Østkanten tar innpå vestkanten i Oslo: Denne gikk 1,8 mill. over takst

I landets heteste boligmarked er det østkantboliger som bykser mest opp i pris. Meglere tror det er en trend som vil fortsette – men kan Grefsen bli det nye Frogner?

STIV PRIS: Den 148 kvadrat store deler av denne tomannsboligen på Grefsen i Oslo var prissatt til 7,5 millioner kroner. Men budgiverne mente den var verdt mye mer.
Publisert: Publisert:

En ting er i alle fall sikkert: Det én gang så skarpe prisskillet mellom fasjonable ambassadestrøk i vest, og livlige arbeiderklassestrøk øst i Oslo, er nå mer visket ut.

Selv om boligprisene stiger kraftig i hele Oslo, blir boligene i sentrumsnære strøk på østkanten dyrere i raskere tempo enn boliger i andre områder. Det viser meglerstatistikk.

På bildet over ser du en tomannsbolig med egen hage på Grefsen i Oslo. Tidligere i januar ble halve delen av boligen lagt ut med prisantydning 7,5 millioner kroner.

Det tilsvarer vel 50.000 kroner for hver av de 148 kvadratmeterne med bruksareal.

Men da megler Morten Melsom stengte visningsdørene og telte 70 personer på interessentlisten, skjønte han at noe var i gjære.

Les også

Desember ble en knallmåned for nyboligsalget

SER TREND: Ihus-megler Morten Melsom tror prispresset på østkanten vil fortsette.

Åpningsbud: 500.000 over takst

Første bud: 8.050.000 kroner, eller vel en halv million over utropspris.

– Det var en budgiver som opplagt prøvde å skremme bort noen av sine konkurrenter. Det er ganske vanlig, og gitt den høye interessen var det ikke så overraskende, sier Melsom.

Litt uformelt har trikset fått tilnavnet «kobra-teknikken». Du «hugger» til med et saftig bud for å få dine motstandere til å gi opp kampen på et tidlig stadium, før de blir for investerte i handelen.

Dine Penger-abonnenter kan lese mer om kobra-teknikken og andre bud-triks her.

– Taktikken feilen for denne personens del. Etter budet fulgte ni andre budgivere etter. De høynet hverandre med 100.000 kroners intervaller, forteller Melsom.

Salgspris ble 9,3 millioner kroner, altså 1,8 millioner over takst.

– Det er over snittet, men samtidig har sentralt beliggende boliger med hage også få konkurrenter. Særlig i januar, sier Melsom og forklarer:

– Boligprisene må ha steget i januar

– Markedet er stille i desember. Det er mange kjøpere som ikke fikk napp på slutten av året, som starter opp boligjakten igjen. I tillegg kommer alle som tar fatt på kjøpsplanene etter nyttår, mens det ofte tar tid før selgere får klargjort boligene for salg kommer på banen. Altså klassisk tilbud og etterspørsel, sier Melsom.

Les også

Slik er det «hemmelige boligmarkedet»

– Om det blir så høy kniving om slike objekter i januar, burde dere ikke ha justert opp prisen?

– Vi forholder oss alltid til verditaksten. Vi har tidligere prøvd å sette høyere prisantydning enn takst, og da fikk vi mange klager. Det er aldri lett, og du kan aldri forutsi budene.

På tampen av fjoråret spådde boligeksperter en «nyttårsrakett» for boligmarkedet. Flere tror prisene kan stige så mye som tre prosent i årets første måned.

Melsom sier han har opplevd januar-markedet i Oslo som brennhett.

– Vi har hatt stort oppmøte på alt vi har solgt. Det er vanskelig å spå prisene, men at de har steget videre er helt klart, sier han.

SER UTJEVNING: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

De største prispresserne er på østkanten

Oslo var Norges største boligprispresser i Oslo i fjor. Ved utgangen av desember var årsveksten på 9,5 prosent.

Og bydelene som bidro med størst vekst, er alle østkantstrøk: Gamle Oslo steg 11,1 prosent, Grünerløkka økte 11,6 prosent og Sagene steg 10,6 prosent.

Til sammenligning steg prisene på Frogner åtte prosent, Vestre Aker 6,0 prosent og Ullern «bare» 5,8 prosent.

Melsom tror trenden fortsetter.

– Vi ser at prisene blir mer og mer like. Det klassiske øst/vest-skillet er i ferd med å viskes ut. Det er nå like fasjonabelt å ha leilighet på Torshov, som på Bislett. Det er en naturlig konsekvens av boligmangel og høy tilflytning.

– Samtidig har prisene på vestkanten allerede blitt så høye at flere velger å utvide søket for å få boligen de vil ha. Slik forflytter prisveksten seg utover og skaper nye pressområder, sier han.

Les også

Boligprisene til himmels – gjelden følger etter

Meglertopp: Prispresset flytter seg utover

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) sier han har observert trenden en god stund.

– Det er et åpenbart utslag av vedvarende prispress. At det er østkanten som nå presses mest på pris, viser hvordan attraktive strøk er ekspanderende:

– Når vestkanten blir for dyrt for boligkjøpere flest, forflytter de seg til andre sentrumsnære områder med lavere pris. Prispresset forflytter seg så med dem, og vi får en utjevning i prisene, sier han.

Meglersjefen viser til at Grünerløkka – tidligere et fattig arbeiderstrøk – har vært brennhett lenge. Tosifret prisvekst gjennom flere år har gjort at hver kvadratmeter nå koster 62.117 kroner i snitt.

– Og nå ser vi at presset flytter seg mot Tøyen, sier Geving.

Han er likevel tvilende til om østkantens boligpriser kan ta igjen vestkanten.

– Det nærmer seg, men det vil nok aldri bli helt likt.

Publisert:

Her kan du lese mer om