Mange skjuler pengebruk for partneren

1 av 5 skjuler eller lyver om sitt pengebruk overfor partneren. Les ekspertenes tips til hvordan du styrer unna heftige pengekrangler.

KRANGLER: Mange samboere krangler om pengebruk og økonomi viser en ny undersøkelse. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

  • Maria Lekve
Publisert:

En ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DNB viser at 15 prosent irriterer seg over partnerens pengebruk.

- En dårlig organisert økonomi kan føre til at hvite løgner blir en del av hverdagen, og det kan igjen føre til heftige krangler.

- Det meste kommer jo for en dag. Pengebruk er ikke lett å skjule i dagens elektroniske verden, advarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

LES OGSÅ:

Samboerskap kan være felle

Skjuler pengeforbruk

Undersøkelsen viser imidlertid at mange forsøker å skjule pengeforbruket sitt:
*

17 prosent

sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde.

* 8 prosent

gjemmer det de har handlet for partneren sin.

* 19 prosent

handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til.

LES OGSÅ:

Fikk smuler etter 16 år og to barn

Kvinner skjuler klær

Sandmæl mistenker at kvinner ofte skjuler innkjøp av nye klær og at noen menn kanskje kjøper aksjer eller aksjefond for felles sparepenger uten at det er avtalt med kvinnen.
Ifølge henne er det ofte mannen som ordner med boliglånet, sparingen og forsikringene. Kvinnen derimot står typisk for innkjøpene av mat, klær, interiør, ting til barna og gaver.
- Dette gjør at pengebruken ofte blir skjev og innsikten i totaløkonomien uoversiktlig. I slutten av måneden kan den ene ha brukt opp lønningen sin, mens den andre har penger til overs. Dette kan føre til at en blir nødt til å spørre om penger, og det er ikke gøy, fastslår Sandmæl.

Videre advarer hun kvinner mot å overlate de viktige privatøkonomiske beslutningene til mannen.

- Bli enige om boliglån, forsikringer og ikke minst felles sparing. Kvinner er gjerne mindre risikovillige enn menn. Bestemmer mannen kan det bety at familien tar høyere risiko både når det gjelder låneopptak og sparing.

LES OGSÅ:

Slik unngår familien krangler

Felleskonto og budsjett

For å få en rettferdig og ryddig parøkonomi anbefaler Sandmæl å opprette en felleskonto til fellesutgifter som boliglån, strøm, forsikringer, transport, mat og drikke, interiør, klær og ting til barna.
- Lag et budsjett for å vite hvor mye penger som skal settes inn hver måned, og sett inn penger i forhold til inntekt. Ha gjerne et kort hver til denne kontoen, men husk å betale regningene først og hold budsjettet.
I tillegg anbefaler Sandmæl at begge har sin egen lommepengekonto. Når regninger og fellesutgifter er tatt hånd om kan man med god samvittighet bruke «lommepengene» sine uten at den andre parten blander seg inn i hva pengene går til.

Last ned Dine Pengers samboerkontrakt

Unngå samboerfellen

Forbrukerøkonomen advarer spesielt samboere mot å gå i den fellen at den ene alltid betaler de faste utgiftene til bolig og bil, mens den andre sørger for innkjøp av mat, klær, gaver, kos og pynt til hjemmet.
- Blir det brudd uten at paret har samboerkontrakt, kan det være vanskelig for den som har betalt «kosen» å peke på hvor pengene har blitt av, mens den andre har opparbeidet seg varige verdier. Opprett derfor en samboerkontrakt med en gang dere flytter sammen. Har dere ikke gjort det ennå, gjør det nå!

LES OGSÅ:

Samboerskap er gambling

Ellen Katrine Nyhus

er

professor ved Universitetet i Agder

, og har adferdsøkonomi, økonomisk psykologi og forbrukeradferd som spesialfelt. Dette er hennes råd:

1. Snakk sammen

Det er mye følelser knyttet til økonomi, men det er veldig viktig å snakke om hva slags system man vil ha i familien, særlig dersom partnere har ulik inntekt.

2. Bevisstgjør valget

Mange par kan ikke redegjøre for hvorfor de har de løsningene som de har, og sier at det «har bare blitt sånn». Men det er viktig å bli bevisst på hvorfor man velger det systemet man har.
For eksempel, dersom en har en felleskonto for regninger og en har ulik inntekt: skal en bidra likt til felleskonto, eller skal en bidra etter evne, slik at en har likt beløp til eget forbruk igjen etterpå?

3. Vær klar over konsekvensene

Det er vanskelig å moralisere om hvilke løsninger folk skal velge. Det viktigste er at valgene er bevisste, og at man skjønner konsekvensene av valgene man tar.
Den største fallgruven for samboerne er å la den ene ta seg av bolig og boliglån, mens den andre tar seg av daglige forbruksvarer uten varig verdi.
Det er lurt å skrive både samboerkontrakt og testamente!

LES DINE PENGERS RÅD TIL HVORDAN DU UNNGÅR KRANGLER:

1. Samboere bør skaffe seg en samboerkontrakt.

Da har man tenkt gjennom problemstillingene på forhånd; hvem skal betale, hvordan ordne betalingen, hvem skal eie og hvordan.

En samboerkontrakt finner du her

.
Man bør også ha gjensidig testament, og vurdere gjensidig livsforsikring. Da sikrer at man kan bli boende i tilfelle den ene skulle falle fra. Ektepar trenger ikke alt dette, de er sikret gjennom lovverket.

2. Sørg for at begge står som eiere av fast eiendom og betaler på gjeld.

Kvinner bør også tenke på om de skal jobbe deltid lenge av pensjonshensyn. Skal man ha pensjon må man sørge for at man har opptjening.

3. Hvem betaler hva?

Det finnes mange ulike modeller for hvordan man velger å fordele utgifter. Der må folk velge det som de synes passer for dem.
Det viktigste her er at man gjør det tydelig hva man bidrar med til fellesskapet, som eksempelvis å merke betalingene i nettbank.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Slik bør samboere dele utgiftene

  2. Slik unngår dere penge-kranglingen

  3. Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

  4. Krangler om kronene: Slik unngår du pengebråk i familien

  5. Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer