Prispresset i boligmarkedet er på vei ned

Christian Dreyer i Eiendom Norge mener finansminister Siv Jensen (Frp) ikke trenger å bekymre seg over galopperende boligpriser lenger.

ROLIG: Eiendom Norge tror ikke Finansdepartementet trenger å bruke noen av verktøyene Finanstilsynet foreslår. Her ser vi et boligområde i Drammen.

Jan Ovind/
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:,

Onsdag formiddag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for mars-måned.

Den viste en nominell økning på 0,7 prosent fra februar til mars, mens den sesongjusterte veksten (se faktaboks) var på 0,1 prosent.

– Tendensen er at vi går mot et en mer moderat utvikling i boligprisene fremover, heter det fra bransjeorganisasjonen.

Christian Dreyer

Gorm Kallestad

I tiden etter påske kommer det som regel et rush av boliger ut på markedet. Det gjør at det blir en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, noe som vil dempe presset i boligmarkedet.

– I tillegg ser vi at det er høy aktivitet på nybyggsiden. Det vil også bidra til å dempe etterspørselspresset, sier administrerende direktør Christian Dreyer.

Les også

Boligprisene: – Å bruke Finanstilsynet som spydspiss i boligpolitikken løser ingenting

Trenger ikke inngrep

Lavere etterspørsel gir også lavere prispress. Finansminister Siv Jensen har allerede fått oversendt en liste med tiltak som kan bremse boligprisveksten fra Finanstilsynet.

Tilsynet vil gjøre kravet om 15 prosent egenkapital så godt som ufravikelig, samt kreve avdragsbetaling og stresstesting av låntagere.

– Det jeg er mest kritisk til er et for rigid egenkapitalkrav. Det vil ramme feil og stenge folk ute fra boligmarkedet, fremfor å dempe utlånsaktiviteten. Det gjøres bedre med å kreve en større grad av avdragsbetaling og stresstesting av den enkelte låntager.

Nå som pilene peker svakt nedover, mener Dreyer at det ikke er behov for å ta store grep, markedet tar hånd om dette selv.

– Vi har en mistanke om at vi er forbi tiden da vi trengte virkemidlene, og at vi vil få en langt mer dempet prisutvikling fremover uten noen inngrep. Men det er bra å ha virkemiddelapparatet klart hvis vi senere kommer opp i en situasjon med stor etterspørsel, lite tilbud og stor låneiver.

Les også

Tinas (22) møte med vårens boligmarked: – Som et slag i trynet

Glad for brems

Tolvmånedersveksten for mars viste en økning på 7,9 prosent. Det er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng fra februar. Eiendom Norge har i sine prognoser lagt opp til en fortsatt nedgang i tolvmånedersveksten ut året. De legger til grunn at den vil falle til 2,4 prosent mot slutten av året, tilsvarende en snittvekst på 6 prosent for hele året.

Spørsmålet er om Ola og Kari Huseier trenger å bekymre seg for det.

– Nei, det syns jeg ikke. Dette viser at nedkjølingen i realøkonomien begynner å sette sitt preg på boligprisutviklingen, Vi skal ikke være bekymret, men kanskje heller glad for at det bremser opp.

– Den sterke prisutviklingen vi hadde i fjor høst var i overkant, og den veksten vi har hatt i Oslo og Bergen tidligere år har vært i overkant. At vi ser en moderasjon er vi glad for.

Les også

Tysk dokumentavgift kunne fjernet formuesskatten

Les også

Nå starter vårrushet i boligmarkedet

Les også

Stadig flere tegner boligkjøperforsikring

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kraftig vekst i boligprisene - steg 1,4 prosent i oktober

  2. Boligprisene steg i mars

  3. Ferske boligpristall: Boligprisene falt i februar

  4. Annonsørinnhold

  5. Boligprisene steg i april

  6. – Det er duket for «prisboom» i januar og februar