Meglertopp: – Jeg kunne godt tenke meg å fryse boligmarkedet nå

Meglersjef Grethe Meier synes august-markedet hadde perfekt temperatur. Men bolighøsten kan bli kjøligere.

BEHAGELIG BOLIGMARKED: Grethe Meier liker balansen i august-markedet.

Foto: Stella Bugge VG
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Jeg kunne godt tenke meg å fryse boligmarkedet nå. I stedet for sterkt prispress, er det balanse mellom tilbud og etterspørsel. Dette er prototypen på sånn vi vil ha det, sier Meier til E24.

Hun er sjefen for Privatmegleren-kjeden.

Mens boligprisene var uendret i juli, registrerte meglerbransjen et betydelig oppsving i antallet salg fra fjoråret. Onsdag kommer august-fasiten.

Meier tror salgsøkningen holder stand.

Direktør Grethe Meier i Privatmegleren

Foto: Privatmegleren

– Vi har alle fall 10 prosent flere omsetninger enn i fjor, og veldig mange oppdrag inn. Men det som overrasker mest, er at objektene tas unna. Det er både mange som selger boligen, og mange kjøper, sier Meier.

«Bråstopp»

– Men siden det er såpass mange objekter ute, må selgere også belage seg på at salgene tar noe lengre tid, legger hun til.

Hun får følge av daglig leder Christoffer Askjer i Sem & Johnsen.

– Det er stor etterspørsel i markedet, så kjøpsviljen er definitivt der, men det er ikke slik at alt suser av gårde, sier han til E24.

Les også

Meglerstrid om regjeringens lovendringer: Varsler prishopp for boligselgere

Meglersjefen anslår at mellom 20 og 30 prosent av boligene «ikke blir solgt med en gang».

– Boligene folk faller for går så det suser, mens boligene som ikke kan hevde seg, hverken når det gjelder beliggenhet eller standard, fort faller mellom to stoler. Da blir det bråstopp. De blir solgt til slutt, men da oftest under prisantydning, forteller Aksjer.

Partner og daglig leder i Sem & Johnsen, Christoffer Askjer

Foto: Sem & Johnsen

Han sier dette mer kravstore markedet merkes godt når de selger leiligheter som i utgangspunktet er helt like i planløsning, men der den ene har lavere standard.

Mens man «rent objektivt sett» vurderer at den fineste leiligheten for eksempel er verdt 500.000 kroner mer, kan sprikene i salgspris bli dobbelt så høy i markedet nå, ifølge Askjer.

Ekstra spent

Boliganalytikere har varslet en mulig prisnedgang i boligmarkedet denne høsten, fordi ekstra mange nyboligprosjekter ventes ferdigstilt og kan få boligtilbudet til å hoppe.

– Det er ingen tvil om at det ligger an til høy aktivitet i markedet denne høsten, sier Meier.

– Det ventes samtidig mange ferdigstilte nyboliger. Ser du tegn til at balansen da kan bli skjev igjen, og at markedet får et tilbud det ikke klarer å ta unna?

Les også

Million-prisskrell for Norges dyreste bolig

– Det er avhengig av hvor mange nybygg som kommer, og det vet vi ikke helt ennå. Det kan godt hende det skjer, men foreløpig ser vi ikke tegn til det, svarer Privatmegleren-sjefen.

Askjer mener på side at det vil bli ferdigstilt «veldig mange nyboliger» i høst, og er overbevist om at det vil gjøre boligtilbudet høyere enn normalt.

– Dette gjelder i all hovedsak leiligheter. Samtidig har vi boligene som ble lagt ut i august, men fortsatt ikke er solgt. I år blir det derfor ekstra spennende å se hvordan markedet utvikler seg, sier han.

Les også

Varsler prishopp for boligselgere med regjeringens lovendringer

Les også

Million-prisskrell for Norges dyreste bolig

Les også

Varm juli også i boligmarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – Ingen virker redde for prisfall. Det er nesten litt merkelig

  2. Boligtopper frustrerte over hemmelige bud: – Alle blir sure på selger og megler

  3. – Kan bli skjebnehøst for førstegangskjøpere

  4. Nytt boligprisfall ventes onsdag

  5. Salgsboom for luksusboliger