Ble nektet adgang til skipet - fikk erstatning

To unge nordmenn hadde kjøpt et cruise-opphold i Middelhavet, men ble nektet ombordstigning på kaien i Barcelona. Nå får de pengene tilbake.

Ungdommene ble nektet adgang til cruiseskipet fordi de var under 21 år. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert:

Det var i fjor vår at paret kjøpte cruisepakken til 25.500 kroner hos Ticket Feriereiser. Ifølge selgeren var det 18-årsgrense ombord, så alt lå til rette for en ukes opphold under solen på Middelhavets bølger.
Men turistene ble avvist da de skulle stige om bord på skipet i Barcelona i august i fjor. Det var 21-årsgrense om bord hos cruiseselskapet RCCL.

Ble kompensert

Det sjokkerte paret ringte selgeren, som beklaget. Selgeren lovte at de skulle bli kompensert, og i første omgang fikk de hotellrom i storbyen. Så fikk de valget mellom tre alternative kompensasjoner.
De kunne enten velge å fortsette oppholdet i Barcelona, dra til et annet sted i nærheten eller reise hjem. Ungdommene valgte å dra til Gran Canaria.

LES OGSÅ:

Her kan du gjøre valutakupp

Ble lovet pengene tilbake

Klagerne understreket at de ikke ville motta noen erstatningsreise hvis dette medførte at de mistet retten til å få cruisebillett-pengene tilbake. Dette lovte selgeren at de skulle få i tillegg.
De ble også bedt om å ta vare på taxikvitteringer og andre utlegg som de senere skulle få refundert.
Klagerne kontaktet Ticket Feriereiser etter hjemkomsten til Norge. De ba om å få pengene for cruise-billettene tilbakebetalt, men dette drøyde.
I september i fjor kom avslaget svart på hvitt fra Ticket. De ville likevel ikke refundere billettene, fordi de anså at den kompensasjonen som klagerne allerede hadde fått, var tilstrekkelig. Blant annet hadde erstatningsturen til Gran Canaria kostet Ticket over 22.000 kroner, ifølge reisebyrået.

Les flere reise- og ferietips her.

Klaget til Reklamasjonsnemnda

De unge turistene sendte klage til Reklamasjonsnemnda for pakkereiser. Der fikk de fullt medhold. Nemnda konkluderte med at kjøperne ikke hadde fått reisen de hadde betalt for.
Nemnda kommenterte også at prisen på 22.000 kroner for et ukes opphold på Gran Canaria virket merkelig høy. Nemnda la videre vekt på at de var blitt lovt å få refundert billettprisen i tillegg til den andre kompensasjonen de fikk.
Kjøperne hadde heller ikke mottatt noe skriftlig informasjon om at det var en høyere aldersgrense enn 18 år før avreise.

- Hvordan kunne Ticket overse aldersgrensen på cruiset?

- Vi gjorde en beklagelig tabbe, og det er av og til ikke til å unngå siden vi hele tiden har en del nye selgere. Men vi tok ansvar for tabben, ved å tilby en erstatningsreise som var verdt 32.000 kroner inkludert lommepenger for tort og svie. I tillegg måtte vi altså betale erstatning for billettene, og det er vi uenig i at kunden ble lovet. Men siden avtalen skjedde over telefon er det vanskelig å bevise, sier regionsjef Grete Mo Storm i Ticket Feriereiser til Dine Penger.
Hun tilføyer at Ticket Feriereiser ikke er enige med Reklamasjonsnemndas avgjørelse, men likevel aksepterer den.

Dette gir grunn til å klage

En pakkereise er mangelfull hvis den avviker fra det som er avtalt eller forutsatt i avtalen. Avvikene må være av en viss betydning. Naturgitte avvik regnes ikke som mangler, heller ikke slike avvik som turister må regne med at inntreffer innimellom.
Dette regelverket gjelder bare pakkereiser. Det vil si når du har kjøpt en reise med minst to reiseelementer fra en reisearrangør. Typisk gjelder dette pakketurer til turistmål med flyreise og opphold, men det kan også gjelde bussreise med overnatting etc.
Du har ikke de samme rettighetene dersom du har satt sammen ferien din selv, med reise og opphold hver for seg. Da kan du heller ikke klage til reklamasjonsnemnda for pakkereiser.

Klag på stedet

Det er avgjørende for at klagen din skal kunne få medhold at du har sagt ifra til reisearrangørens representant på stedet. De skal ha mulighet til å rette opp manglene. Har du ikke sagt fra om problemene mens du var der, er det liten vits i å klage i ettertid.

Klag hit:

Reklamasjonsnemnda for pakkereiser
Postboks 2924 Solli
0230 Oslo
www.pakkereisenemnda.no
Nemnda består av to representanter for reiselivsbransjen, to fra forbrukermyndighetene og en uavhengig dommer. Medholdsandelen er ca 50 prosent. Det er ca tre måneders behandlingstid.

Publisert:

Her kan du lese mer om