Slik fikk de sykefraværet ned mot null prosent

OSEN (E24): En radikal idé hos Idrettsveien bofellesskap reduserte sykefraværet og reinnleggelser i psykiatrien. Den tidligere utrente gjengen har til og med fått ordføreren med på Birken.

SYKLER BIRKEN: To brukere syklet Halvbirken fredag, mens 23 stykker sykler hovedrittet lørdag. Aktivitetsleder Stian Falch sykler både fredag og lørdag.

Cecilie Gjendem
Publisert:,

– Det ble bare slengt frem – kanskje skal vi kjøre Birken? Da var det litt sånn «ja, sikkert», sier Roger Dretvik, om hvordan aktivitetsansvarlig Stian Falch fikk Idrettsveien bofellesskap – som huser tidligere rusmisbrukere og personer med psykiske lidelser – med på Birken.

– Ja, jeg slengte ut om vi skulle finne på noe. Jeg synes det ble litt mye medisin og rolig hverdag. Jeg har ikke peiling på sykkel, men er glad i aktivitet. Alle har mulighet til å sykle, selv om man ikke kan sykle fort. Så ballet det på seg i 2013, sier Falch til E24.

Prosjektet ble enkelt og greit døpt «aktivitetsprosjektet», og allerede høsten 2013 var 16 brukere og ansatte klare til å kjøre Birken. I år er det 25 glade trøndere som har kjørt fra Melhus til Rena for å sykle Birkebeinerrittet.

Les også

Tett blant de beste kvinnene i Birken

– Birken er bare en bonus

Nå er de så mange at Falch tror hytta utenfor Osen er i overkant full, selv om gjengen har slått opp telt og parkert en campingvogn utenfor.

– Neste år må vi nok tenke på å finne en større hytte, sier han.

Inne i hytta er det dekket til treretters for 25 personer, før alle deltagerne i en høytidelig seremoni får utdelt startnumrene.

– Middagen vi skal ha nå er det viktigste på turen. Det er nå vi feirer. Bare å være her er en seier. Det er treningen i forkant som er poenget. Birken er bare en bonus, så dette er vår måte å dempe forventningene til morgendagen, er treningsfilosofien til Falch.

I fjor kom alle syklistene fra Melhus kommune over startstreken. I 2013 måtte én bryte.

– Vi klarte det alle i fjor, men vi må regne med at ikke alle klarer det i år, sier Falch.

Les også

Nå har startskuddet gått for Birken-sirkuset

Klarte ikke én kilometer

Ifølge kollegaene, er det Falch som er primus motor bak treningsprosjektet som gjør at 25 syklister står på målstreken i helgen for å sykle Birken. Det inkluderer brukere, pårørende og ansatte ved bofellesskapet.

Flere av brukerne hadde aldri trent før prosjektet ble igangsatt i 2012. En av brukerne klarte ikke engang å løpe en kilometer på tredemølle da gjengen stakk innom det lokale treningssentret de første gangene. Året etter syklet samme bruker 9,2 mil fra Rena til Lillehammer.

– Noen er i kjempegod form. Noen blir psykisk dårlig rett før Birken, noe som ødelegger grunnlaget. Vi regner med vi vil bruke alt fra fire til åtte timer over til Lillehammer, sier Falch.

Vel overstått viser fasiten fire timer og 55 minutter for den raskeste. Etter åtte timer og 30 minutter var sistemann i mål.

Falch oppsummerer turen over fjellet som «knall» – men legger til at fredagens feiring og utdeling av startnummer var høydepunktene.

Les også

Kjøren syklet inn til suveren seier

SPREKT SAMARBEID: Ordfører jorun Jagtøyen i Melhus kommune og aktivitetsleder Stian Falchi Idrettveien bofellesskap skal begge sykle Birken lørdag.

Cecilie Gjendem

Ordføreren: – Fantastisk

Idrettsveien bofellesskap har fått ordføreren med på Birken-prosjektet i Melhus kommune.

– Det er kjempebra. Det er helt fantastisk. Jeg var med å syklet med dem for to år siden også. De begynte å trene året før og lagde seg dette målet, så møtte jeg de tilfeldigvis på treningssenteret på Melhus. Da de så meg sa de «Å, Jorid, du må jo være med!», forteller den spreke ordføreren Jorid Jagtøyen (Sp) til E24.

Resten er historie, og Jagtøyen er for andre gang med i år.

– Jeg har trent og spist kveldsmat sammen med dem. De var med inn i kommunestyret, og i år fikk de 35.000 kroner. Det er helse, mestring og trening, så vi er veldig stolte av prosjektet, sier Jagtøyen.

Dretvik og Falch forteller at sykefraværet ble tilnærmet null raskt etter prosjektet kom i gang, men har ikke et eksakt tall på hvor høyt sykefraværet var før.

– Det eneste vi har nå er alvorlige ting, som operasjoner og lignende. Dette har helt klart vært en kjempefordel for personalet. Vi er på sykkeltur når vi er på jobb, og det er mye motivasjon i dette, sier Dretvik.

Les også

Hagen (24) er Birkebeinerrittets raskeste mann

Sykler uten lønn

Ordfører Jagtøyen er selv sykepleier av yrket, og er begeistret over de helsemessige resultatene til bofellesskapet.

– Antall akuttinnleggelser på Østmarka psykiatrisk (red.anm. fra brukere tilhørende bofellesskapet) er null nå. Det koster jo samfunnet kjempemye, hele 9.000 kroner i døgnet. I tillegg har medisinforbruket gått ned.

I reisefølget er det bare én ansatt som får betalt. Resten av de ansatte og ordføreren bruker frihelgen sin til å sykle Birken.

– Egentlig er det midt i valgkampen nå, men jeg må ta meg tiden til dette, sier hun.

– For kommunen og Norge er det bra at folk er i god form, og trener uansett utgangspunkt. Det er folk trener og har god helse er uansett god kommuneøkonomi. De har vist at det er mulig.

AVHENGIG AV GODE KREFTER: Idrettsveien bofelleskap takket utleieren av hytten med en bildecollage fra rittet i 2013.

Cecilie Gjendem
Les også

2011: Rittet utsolgt på 53 sekunder
2015: Plass til 2.000 deltagere til

Les også

Disse kjendisene sykler Birken

Les også

Birken-deltagere camper ved startstreken

Her kan du lese mer om