Ny oppgang i boligprisene

Boligprisene økte med 0,9 prosent i april, justert for sesongvariasjoner.

DYRERE ENEBOLIGER: Prisene på eneboliger økte markant fra mars til april måned. Her ses en enebolig på Røsvikhaugane 5 på Knarvik utenfor Bergen. Grafen viser utviklingen i de norske boligprisene fra 1985 til 2012.

Invisio/E24
Publisert:,

Boligprisene i Norge fortsetter sin ferd oppover.

I april økte boligprisene med 0,9 prosent, justert for sesongvariasjoner, fra måneden før. De ikke-justerte prisene økte med 1,5 prosent.

Det viser ny boligprisstatistikk, som er utarbeidet av Pöyry og legges frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) onsdag.

- Prisveksten er sterkere enn det jeg hadde forventet meg, og også sterkere enn det jeg hadde håpet på, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglernes forening.

Fra april i fjor har boligprisene økt med 8,5 prosent. Dette bringer kvadratmeterprisen på boliger opp til 29.900 kroner i gjennomsnitt.

Bred oppgang

Særlig prisen på eneboliger økte kraftig fra april til mars: Her var oppgangen på 2,1 prosent. Eneboliger koster nå i snitt 7,5 prosent mer enn i april 2011.

Prisene på delte boliger steg med 1,9 prosent fra mars, og var 8,7 prosent høyere enn i april 2011

Prisene på leiligheter økte med 1,2 prosent fra mars til april. Dermed er leiligheter nå 8,8 prosent dyrere enn i april i fjor.

Oppmuntret av rentekutt

Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), tror Norges Bank kan ha bidratt til å kaste bensin på det allerede hete boligbålet i Norge med sin lave styringsrente.

Da denne ble satt ytterligere ned i mars, minket det nordmenns bekymringer for renteutgifter ytterligere.

- Etterspørselen kan ha bltt ytterligere styrket av den noe overraskende rentenedsettelsen fra Norges Bank i midten av mars, sier Laugen.

- Normalt betyr et kvart prosentpoeng lite for boligprisutviklingen, men sentralbankens kommunikaksjon om at ekstraordinær lav rente må forventes i lang tid fremover, kan ha bidratt til å skape enn større optimisme blant boligkjøperne, legger han til.

Les også: Kuttet renten til 1,5 prosent

Raskest salg i Bergen

I snitt tok det 27 dager å få omsatt en bolig, regnet fra tidspunktet den legges ut for salg.

Det er en oppgang på 2 dager fra mars måned. Det er imidlertid en nedgang fra april i fjor, da det tok 28 dager å få omsatt en bolig.

Boligene går raskest i Bergen der de i gjennomsnitt blir solgt etter kun 14 dager. Oslo og Trondheim følger etter med 16 dager formidlingstid.

Tregest går salget i Møre og Romsdal, Tromsø og Nord-Norge, der det tar henholdsvis 49, 48 og 46 dager å få solgt en bolig.

Antall boliger som ligger til salgs på Finn har ligget relativt flatt i år. I april lå det 11.158 boliger til salgs, en oppgang på 105 fra måneden før.

- Det er flust av boliger til salg, men det blir sugd opp av markedet, sier Laugen.

Omsetningen er på høyde med rekordåret 2011, opplyser han.

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om