Så mye bolig får du for 10 millioner kroner i europeiske hovedsteder

Boligprisene i Oslo har steget bratt den siste tiden, men det er ikke den dyreste hovedstaden.

NABOENE: I den danske hovedstaden går boligprisene samme vei som i Oslo - oppover.
Publisert: Publisert:

Hvor mye du må ut med for å skaffe deg en bolig, er naturlig nok noe som opptar de fleste.

I Norges hovedstad har boligprisveksten vært solid det siste året,og i København kan også hovedstaden skilte med langt høyere prisvekst enn ellers i landet. Men slik er det ikke overalt.

I Roma har boligprisene falt de siste ti årene, slik de også har gjort andre steder i Italia. Men Roma står likevel for det bratteste boligprisfallet av de italienske storbyene.

For å gi et bilde av boligmarkedene i flere europeiske storbyer, har E24 tatt en boligprissjekk, som kan gi deg innsikt over hvordan boligmarkedene beveger seg i andre europeiske land.

For ordens skyld: Valutaene svinger, så hva boligene koster i norske kroner kan variere noe.

Oslo

11.000.000 norske kroner

Størrelse: 210 kvadratmeter, parkeringsrom kommer i tillegg.

HALVPART: Denne boligen på Montebello i Oslo ble nylig solgt.

Dette er halvparten av en tomannsbolig på Montebello i Oslo. Den ble nylig solgt for 11 millioner kroner, 500.000 kroner over takst.

210 kvadratmeterne er i første etasje, og du får også en underetasje med garasje. Boligen har tre soverom og to stuer. Boligen har også utsikt ut over Oslo og Oslofjorden, og en eksklusiv beliggenhet i bydel Ullern, nær Røa sentrum.

Kilde: DNB Eiendom.

Boligprisene i Oslo har det blitt skrevet mye om, også i E24. I Norge er det lokale forskjeller på boligprisutviklingen, men tolvmånedersveksten, som ble lagt frem i september, er på ti prosent.

Den største økningen er i Oslo, der prisene har steget med 18,5 prosent det siste året.

København

8.995.000 danske kroner (omtrent 10.835.000 norske kroner)

Størrelse: 163 kvadratmeter

NYE BOLIGER: Leiligheten bygges i et nytt og eksklusivt område i den danske hovedstaden.

Disse leilighetene bygges nå, så de er flunkende nye når kjøperne skal overta. I Danmark måles størrelsen på leilighetene i BBR, som er inkludert fellesarealer, som for eksempel heis, inngang og trapper. De blir fordelt på alle leilighetene, og her utgjør de 20 kvadratmeter.

Leiligheten, som går over to plan, måler 183 kvadratmeter i BBR, som er inkludert veggene, men uten verandaene.

Leiligheten ligger i et nytt område i København, som heter Engholmene. Det er ved Fisketorvet, og ut til Københavns havneløp. Prisene er høyere der, både på grunn av at området er nytt, og at det er ned mot havet. Snittprisen i området er på 50.000 danske kroner per kvadratmeter.

Kilde: Danbolig

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tall fra Danmark viser at lave renter og bedre økonomi fikk boligprisene til å stige i 2015. Da var det leilighetsprisene som økte mest, med 10,8 prosent, ifølge Bolius.dk.

Den største prisveksten var i Københavns-området. Tidligere i år noterte finans.dk at kvadratmeterprisen for villaer og rekkehus i København nærmet seg det dobbelte av landsgjennomsnittet, selv om antallet boliger som selges faller.

Boligprisene er likevel ikke like høye som de var før finanskrisen traff landet.

London

1.000.000 pund (omtrent 10.103.000 norske kroner)

Størrelse: 57,8 kvadratmeter

INDUSTRIBYGG: En leilighet med ett soverom i et gammelt industribygg, sentralt i London, koster nå like over 10 millioner kroner.

Storbritannia boligmarked er også i bevegelse på grunn av Brexit.

Eiendomsmegleren Foxtons har en leilighet sentralt i London liggende ute for salg for 1.000.000 pund. Den ligger nært Westminster, har ett soverom og går over to plan.

Bygningen er ett gammelt varehus, og ifølge eiendomsmegleren er det nå en trend i hovedstaden å bygge om de gamle varehusene til boliger.

Leiligheten ligger i fjerde etasje, og kjøperen vil få tilgang til en takterrasse med utsikt utover byen.

Kilde: Foxtons

Industripreget er ifølge megleren trendy i den britiske hovedstaden.

Usikkerheten som dukket opp etter brexit-avstemningen har fått skylden for at boligmarkedet har gått saktere de siste månedene, men nå i oktober kunne The Guardian melde at etterspørselen etter boliger har steget for første gang siden februar.

