Få bytter pensjonsparing etter bytte av arbeidsgiver

Norske arbeidstakere endrer sjelden pensjonsavtalen de fikk av tidligere arbeidsgivere. Nesten 65 milliarder kroner står derfor med opprinnelig spareprofil.

PÆNG PÅ BOK: Norske arbeidstakere hadde 67,8 milliarder kroner i pensjonskapitalbevis ved utgangen av tredje kvartal i fjor

Foto: Sara Johannessen NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Norske arbeidstakere hadde 67,8 milliarder kroner i pensjonskapitalbevis ved utgangen av tredje kvartal i fjor, skriver Finansavisen.

Ifølge tallene, som stammer fra Finans Norge, utgjør dette oppsparte pensjonspenger arbeidstakere har med seg fra tidligere arbeidsgivere i privat sektor. Svært ofte dreier det seg om ordninger med høye administrasjonsgebyrer og forvaltningshonorarer. Aksjeandelen på de investerte midlene er som oftest 50 prosent.

Selv om det i fire år, fra 2014 har vært mulig å flytte disse bevisene fra en leverandør til en annen, eller å endre sammensetning og risiko på spareprofilen, er det svært få som gjør dette.

Bare pensjonskapitalbevis verd 3,7 milliarder kroner er flyttet. Dette utgjør omtrent 5 prosent av hva arbeidsgivere har spart for sine tidligere ansatte.

– Den lave bevisstheten omkring pensjonskapitalbevis skyldes at dette er penger som tidligere arbeidsgivere har spart for hver enkelt, og ikke penger man har spart av egen lomme, sier Bjørn Erik Sættem i Nordnett til avisen.

Standardavtalen for de fleste utgjør en akseandel på 50 prosent. I Storebrand, som sammen med DNB og Nordea har 74 prosent av markedet, opplyses det at de som endrer profil på avtalen går for høyere andel aksjer.

– Vi skulle gjerne sett at flere gjør egne valg, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

Pensjonskapitalbevis kan i de aller fleste tilfeller gratis flyttes mellom ulike leverandører.

Les også

Kun to av ti vil spare i «nye IPS»

Les også

Undersøkelse: Ni av ti vet ikke hva IPS er

Les også

Kan begrense Silver-kunders tap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Pensjon

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Nå får mange egen pensjonskonto. Et par enkle grep kan sikre deg mer i pensjon.

  2. Kan miste flere hundre millioner på gebyrkutt: Slik skal Storebrand-sjefen ta igjen det tapte

  3. Etter jul må 1,5 millioner ansatte ta stilling til den nye pensjonskontoen

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbrukerrådet: – Dette har komplisert IPS-sparingen

  6. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene