«Magrere» tider for toppmeglerne

Bare én profilert eiendomsmegler hadde inntekt over 5 millioner i 2014. Nils Nordvik mener enkelte meglere tar for lite betalt. 

TJENER FORTSATT FETT: Eiendomsmegler Nils Nordvik utenfor den tidligere kanadiske ambassaden, i forbindelse med et salgsoppdrag i 2012.

Trond Solberg
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

De selger boliger for hundrevis av millioner hvert år og er tilgjengelig til alle døgnets tider for å tilfredsstille kundene. Det er likevel magrere kår for Norges mest profilerte eiendomsmeglere, sammenlignet med deres kollegaer i finansbransjen og advokatbransjen.

Les også

Oljebremsen senker Røkkes formue

Nedgangen er påfallende blant flere av kjendismeglerne.

** Hyttemegleren Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 tjente hele 13,5 millioner i 2011. Nå er han «bare» oppført med en inntekt på 3,8 millioner kroner.

** Kjendismegler Terje Tinholt er oppført med 2,23 millioner i inntekt for 2014. I 2013 var han til sammenligning oppført med 3,6 millioner i inntekt.

** Bergen-megleren Christer Vikebø hadde 3,6 millioner i inntekt i 2013. I 2014 ble inntekten barbert til 2,7 millioner kroner.

** Vibeke Stavenes i Proaktiv var oppført med 4,1 millioner i inntekt i 2013. I fjor ble det bare 1,2 millioner kroner ligningsført.

Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 Geilo.

** Tore Kenneth Aadland i Proaktiv har ved de fleste skatteoppgjørene de siste årene hatt inntekt over syv millioner. I år er han kun oppført med 3,3 millioner i inntekt, men har likevel den syvende beste inntekten. Aadland er med sine 32,5 millioner kroner i formue oppført med høyest ligningsformue blant de profilerte meglerne.

Les også

Tre milliardærer under 30 år

– Ikke noe smalhans i bransjen

Nils Nordvik i Nordvik & Partners er en veteran i meglermiljøet å regne, og har flere eksklusive oppdrag blant de mest erfarne og profilerte eiendomsmeglerne i landet.

I 2011 var han oppført med 6 millioner i nettoinntekt. Det er 50 prosent mer enn inntekten på 4 millioner han er oppført med i 2014. Blant et knippe utvalgte profilerte eiendomsmeglere i E24s oversikt, er han listet med den fjerde høyeste inntekten.

Nordvik avviser at det er dårligere tider i meglerbransjen.

– Det er gjort investeringer i selskapet, vi har en økning i antall salg og markedet går oppover. Prisstigning er på snaue syv prosent. Nordvik & Partners er i vekst. Vi tjener gode penger. Det er ikke noe smalhans i bransjen. Det er det ikke, sier Nordvik til E24.

Les også

Livet i Hole etter at Thon-formuen «forsvant»: – Det blir aldri som før

«Fæl dag»

Tore Kenneth Aadland i Proaktiv sier i likhet med Nordvik at deres meglerfirma er opptatt av å investere store deler av overskuddet. Det er hovedårsaken til at inntekten hans nærmest er halvert fra tidligere toppår, ifølge ham.

– Vi er opptatt av å ha solide selskaper. Behovet for å ta ut lønn er ikke veldig høyt. Jeg er 44 år og synes jeg tjener nok. Jeg er utrolig privilegert som kan jobbe med det jeg elsker, og få godt betalt i helhet. Det finnes større ting enn meg og mitt. Vi bygger et meglersystem, og arven skal bæres videre når vi blir gamle en gang, sier han til E24.

Han mener den årlige kunngjøringen av skattelister er en «fæl dag» med vulgær oppmerksomhet rettet mot inntekten til folk.

– Hensynet bak skattelistene er synliggjøre skatten man betaler. Det er ikke like festlig å se hvor mye det er, og det gjør jeg i ti sekunder. Så tenker jeg at vi er utrolig privilegerte, sier Aadland, som betalte 1,7 millioner kroner i skatt i fjor.

– Vi skal være evig takknemlig for å kunne jobbe, bo og leve i fred og fordragelighet med trygge rammer. Det er en del eksponenter i vår bransje som sier inntekt er viktig. Inntekt er et biprodukt av å gjøre en god jobb man er flink til. Det er en glede å betale skatt og bidra til fellesskapet, sier Aadland.

Les også

Han tjente over en halv milliard i fjor

29-årig stjerneskudd blant de best betalte

Flere nye meglernavn klatrer oppover inntektslisten.

Eiendomsmegler Stine Larsen Sandvik i Privatmegleren.

Stine Larsen Sandvik startet en lysende karriere i bransjen som eiendomsmeglerfullmektig i 2012.

Hun er nå ansatt i Privatmegleren i Bergen.

Hun ble trukket frem som en av de største selgertalentene i bransjen av sin arbeidsgiver, hvor hennes salgsteft slo over 300 meglere, ifølge en Nettavisen-artikkel av i fjor.

Bare 29 år gammel er hun oppført med inntekt på 3,2 millioner i 2014, og er dermed den eiendomsmegleren i E24s oversikt som er oppført med den åttende høyeste inntekten.

I 2013 sto hun oppført med 1,7 millioner i inntekt.

Mindre kjent er meglertalentet Kari Børke i Privatmegleren. Hun tjente hele 4,8 millioner i 2014, og ligger hakket bak Fredrik Dyve, som er den eneste megleren med over 5 millioner i oppført inntekt.

I 2014 hadde Dyve en inntekt på 5,7 millioner kroner.

Les også

Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen

EONY-meglere tjente millioner

Hans Houeland i Houeland og Ek er 34 år gammel, og han var en av nøkkelpersonene svenske Fredrik Eklund knyttet til seg da han satset i Norge med EONY. Selskapet satte kroken på døren tidligere i år, og Houeland gikk sammen med advokat Torbjørn Ek og dannet Houeland og Ek.

Hans Houeland i Houeland og Ek.

Roger Sandvær / Eklund

Houeland er oppført med 2,8 millioner i inntekt i fjor, mens hans partner Ek er oppført med 3,8 millioner i inntekt. Partnerne er henholdsvis oppført med den ellevte og sjette høyeste inntekten for 2014.

– Tar for lave provisjoner

Firmaet Nordvik & Partners er i en prosess med å investere i nye kontorer, et kompetansesenter og flere partnersamarbeid. Nordvik jobber som regel 12–13 timer mandag til fredag. Han er tilgjengelig døgnet rundt, og hver eneste helg holder han visninger.

– De første ringe mellom syv og åtte om morgenen. Den siste kan ringe i titiden om kvelden. Du skal kjøpe og selge boligen til kunden. Du har med sjelen til folk å gjøre. De forventer du er tilgjengelig. Sånn er denne bransjen, og slik har det vært i de 28 årene jeg har vært megler.

Han vender blikket mot utlandet, hvor de store aktørene i bransjen tjener det flerfoldige av norske meglere, takket være skyhøye provisjoner.

– Sammenlignet med lønnsnivået i meglerbransjen utenlands, tar norske meglere for lave provisjoner. Timeprisen er lavere enn den burde være, sier Nordvik.

Les også

Venter langt færre skatte-snokere: – Ingen ønsker å bli tatt

– Oslo-fenomen

Aadland mener også timeprisen kunne vært noe høyere, tatt i betraktning at meglerne ikke får tillegg for å jobbe kveld og helger.

– Det er en jobb du må elske å gjøre, så får du betalt deretter. En del jobber fryktelig mye og får ikke så godt betalt. Hvis du fjerner inntektstoppen og regner ut et gjennomsnitt, er det kanskje snakk om 450.000 kroner for en syvdagersuke.

Nordvik mener «dårlige» meglere selger seg for billig, i håp om fulle ordrebøker.

– Det er noe feil med selve megleren, om man tar lav provisjon fordi man ikke får oppdrag. Betaler du med peanøtter, får du apekatter. Meglerbransjen må være flinkere til å ta seg betalt. Dette er litt mer et Oslo-fenomen. Utenfor Oslo er folk flinkere til å ta seg betalt.

Kilder til tidligere skatteoppgjør: E24, Bergens Tidende, Dagens Næringsliv, Nettavisen.

Listen er et utdrag av eiendomsmeglertoppene i Norge og kan inneholde feil.

NB! Saken er endret etter førstegangs publisering, da Stine Larsen Sandvik i en setning var oppført med feil arbeidssted.

Les også

Derfor ser eksperten tegn på norsk boligboble

Les også

Siv ber om tid til å la boligpakken virke

Les også

Spår tre år med boligprisnedgang i Stavanger, men vekst i Oslo

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Skattelistene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. God butikk for luksusmeglerduo tross Eklund-konkurs

  2. Inntektshopp for stjernemeglere i ellevilt boligår

  3. Eiendomsmegler Fredrik Dyve tjente 14 millioner mens boligprisene falt i Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. Han er nummer seks på inntektstoppen, lillebror nummer syv

  6. Stjernemeglerens inntekt skrelt med seks millioner