London er kjent for høye boligpriser, men avstemningen har blitt tydelig her også, og det forventes at prisene faller beskjedent.

Offisielle statistikker viser at det å kjøpe bolig i England eller Wales koster over ti ganger gjennomsnittslønnen i en tredjedel av distriktene. Før brexit, mellom 2002 og 2015 steg boligprisene med 88 prosent, mens inntektene økte med 25 prosent.

Det er ett marked som faller bratt. Salget av luksusleiligheter i London har falt med hele 86 prosent det siste året. Her regnes kun boliger med en verdi over 10 millioner pund, over 100 millioner norske kroner. Her får hovedsakelig eiendomsskatter skylden for fallet.

Roma

860.000 euro (Omtrent 7.707.780 norske kroner)

Størrelse: 140 kvadratmeter

LANG GANG: Leiligheten har to soverom og to bad.
FASADEN: Slik ser utsiden av bygningen ut.

Denne leiligheten, som ligger 2. etasje, i historisk bygning sentralt i Roma, ligger ute for salg.

Leiligheten ligger like ved Via Veneto, som er regnet som en av de mest berømte og eksklusive gatene i den italienske hovedstaden.

Bygninger er fire etasjer høy, og bygd i 1930. Leiligheten har stue, to soverom, to bad og et kjøkken som er renovert. Du får også et loftsrom med leiligheten.

Utsikten på den ene siden er mot en gårdsplass, og gaten beskrives som stille og lys.

Kilde: Studio Magnaghi Immobilaire

Boligprisene i Italia har blitt rammet av den økonomiske usikkerheten i landet. Ifølge Finansavisen falt eiendomsprisene i landet med 16 prosent (23 prosent justert for inflasjon), fra tredje kvartal 2008 til tredje kvartal 2015.

Roma er en av byene som har hatt størst prisfall. I fjor falt boligprisene med 7,5 prosent.

Stockholm

11.500.000 svenske kroner (omtrent 10.650.000 norske kroner)

Størrelse: 157 kvadratmeter

SØR: Denne leiligheten ligger sør i Stockholm, og har derfor ikke like høye pris som det er i mer sentrale deler av byen.

Denne loftsleiligheten i Södermalm ble i slutten av september solgt for 11,5 millioner svenske kroner.

Leiligheten i tredje etasje, har fire rom som går over to plan, har balkong og tilgang til heis. Ifølge eiendomsmeglerfirmaet Bjurfors er dette området sør i Stockholm ikke like preget av boligspekulanter i denne prisklassen. De sier også at de som er villig til å betale høyere pris per kvadratmeter oftest søker seg mot mer sentrale områder i hovedstaden. Likevel ligger denne leiligheten slik at beboerne har tilgang til kollektivtransport.

Leiligheten har åpne rom, og en peis, så det er lettere å holde det varmt på vinterstid.

Månedsutgiften på leiligheten er på 6.166 sek.

Kilde: Bjurfors

I mai viste beregninger E24 har gjort at boligprisene vokser raskere i Sverige enn i Norge. Og at boligprisene i sentrale Stockholm økte mer enn prisene sentralt i Oslo.

Beregningene viser at en leilighet i Sverige, som for tre år siden kostet 3.450.000 svenske kroner, har økt i pris med i snitt 1.450.000 svenske kroner til 4.900.000 svenske kroner.

Til sammenligning har en leilighet i Norge som for tre år siden kostet 3.450.000 kroner økt i pris med i snitt 545.000 kroner til 3.995.000 kroner.

Og dyrest er det i Stockholm. Snittprisen på leiligheter var i mai 88.727 svenske kroner.

Budapest

690.000 euro (omtrent 6.232.000 kroner)

Størrelse: 650 kvadratmeter

STORT HUS: Huset har to boblebad og et innendørs svømmebasseng.

Fem soverom, tre bad, innendørs badebasseng, sauna, to boblebad, fire terrasser, og ligger på en eiendom som er 2.100 kvadratmeter.

Dette huset ligger i Budapests 2. distrikt, i et grønt område, rundt 20 minutter fra sentrum.

Kilde: Capital Real Estate Budapest

Boligprisene i Ungarn har steget siden slutten av 2013, og er nå på sitt høyeste nivå de siste ti årene.

Gjennomsnittsprisen i Budapest er 1.600 euro per kvadratmeter. De mest eksklusive boligene har en kvadratmeterpris på 5.000 euro.

Les også

Boligmarkedet koker i Oslo: - I 2020 er vi på 100.000 kvadratmeteren

Les også

Norges dyreste penthouse-leilighet solgt

Les også

Stanset bud på 3 mill. over takst: Nå er den solgt for 6 mill. mer

Publisert:
Gå til e24.no