Forbrukerrådet: Bankene villeder om aksjesparekonto

– Når det gjelder denne overgangsordningen, er bankene påfallende utydelige, sier Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet. 

Jorge Jensen, Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, mener banken villeder om aksjesparekonto.
Publisert: Publisert:

Forbrukerrådet er i utgangspunktet positive til aksjesparekonto, men mener bankene er vage når de informerer om den tidsbegrensede overgangsordningen.

I perioden 1. september til 31. desember kan kunder flytte aksjer og fond over til aksjesparekonto uten å utløse skatt.

Jorge Jensen i Forbrukerrådet er ikke imponert over hvordan bankene formidler denne muligheten til å kvitte seg med dårlige og dyre fond:

– Bankene lar jo sjelden skatteargumenter ligge uanvendt i sitt salgsarbeid. Men når det gjelder denne overgangsordningen, er bankene påfallende utydelige. Bankene ønsker tydeligvis ikke å oppmuntre kundene til å selge sine dårlige fond i fare for at kunden da kjøper et konkurrerende fond, sier Jensen.

Les også

Aksjesparekonto på 1-2-3

– Når det gjelder denne overgangsordningen, er bankene påfallende utydelige. Bankene ønsker tydeligvis ikke å oppmuntre kundene til å selge sine dårlige fond i fare for at kunden da kjøper et konkurrerende fond, sier han.

– Sparer for lite

Blant storbankene er det bare KLP som har vært tydelig på hvilke muligheter overgangsordningen gir for dem som er skattemessig innelåst i fond med svake prestasjoner, mener forbrukerrådet.

Forbrukerrådet reagerer også på uttalelser i mediene om at ordningen gir «skattefritak», uten å omtale at skatten ikke forsvinner, men utsettes.

Les også hos Dine Penger: Nå starter slaget om fondskronene

Den nye ordningen med aksjesparekonto skal gjøre det enklere og mer fleksibelt for småsparere å investere i aksjer og aksjefond.

– Nordmenn generelt har spart altfor lite i aksjer og aksjefond, og målet er at flere skal velge å spare langsiktig i disse markedene. Samtidig er det viktig å øke det norske private eierskapet i næringslivet, sier Aksjenorge-leder Lene M. Refvik til E24.

«Amnesti»

I forbindelse med innføringen av den nye kontotypen har myndighetene innført en «amnestiperiode» ut frem til 31. desember 2017, der man kan flytte aktiva inn på kontoen uten å utløse skatt.

Denne Dine Penger-saken er kanskje noe for deg? – Er dette tidenes beste sparenyhet?

Finansminister Siv Jensen uttalte torsdag at regjeringen ønsker å utvide denne ordningen, slik at den gjelder ut 2018.

Bransjen selv beskriver ordningen som det beste som har skjedd for kundene siden 1980-tallet.

Les også

Kan begrense Silver-kunders tap

Les også

Disse valutafellene må du unngå

Les også

Aksjefond forbudt i USA er blitt tillatt i Norge

Publisert: