Boligprisene

Meglere ber boligselgere senke forventningene

Markedet har giret ned, sier bransjefolk. Det kan være godt nytt for boligkjøpere som er lei av budkriger.

– MÅ AKSEPTERE ET MER REALISTISK PRISNIVÅ: Direktør Grethe Meier i Privatmegleren forteller om et boligmarkedet som har ristet av seg vinterens hetetokter.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Eiendomsmeglere i pressområder på Østlandet har de siste ukene trappet opp sin innsats for å få boligselgere til å godta en lavere salgspris enn de egentlig håpet på.

Utfordringen, ifølge direktør Grethe Meier i Privatmegleren, er at boligmarkedets rakettfart under pandemien har skapt luftige forventninger om videre prisvekst.

Disse forventningene kommer nå i klinsj med en tykkere bunke boliger til salgs – og priser som flater ut, sier hun.

– Før påske var det helt Texas. Mange boligkjøpere sa rett og slett at «dette orker jeg ikke å være med på». Men i april har vi fått en myk landing, sier Meier til E24.

Hva har skjedd? Meier forteller om en sterkt økende oppdragsinngang, men også mer bevisste boligkjøpere.

Les også

Utleieselskaper pøser penger inn i Europas boligmarked

– Har fått med seg at renten skal opp

– De har fått med seg at renten skal opp, og at økonomer mener toppen er nådd for boligprisene. Meglerne må nå bruke tid på å forklare selgerne at vi har tilbakelagt en periode med en kunstig prisoppblomstring, som ikke vil fortsette. De prøver å få selgerne til å akseptere et mer realistisk prisnivå, sier Meier.

– Prisforventningene må justeres ned?

– De må justeres ned. Og det er alltid en utfordring. Alle drømmer jo om å få mer for boligen sin, og at man får en travel budrunde. Men markedet er ikke like opphetet nå. Det er i ferd med å normalisere seg, sier meglersjefen.

I løpet av april har Privatmegleren tegnet 2.350 nye salgsoppdrag på landsbasis, en kraftig økning fra knappe 1.400 nye oppdrag i april i fjor. I april 2019 var tallet 1.609.

– April i fjor var jo spesiell, siden Norge akkurat hadde stengt ned, men uansett er dette veldig sterke tall, sier Meier.

Hun tror et vedvarende høyt boligvolum vil bremse prisutviklingen frem mot sommeren.

Etter en sterk start på året steg boligprisene i Norge med 1,2 prosent i mars, mens Oslo fikk prisnedgang.

SER ROLIGERE TIDER: Men lite tyder på at utbudet fremover blir sterkt nok til å sende boligprisene ned, mener DNB Eiendom-sjef Terje Buraas.

Drammen-megler: – Bare sunt

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen tror det økende boligutbudet vil føre til at «prisveksten dempes noe frem mot sommeren».

Neste uke kommer fasit for april.

– Vi må nok jobbe litt mer med selgernes prisforventninger nå, sier Martin Ommundsen, som leder Aktivs meglerkontor i Frognerveien i Oslo.

Meglere i Drammen har dels den samme opplevelsen.

– Her ser vi at prisantydningene har sunket noe, men ikke veldig mye. Markedet er fortsatt veldig bra, sier Christian Gjesdal Udgaard, daglig leder i Nordvik Drammen.

– Men det kommer mye av boliger fremover, og jeg forventer at prispresset vil dempe seg utover i mai. Det vil også bare være sunt, sier han.

Terje Buraas er administrerende direktør i en annen stor meglerkjede, DNB Eiendom. Han sier han får tilbakemeldinger fra meglere om at noen boligselgere har «veldig høye prisforventninger».

– Det stemmer at vi må bruke noe mer tid på å justere ned disse prisforventningene nå, sier Buraas til E24.

Les også

Ungdomsparti vil endre boligpolitikken: – Unge blir dobbelt straffet

Tviler på nok boliger til å sende prisene ned

I deres egne salgstall har prisutviklingen bremset opp noe fra perioden etter nyttår.

– Samtidig har vi ikke klart å bygge opp den bufferen av boliger som jeg tror vi trenger for å kunne se en prisnedgang, sier DNB Eiendom-sjefen.

Han sier tallene deres indikerer en liten nominell oppgang i april-prisene, både i Oslo og resten av landet.

DNB Eiendom signerte 40 prosent flere oppdrag i april i år enn i fjor, opplyser Buraas. Men han påpeker at det også har kommet langt flere boligkjøpere på banen.

Buraas sier dette illustreres ved at hver bolig i Oslo kun ligger ute på markedet i 12 dager i snitt.

– Det er altså veldig mye som selges etter første visning. Heldigvis er det mindre kupping nå. Boligselgerne har gjennomskuet at det er et forsøk på å få lavere pris enn man kan oppnå i budrunden, sier Buraas.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Boligpriser
  3. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Kan få fjerde måned med prisfall: – Ikke lenger et «must» å bo i Oslo

  2. Meglertopper venter nytt boligprisfall

  3. 28 prosent færre boliger til salgs: – Vårslippet kommer

  4. Eksperter tror boligmarkedet vil normalisere seg i 2022

  5. Boligprisavvikene krymper: – Ingen er tjent med at vi bommer