Analytikere: – Bekymringen for at det går for fort vil nok tilta

Boligprisene steg langt mer enn ventet i april. Det bekrefter bildet av at korreksjonsperioden for boligprisene er over, mener økonomer.

TROR DET DEMPES: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Nordea Markets tror boligprisveksten vil dempes i høst.
Publisert: Publisert:

– Det er veldig sterke tall, mye sterkere enn vi trodde, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets, som på forhånd trodde på en forsiktig oppgang i boligprisene.

Boligprisene i Norge steg med 1,8 prosent i april 2018. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,9 prosent.

DNB Markets forventet 0,3 prosents sesongjustert prisoppgang på landsbasis.

– Dette er sterkere enn normalt. Det har nå vært flere måneder med oppgang, og det bekrefter at korreksjonsperioden er over, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Les også

Boligprisene steg 1,8 prosent i april

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets,

Oslo og boliglånsforskriften

Oslo er en av byene som driver prisoppgangen. Her ble boligene hele 2,4 prosent dyrere i april.

– Jeg tror dette øker sannsynligheten for at Oslo-kravene, spesielt når det kommer til sekundærboliger, opprettholdes, selv om Finanstilsynet vil ta det vekk. Det er ikke udelt positivt at prisveksten blir veldig høy igjen, sier Fjære og legger til at årsveksten fremdeles er negativ.

Bruce tror ikke disse tallene påvirker Finansdepartementet så mye.

– Det er full fart i Oslo igjen, men jeg tror nok Oslo-regelen står for fall. Men bekymringen hos Finanstilsynet, Norges Bank og Finansdepartementet for at det går for fort vil nok tilta igjen, sier Bruce.

Det er ventet at boliglånsforskriften blir erstattet i juni.

Les også

Full boliglån-strid: – Umulig å ta på alvor

Dempes på sikt

Både Fjære og Bruce tror ikke at det vil være like sterk vekst i lang tid.

– Til høsten kommer det flere nye boliger på markedet, og renten skal opp, så det vil dempe seg, sier Fjære.

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret har også tidligere fortalt at de tror boligprisveksten vil pågå frem til sommeren. En av hovedårsakene til at de tror det snur er også den ventede renteøkningen.

– Folk lever veldig i nuet, og enn så lenge ser ting bra ut. Markedsaktørene tar ikke inn over seg at en renteøkning kommer til høsten, selv om boliglånsrentene godt kan øke i forveien, forklarte hun.

Tidligere denne uken la også boligbyggelaget Obos frem tall som viste en kraftig prisvekst i Oslo. For Obos-boliger viser statistikken et prisbyks på 1,8 prosent fra mars til april. Så langt i 2018 er Obos-prisene nå opp 6,6 prosent.

Les også

Stabekk-villa solgt for over 30 millioner

Les også

Boligtopp varsler comeback i nyboligmarkedet

Les også

Hyttesalget faller markant

Publisert:

Her kan du lese mer om