Derfor krasjer Skatteetatens sider hvert år - og hvorfor man ikke fikser det

Mange opplevde at det var vanskelig å komme inn for å få sjekket skattemeldingen natt til torsdag. Det samme kommer mest sannsynlig til å skje neste år også, opplyser Difi.

BUKKET UNDER FOR TRAFIKKEN: Kort tid etter at skattemeldingen ble gjort tilgjengelig, var det så stor pågang på Skattetaten sin nettside at man ikke fikk logget seg inn. Foto: Skjermdump / NTB scanpix

Foto: Skjermdump NTB scanpix
  • Sindre Hopland
  • David Bach
Publisert:,

– Man bygger ikke en 8-felts motorvei ut av Oslo for å takle påsketrafikken, sier produktsjef for ID-port i Difi, Frank Fardal.

– På samme måte må folk ha litt tålmodighet akkurat første dag, selv om erfaringen er at alle som ønsker det kommer gjennom det første døgnet.

Nok en gang bukket Altinns innlogging ID-port under for trykket av nordmenn som er nysgjerrige på om de får igjen penger på skatten, eller om det ble restskatt.

– Er det noen måte å sikre at siden ikke krasjer hvert år?

– Nei, det er egentlig ikke til å unngå at dette skjer og at ikke alle kan komme inn samtidig, sier Fardal.

Sjekk alle skatteguidene fra Dine Penger nederst i saken!

– Under forventning

Administrerende direktør Trygve Solem i IT-konsulentselskapet Experis mener imidlertid at det bør gå an å sikre seg mot sammenbrudd i tjenestene, dersom man ønsker å bruke ressurser på det.

Trygve Solem

Foto: Experis

– Man forventer jo at dette funker i 2019. Dette må være tredje året på rad hvor det krasjer, og det er langt under forventning, sier Solem.

Han legger til at det ikke er sikkert det er infrastrukturen som er problemet.

– Det finnes jo løsninger knyttet til skytjenester, men det kan hende personvernhensyn taler imot, i og med at det ligger sensitive data der.

Han viser til at gigantene Amazon, Google og Microsoft har skyløsninger som har mer enn nok kapasitet til å levere det som kreves.

– Så handler det nok litt om kost-nytte, hvor mye serverkapasitet er man villig til å investere i? Kanskje vil man heller tåle en halv dag med nedetid, sier Solem.

Kostbart

Difi, som har ansvar for digitaliseringen av offentlig sektor, sier at deres systemer egentlig takler mye mer trafikk enn den normale pågangen, mye takket være mekanismer som regulerer trafikken.

– Men denne ene dagen i året får vi ti ganger så mye trafikk sammenlignet med normalen, og i natt sviktet denne trafikkreguleringen i en periode, sier produktsjef Fardal.

Han sier det ville vært dyrt om de skulle ha systemer gode nok til å ta denne trafikken daglig.

Oppdatert status er at det har vært 2,2 millioner innlogginger i ID-porten frem til kl. 14 i dag, mot 2 millioner i samme tidsrom i fjor. For ett normalt døgn er det ca 450 000 innlogginger i ID-porten.

– Vi prøver å bruke skattepengene på en best mulig måte, og det ville vært en betydelig høyere kostnad ved å ha en infrastruktur som takler så mye trafikk som vi har natten før skattemeldingen kommer ut – hver eneste dag, sier produktsjef Fardal.

Fristen for å endre og levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april. Som de siste årene trenger man ikke levere skattemeldingen dersom man ikke har noen endringer.

I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Spar skatt på kryptosmell

Ble det krasjlanding for kryptodrømmen? Dette må du gjøre for å få skattefradrag. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret

Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formueskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.

Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel AirBnB. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen

Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.

Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. – Høy trafikk kan gi ventetid

  2. Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten – eller om det blir smell

  3. Dette er nytt i årets skattemelding

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbrukerrådet vant frem i ankesaken mot DNB

  6. 1. juli: Dagen det blir billigere å importere motorsykkel, produsere cider og kjøpe ebøker