Ledige tomter til 22.000 Oslo-boliger

Ifølge Oslos byutviklingsbyråd finnes det 22.000 regulerte boliger i hovedstaden. – Men hvor, spør utbygger Selvaag.

VIL BYGGE MER: Ifølge byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) er det regulert 22.000 nye boliger i Oslo. I Bjørvika bygges det allerede.
Publisert:

Den høye boligprisveksten bekymrer flere eiendomsmeglere, som mener at tempoet på boligbyggingen må skrus opp i hovedstadsområdet.

Men det er ikke mangel på byggeklare tomter som er problemet, skal vi tro Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (Høyre).

- Oslo kommune har nå regulert tomter for mer enn 22.000 boliger, som er byggeklare, sier han til E24.

Les også: - Må bygge flere boliger rundt Oslo

Tomtene er jevnt fordelt rundt i byen, men store utbyggingsprosjekter som Fjordbyen, Ensjø og Storo står for en stor del, ifølge Fredriksen.

Bremsen på

Likevel går byggingen fortsatt saktere enn det ungdom som strever med å komme seg inn i boligmarkedet, kunne håpe på.

Ifølge Fredriksen stoppet mange byggeprosjekter opp da finanskrisen rammet snart fire år siden, og etter det har det tatt tid å få opp farten på byggingen igjen.

- Jeg har flere ganger utfordret byggebransjen til å få disse prosjektene opp av skuffen og sette spaden i jorda. Derfor er det oppmuntrende at antallet igangsatte boliger er tre ganger så høyt i 2011 som det var i 2010, sier han.

UTBYGGER: Baard Schumann i Selvaag Bolig vil gjerne bygge mer, men etterlyser regelendringer.

- Hvor er tomtene?

I 2011 var det rundt 4500 igangsatte boliger i Oslo, men Oslos største utbygger Selvaag kunne ønske det var fler. De kjenner seg ikke igjen i bildet til Fredriksen.

- Jeg har i hvert fall ingen prosjekter som har blitt liggende i skuffen min, sier administrerende direktør for Selvaag Bolig, Baard Schumann, til E24.

Schumann skjønner ikke hvor alle de klare, regulerte tomtene befinner seg.

- Hvis Fredriksen sier det er regulert 22.000 boliger så må han fortelle oss hvor de er. Jeg vil gjerne bygge, men det nytter ikke hvis det er småhusbebyggelse og puslete i volumsammenhengen. Da må kommunen gjøre mer.

Ønsker regelendringer

Hvis førstegangsetablerere skal ha råd til bolig i Oslo må reglene om bygging innenfor Ring 3 endres, mener Schumann.

- Det er et stort problem at man innenfor Ring 3 kun kan bygge 20 prosent toroms, som attpåtil må være større enn 40 kvadratmeter. 50 prosent må være over 80 kvadratmeter, og det har ikke mange unge råd til, sier han.

Les også: Nytt hopp for boligprisene

Det var Oslo bystyre som vedtok reglene i 2007.

- Politikerne må også tillate høyere bygg, hvis de hadde tillatt et par etasjer til på for eksempel Løren kunne vi bygget 500 flere boliger bare der, sier Schumann.

Nytt område på vei

Ifølge byutviklingsbyråden er Gjersrud og Stensrud det neste store tomteområdet som er på vei gjennom reguleringsapparatet, et stort fremtidig boligområde sør for Nordstrand.

- Det viktigste en kommune kan gjøre er å klargjøre tomter og regulere dem, sier Fredriksen.

Schumann mener kommunen må gjøre mer enn kun å regulere hvis de vil ha utbyggere til å starte prosjekter utenfor sentrum.

- Det kan sikkert bli bygget mer i utkanten av Oslo, men det forutsetter bedre offentlig kommunikasjon for at folk skal ville flytte dit. Og vi vil ikke bygge boliger som ikke selger.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om