Det blir ikke tilstandsrapport fra nyttår: – Useriøst og uakseptabelt

Norges Takseringsforbund raser over at Eiendom Norge trekker seg fra avtalen om å innføre obligatorisk boligsalgsrapport.

SJOKKERT OVER AVTALEBRUDDET: Randi Flesland, leder i Forbrukerrådet, har lenge ønsket å få på plass obligatorisk tilstandsrapport for å redusere antall konflikter i forbindelse med boligkjøp.
Publisert:

I to år har Norges Takseringsforbund og meglerorganisasjonen Eiendom Norge hatt en avtale om å innføre obligatorisk tilstandsrapport fra 1. januar 2015. Rapporten skulle bidra til å redusere antallet konflikter etter salg av bolig.

Et slik krav ville bety at boligselgere måtte betale for en detaljert takstmann-rapport, som sier hvilken forfatning boligen de skal selge er i. En slik rapport koster opp mot 20.000 kroner, og skulle etter planen være en fast del av et salgsprospekt.

2. desember fikk Norges Takseringsforbund og NITO Takst sjokkbeskjed om at Eiendom Norge trekker seg fra avtalen.

Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund.

– Det fremstår for oss som svært forunderlig at Eiendom Norge nå kun få uker før ikrafttredelse setter til side en hel avtale etter to år med forberedelser og investeringer. Dette er etter vårt syn useriøst og uakseptabelt, sier Are Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, i en pressemelding.

- Det kommer til å bli noe fra nyttår uansett hva Eiendom Norge mener. Vi kommer til å fortsette det videre arbeidet vi har nedlagt mye tid og ressurser i, sier administrerende direktør i NITO Takst, Espen Fuglesang, til E24.

– Skandaløst

Forbrukerrådet reagerer med samme gemytt over at Eiendom Norge etter så lang tid går fra avtalen som skulle gagne forbrukerne, ifølge DN.

– Vi har i mange år jobbet for en slik rapport, og ble kjempeglad da bransjen for to år siden inngikk en avtale med takstorganisasjonene om å innføre den fra 2015. Siden den gang har jo takstmennene jobbet med oppgradering og sertifisering for å være klare til denne datoen. Nå har vi fått melding om at Eiendom Norge har brutt avtalen. Dette er skandaløst, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til DN.

Eiendom Norge: – Vært klart lenge

I november kom Finanstilsynet med uttalelser om at meglerne ikke kan pålegge selger å innhente salgsrapport. Men bransjene lovte ikke å legge ned arbeidet av den grunn. Bransjen endret ordlyden fra at tilstandsrapport ville være obligatorisk fra nyttår, til å kalle det standard.

Administrerende direktør Christian Dreyer sier til E24 at det siden den gang har det vært klart at obligatorisk tilstandsrapport ikke ville bli noe av.

– Vi har samme mål som vi hadde etter at Finanstilsynet kom med sine uttalelser. Vi ser på dette som en viktig reform, vi ønsker bedre tekniske rapporter ved boligsalg, og vi anser det som vårt ansvar å formidle informasjon om boligsalgsrapporter til selgere og gjøre det til standard. Så får man vurdere fra gang til gang om det vil anbefales til selger Det som kommer fram i dag endrer ikke noe, sier Dreyer.

Hvis dette har vært klart lenge, hvorfor var det nødvendig å sende et brev til Norges Takseringsforbund 2. desember om at det ikke blir obligatorisk tilstandsrapport fra nyttår?

– Det har med den avtalen å gjøre konkret. Det kommer på bakgrunn av at vi har fått tydelige signaler om at avtaler mellom bransjer kan være konkurransestridig. Da kan ikke vi være med på denne avtalen, som er i strid med lovverket. Det endrer ikke reformen. Vi kommer til fortsatt å jobbe for dette, men når vi står overfor en slik situasjon plikter vi å informere avtaleparteren om dette, sier Dreyer.

Forbrukerrådet kaller avtalebruddet «skandaløst», siden det har blitt arbeidet i mange år med innføringen av obligatorisk salgsrapport. Hva sier du til det?

– Jeg kan berolige Flesland med at vi kommer til å jobbe hardt for å oppnpå de samme målsettingene, sier Dreyer.

Les også:

Forbrukerrådet jubler over takst-endring: - Hver dag selges millionverdier basert på forbehold og hintTilstandsrapport blir likevel standard fra nyttårEiendomsmeglerne fikk nei: Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapport

Publisert:

Her kan du lese mer om