Boligprisene

Obos: Finanstilsynets forslag vil ramme én av tre boliglånssøkere

Hver tredje boliglånssøker som har fått lån hos Obos i år, ville ikke fått det om Finanstilsynets forslag om strengere boliglånsforskrift trådte i kraft.

Konsernsjef Marianne Gjertsen Ebbesen er bekymret for at unge boliglånssøkere rammes av Finanstilsynets forslag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:,

Konsernsjef Marianne Gjertsen Ebbesen i Obos sier til Dagens Næringsliv at Finanstilsynets forslag kan få dramatiske følger.

– Det vil spesielt ramme unge mennesker i etableringsfasen hvis bankene blir tvunget til å redusere utlånene. Men det rammer også andre som må skifte bolig, sier hun.

Statistikk Ebbesen har hentet fra bransjeforeningen Eiendom Norge viser at de 10 prosent billigste boligene i Oslo koster rundt 3 millioner kroner.

– Det betyr at selv med høyskoleutdanning og medianlønn på oppunder 550.000 kroner, vil ikke denne gruppen få nok lån til å kjøpe en slik bolig hvis de nye reglene blir innført, selv om kjøperne kan stille med 15 prosent egenkapital, sier hun.

Finanstilsynet anbefaler Finansdepartementet å skjerpe boliglånsforskriften ytterligere, blant annet ved å senke grensen for maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Det kommer fram i Finanstilsynets evaluering av forskriften, som ble innført for å forhindre at husholdningenes gjeld blir uforsvarlig høy.

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Obos
 3. Finansdepartementet
 4. Finanstilsynet
 5. Boligpriser
 6. Eiendom
 7. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

 2. Ekspertene er uenige om forskriftsforslaget: - Selvskading som vi kunne unngått

 3. Bank-Norge mobiliserer til kamp mot nye boliglånskrav

 4. Annonsørinnhold

 5. Norges Bank går ut mot Finanstilsynets boligforslag

 6. – Rentehevingene begynner å bite, og de vil fortsette å bite