Reagerer sterkt på barne-reklamering for forbrukslån

Selskap fikk 16-årig jente til å markedsføre forbrukslån på bloggen sin, ifølge Forbrukerombudet.

REAGERER: Forbrukslån-portalen Fairlån har brukt barn for å markedsføre seg mot barn, mener forbrukerombud Gry Nergård.
Publisert:

– De siste fem årene har vi sett stadig flere eksempler på at markedsførere får yngre bloggere til å fronte produktene sine. Men dette har vi ikke sett før. Heldigvis, sier forbrukerombud Gry Nergård til E24.

Forbrukerombudet reagerer sterkt etter å ha oppdaget at en nettportal som lokker med forbrukslån og «SMS lån» er markedsført på bloggen til 16 år gammel jente.

«Kanskje du ikke vet hva forbrukslån er? Men et forbrukslån er et lån som banker og låneinstutisjoner kan gi deg på kort varsel», skriver jenta i blogginnlegget hvor hun lenker til nettsiden fair-laan.no.

Les også

Forbrukerombudet anklager reisebyråer for lovbrudd

Dansk selskap står bak

På bakgrunn av blogginnlegget har ombudet sendt et brev med streng ordlyd til Domain Holding, selskapet bak lånetjenesten som er registrert i Danmark.

I brevet, som E24 har fått innsyn i, anklages selskapet for å bryte både den norske markedsføringsloven og EU-direktivet om urimelig handelspraksis – og får frist 19. oktober med å rydde opp.

«Etter vår vurdering er det å benytte barn i markedsføringen av forbrukslån rettet mot barn isolert sett så graverende at det alene kan tale for at markedsføringen er i strid med god forretningsskikk overfor forbrukere», står det blant annet å lese i brevet fra ombudet.

E24 klarte ikke å komme i kontakt med selskapet tirsdag, men til DN forklarer en representant at de ikke visste at bloggeren var mindreårig.

«Da vi fikk vite det ba vi straks vår samarbeidspartner om å slette innlegget. Vi er meget lei oss for dette», skriver selskapet i en e-post til avisen.

Les også

Urovekkende store hull i nordmenns renteforståelse

– Utnytter barnas manglende erfaring

Ifølge ombudet er det naturlig at barn lar seg lokke av tilbud om penger. Derfor ser de også ekstra alvorlig på saken.

«Å spille på hvor enkelt det er å låne penger utnytter etter vår vurdering barns manglende erfaring med låneprodukter og villeder de til å tro at forbrukslån er en rimelig måte å få tilgang på penger, uten at det er noen risiko forbundet med å låne penger på denne måten.»

Fairlåns nettsider gir mulighet til å sammenlikne og bestille forbrukslån uten sikkerhet fra en rekke kredittinstitusjoner, inkludert Ya Bank, Bank Norwegian og Santander.

Ombudet sier samtlige har blitt orientert om saken.

Publisert:
Gå til e24.no