DNB setter ned renten

Norges største bank brukte to dager på å bestemme  seg - nå er renten kuttet.

SETTER NED: DNB setter ned renten på boliglån to dager etter Norges Bank gjorde det samme. Her er konsernsjefen i DNB, Rune Bjerke.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

DNB setter ned renten med inntil 0,25 prosentpoeng. Dette betyr at det billigste boliglånet i DNB nå har rente på 3,4 prosent.

Rentenedsettelsen kommer to dager etter at sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket alle med å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

- Det er jo sånn at når Norges Bank overraskende satte ned renten, så har markedsrenten falt, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24.

- Det vi har vært spent på, etter rentekuttet, var om renten i markedet holder seg lav. Det har den gjort.

Markedsrenten, 3 måneders NIBOR, har falt fra 2,56 til 2,31 prosent siden onsdag.

E24 Børs - Følg markedsrenten her

Økt risiko

For det er i pengemarkedet, ikke fra Norges Bank, DNB henter alle sine penger.

Banksystemet fungerer slik at Norges Bank setter styringsrenten, som nå er på 1,5 prosent. På toppen av dette kommer en fortjenestemargin mellom bankene, hvor bankene kan låne til markedsrenten, også kjent som NIBOR-renten.

RenterTicker: Nibor 3 mndLongname: NIBOR Fixing 3MItem Sector: X:ENNOK\3M.IDCMMMarked: IDCMMTime: 2012-03-16 12:25:09Last: Periode: 1month

Før finanskrisen var NIBOR-renten omtrent identisk med renten ut til kundene, mens det nå kommer et ytterligere påslag på renten, som følge av en økt risiko i markedet.

- Det som er vanskelig å forklare til folk flest, er at selv om Norges Bank har satt ned renten i vinter, så har prisene bankene betaler for å låne pengene vært uendret, forklarer Midteide.

- Vi låner alle våre penger i markedet. Vi låner ingen penger i Norges Bank.

Helt siden de internasjonale finansmarkedene, inkludert pengemarkedet, gikk inn i en slags krisetilstand i fjor sommer, har risikopåslaget for bankene økt kraftig.

- Risikopåslaget doblet seg i vinter, men det har kommet litt ned nå. For mange banker har det vært krevende å låne i vinter. For DNB har markedene vært åpne hele tiden, men det har vært høyere pris for å låne penger, sier han.

Rentesjokket

Den norske styringsrenten ble onsdag satt ned med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent etter rentemøtet.

- Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, sa Olsen i en kommentar til beslutningen.

Med rentekuttet overrasket sentralbanksjef Øystein Olsen 11 av 13 økonomer som deltok i en Reuters-undersøkelse. Disse ventet uendret rente før beslutningen ble gjort kjent.

Annet (fx)Ticker: X:SEURNOKLongname: EuroItem Sector: X:SEURNOK.IDCFXMarked: IDCFXTime: 2012-03-16 18:15:09Last: 7.54995Close: 7.56386Periode: 1year

- Dette var et overraskende rentekutt. Det er et klart tegn på at de legger vekt på den sterke kronen, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24 umiddelbart etter renteavgjørelsen.

E24 Børs - Følg kronen direkte

Fokus gikk motsatt vei

Mens DNB setter ned renten, valgte Fokus bank å heve renten - bare timer etter Norges Bank hadde overrasket alle.

Banken opplyste selv at den allerede sist uke besluttet å sette opp utlånsrenten med 0,2 prosentpoeng.

Brevet til kundene ble sendt onsdag, samme dag som Norges Bank kunngjorde et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

- Dette har vi gjort fordi det i lengre tid har vært dyrt for bankene å låne penger ute. Men det er en pedagogisk utfordring å forklare dette til kundene våre, sa informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank til NRK.

OPPDATERT: Sent fredag kveld droppet Fokus Bank det planlagte rentehoppet.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Fokus lot seg presse av DNB -dropper rentehoppet

  2. Rentekuttet kan gi lavere boliglånsrente

  3. Pengemarkedsrenten på det laveste på ett år:Derfor kutter ikkebanken din renten

  4. Laveste rente i penge-markedet siden 2009

  5. Nordea senker renten