tore Bråthen ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI mener kjøperen bærer en større risiko når salget gjennomføres uten megler.

Les også

Sparte 150.000 på å selge huset privat

– Megleren skal ivareta både kjøpers og selgers interesser, og har en lovfestet plikt til å sørge for at all informasjon kommer frem. Megler har dessuten en lovpålagt forsikring, så dersom megleren skulle gjøre en feil, så vil kjøper kunne benytte seg av denne, sier han til E24.

Et eksempel på en slik feil kan være at informasjon som megler skulle sørge for at kom frem, ikke gjør det.

Les også

Slik er det «hemmelige boligmarkedet»

Dersom markedet er godt og boligen er i god stand og uten heftelser, mener Bråthen at det kan være lettere å ta meglerjobben i egne hender.

Selve transaksjonen og oppgjøret bør uansett skje gjennom megler, anbefaler han. Bråthen er imidlertid skeptisk til om man i det hele tatt sparer penger på å droppe megleren.

– Det bygger på en antagelse om at man kan oppnå en tilsvarende pris selv. Slik er det ikke nødvendigvis, sier Bråthen, og trekker blant annet frem megleres erfaring med å håndtere budrunden.

Les også

Opplever stadig mer «boligflipping»: – Fort inn, fort ut. Det er lettjente penger

Les også

– Det er skyhøyt, men fortsatt gunstig

Les også

For tre år siden måtte du ut for å gå på do. Nå har leiligheten satt prisrekord

Publisert:

Her kan du lese mer om