- Det er betydelig luft i boligmarkedet
Nordmenn med boliglån betaler for lav rente, mener Eiendomsmeglerforetakenes forening.
Torsdag la Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) fram ferske tall over boligprisveksten i Norge. Prisnivået i oktober er 0,4 prosent lavere enn den forutgående måneden, men justert for de årlige svingningene er det en reell vekst på 0,7 prosent.
Samtidig har Norges Bank varslet at styringsrenten holdes uendret på 1,5 prosent, sannsynligvis fram til våren 2013.
Det er for lavt, mener Eff.
- Vi skulle gjerne sett et rentenivå som var én eller to prosent høyere - det hadde den innenlandske økonomien fortjent. Vi ser at sentralbanken er i et dilemma og har valgt å fokusere på de konkurranseutsatte sektorene og kronens styrke. Men dette skaper et problem for boligmarkedet når aktiviteten tross alt er såpass høy, sier nestleder Leif J. Laugen til E24.
Les også: Finansministeren: - Legg ikke dagens rente til grunn
Under torsdagens presentasjon kom det fram at boligmarkedet fortsatt er hett, med stor handelsaktivitet og kort formidlingstid.
Boblekonsekvenser
Norske husholdninger har svært mye gjeld. En undersøkelse Finanstilsynet gjennomførte i fem store banker i sommer, viser at 14 prosent av lånene har en belåningsgrad på over 85 prosent.
Les også: Derfor kan Norge gå på boligsmell som Spania og Irland
I verste fall fører høyere rente til at disse ikke klarer å overholde sine forpliktelser, som igjen kan gi lavere boligpriser og føre flere låntagere i trøbbel.
- Det er betydelig luft i boligmarkedet, og vi hadde vært tjent med at en del av denne luften ble sluppet ut, sier Laugen.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry mener at en rentehevning hadde vært sunt for boligmarkedet, men spår samtidig at det kan forårsake problemer.
- Boligprisene er nær et normalt nivå målt mot husholdningenes disponible inntekter, men disse er veldig preget av det lave rentenivået. Dersom rentenivået går opp, vil boligprisene fremstå som for høye, sier han.
- Snakker vi om en boligboble?
- Om det er en boble vet jeg ikke, men konsekvensene blir de samme: Risiko for at boligprisene vil synke, som igjen kan føre til ringvirkninger som ikke er gunstige.
Ønsker nybygg
Eff-nestleder Laugen mener at det beste virkemiddelet for å dempe prisveksten er å bygge flere prisgunstige boliger.
- Men dette tar tid. I mellomtiden bygger etterspørselen seg opp på grunn av arbeidsinnvandring, sentralisering og generell befolkningsvekst, sier han.
Han oppfordrer nå myndighetene til å stramme inn kredittreguleringen.
- Det er det Finanstilsynet har gjort gjennom 15-prosentgrensen. Nå må de vurdere ytterligere reguleringer, og det er nok også en ganske tydelig dialog mellom tilsynet og bankene for å få dem til å holde igjen.