Ny oppgang i boligprisene

Boligprisene økte med 0,9 prosent i april, justert for sesongvariasjoner.

DYRERE ENEBOLIGER: Prisene på eneboliger økte markant fra mars til april måned. Her ses en enebolig på Røsvikhaugane 5 på Knarvik utenfor Bergen. Grafen viser utviklingen i de norske boligprisene fra 1985 til 2012.

Invisio/E24
  • Ole Martin Skaug
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Boligprisene i Norge fortsetter sin ferd oppover.

I april økte boligprisene med 0,9 prosent, justert for sesongvariasjoner, fra måneden før. De ikke-justerte prisene økte med 1,5 prosent.

Det viser ny boligprisstatistikk, som er utarbeidet av Pöyry og legges frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) onsdag.

- Prisveksten er sterkere enn det jeg hadde forventet meg, og også sterkere enn det jeg hadde håpet på, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglernes forening.

Fra april i fjor har boligprisene økt med 8,5 prosent. Dette bringer kvadratmeterprisen på boliger opp til 29.900 kroner i gjennomsnitt.

Bred oppgang

Særlig prisen på eneboliger økte kraftig fra april til mars: Her var oppgangen på 2,1 prosent. Eneboliger koster nå i snitt 7,5 prosent mer enn i april 2011.

Prisene på delte boliger steg med 1,9 prosent fra mars, og var 8,7 prosent høyere enn i april 2011

Prisene på leiligheter økte med 1,2 prosent fra mars til april. Dermed er leiligheter nå 8,8 prosent dyrere enn i april i fjor.

Oppmuntret av rentekutt

Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), tror Norges Bank kan ha bidratt til å kaste bensin på det allerede hete boligbålet i Norge med sin lave styringsrente.

Da denne ble satt ytterligere ned i mars, minket det nordmenns bekymringer for renteutgifter ytterligere.

- Etterspørselen kan ha bltt ytterligere styrket av den noe overraskende rentenedsettelsen fra Norges Bank i midten av mars, sier Laugen.

- Normalt betyr et kvart prosentpoeng lite for boligprisutviklingen, men sentralbankens kommunikaksjon om at ekstraordinær lav rente må forventes i lang tid fremover, kan ha bidratt til å skape enn større optimisme blant boligkjøperne, legger han til.

Les også: Kuttet renten til 1,5 prosent

Raskest salg i Bergen

I snitt tok det 27 dager å få omsatt en bolig, regnet fra tidspunktet den legges ut for salg.

Det er en oppgang på 2 dager fra mars måned. Det er imidlertid en nedgang fra april i fjor, da det tok 28 dager å få omsatt en bolig.

Boligene går raskest i Bergen der de i gjennomsnitt blir solgt etter kun 14 dager. Oslo og Trondheim følger etter med 16 dager formidlingstid.

Tregest går salget i Møre og Romsdal, Tromsø og Nord-Norge, der det tar henholdsvis 49, 48 og 46 dager å få solgt en bolig.

Antall boliger som ligger til salgs på Finn har ligget relativt flatt i år. I april lå det 11.158 boliger til salgs, en oppgang på 105 fra måneden før.

- Det er flust av boliger til salg, men det blir sugd opp av markedet, sier Laugen.

Omsetningen er på høyde med rekordåret 2011, opplyser han.

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny oppgang i boligprisene

  2. Bråstopp for boligprisene

  3. Ingen høstsmell i boligmarkedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Temperaturen synkeri boligmarkedet

  6. Ferske tall fra boligmarkedet: Boligprisene falt i juli