Tusenvis av studenter i boligkø: Slik unngår du hybelfellene

Det er kamp om leieboligene, men ekspertene fraråder mot å signere det første og beste. Her er fellene som kan gi pengesmell.

FORTVILET: Religionsstudent Ida Strømsvik Dalslåen (20) har brukt store deler av sommerferien hjemme i Stavern på å krangle med sin tidligere utleier. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

 • Linn Johansen
Publisert:

Juli og august er utleiernes måned, spesielt i de store studentbyene.
– Studentene jubler over å ha kommet inn på skole, men blir desperate etter å finne leiebolig. Mange signerer kontrakter som det kan koste store penger å komme seg ut av, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen.
Tall fra Norsk Studentorganisasjon viser at en bolig på det private markedet er gjennomsnittlig 800 kroner dyrere i måneden enn studentboliger.
Det finnes studentboliger for cirka 14 prosent av studentene, og nå står flere tusen studenter i kø. De aller fleste må ut på det private leiemarkedet.

LES OGSÅ:Slik vinner du utleieboligen
Unngå tidslås
Tidsbestemte avtaler er kontrakter der leieforholdet ikke kan sies opp før det bestemte tidspunkt, gjerne ett eller flere år frem i tid.
Første bud hos alle juristene VG har vært i kontakt med er å aldri signere en slik kontrakt. Det kan nemlig bli en dyr affære: Hvis du kommer over et bedre tilbud eller hvis du slutter på skolen og vil flytte hjem, er du fortsatt pliktig å betale husleie frem til endt leieforhold.
– Som student trenger du rom for å kunne flytte på deg. Det har du ikke i tidsbestemte avtaler, sier daglig leder for Jussformidlingen, Trond Angeltveit. Alternativet er tidsubestemte avtaler, der man blir enige om oppsigelsestid. Angeltveit anbefaler å aldri avtale mer enn to måneders oppsigelsestid.

LES OGSÅ:Eie eller leie bolig
Depositumfella
Ekspertene advarer også mot depositumfella: Betaler du depositum inn på utleiers private konto, er det han som disponerer pengene. Da stiller du svakere i en eventuell konflikt.
– Depositum skal alltid settes i en egen konto. Hvis utleier krever tilbakebetaling må man da gjennom forliksrådet eller bolignemnda, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.
Kontoen skal opprettes på utleiers regning, og skal ikke overstige prisen for seks månedsleier. Pengene skal stå som sikkerhet for at leietaker betaler husleie og for å dekke eventuelle skader påført av leietaker. Du bør ta deg tid til å dra på visning – selv om du nå bor langt unna.

LES OGSÅ: Kjøp bolig til barna

Usett-sjokket
– Jeg vet om tilfeller der studenter har kommet «hjem» til noe helt annet enn hva som sto i annonsen på Finn, sier advokat for Studentsamskipnaden i Agder, Kjell Rune Holvik.
Prisen du syntes var OK for «en flott leilighet med utsikt » kan vise seg å ikke være fullt så gunstig likevel: Flere har møtt et bad fullt av mugg, en hybel uten dør eller litt for mange samboere.Holvik anslår at cirka 40 studenter ber ham om hybelhjelp hvert år. Jussformidlingen, som tilbyr gratis hjelp i hele landet, anslår nærmere 600.

LES OGSÅ:Boligprisen opp 700.000 på fire år

Advokatenes student-historier


Depositumtrekk
Kvinnelig leietaker bodde i bofellesskap, hvor samboere hadde hatt fest og sølt rødvin på teppet. Hun var ikke til stede på den aktuelle festen, men fikk likevel trekk i depositum. Saken gikk til forliksrådet, og utleier endte opp med å betale hele depositumet tilbake, samt saksomkostninger.
Depositumsvindel
Tre personer leide en leilighet, og fikk trekk i depositum på grunn av diverse småskader. De kontaktet advokat. Ett år gikk, nye studenter flyttet inn, og ved utflytning fikk også de trekk for de samme småskadene. De kontaktet samme advokat, som husket fjorårets sak. Advokaten truet med å politianmelde svindelforsøket, og depositumet ble tilbakebetalt.
Skjult prisøkning
Utleier ville øke husleien, hvilket ikke er lov utover regulering i forhold til konsumprisindeks. Da økte han heller fellesutgiftene med 400 kroner i måneden. Leietaker kontaktet advokat, utleier trakk tilbake kravet.
Sopp-sjokk
En gutt leide usett. Da han flyttet inn så han de store forekomstene av sopp på badet, som ikke hadde kommet frem på bildene på Finn.no. Leietaker kontaktet Jussformidlingen, og leieforholdet ble avsluttet.

Kilder: Jussformidlingen og Studentsamskipnaden i Agder

LES OGSÅ:Stor rift om små boliger

Tips for deg som skal leie privat


Start jakten:

 • Bruk kontaktnettet ditt! De fleste får bolig gjennom bekjente.
 • Les annonser både på nett og i lokalaviser, eller sett inn en annonse selv.


På visning:

 • Dra på mange visninger. Kle deg pent, ta med en bolig-cv med informasjon om deg selv og referanser, og søk kontakt med utleier eller megler.
 • Aldri lei en bolig usett!


Pris:

 • Det rimeligste alternativet er vanligvis å gå sammen med andre i bofellesskap.
 • Mulighetene blir flere, og prisene lavere dersom du er villig til å bo litt utenfor bykjernen.
 • Vær klar over eventuelle ekstrautgifter som strøm, vann, internett og kabel-TV.


Kontrakt:

 • Studér boligen grundig ved innflytting.
 • Si ifra til utleier om feil og mangler, og dokumenter med bilder. Da slipper du å måtte dekke skadene ved utflytting.
 • Skriv alltid kontrakt. Du finner en standardkontrakt på Forbrukerrådets hjemmesider.
 • Les kontrakten nøye, gjerne sammen med noen andre.
 • Styr unna leiligheter med lang oppsigelsestid.
 • Krev at utleier oppretter depositumkonto.


I hybelfella:

 • Det kan være vanskelig eller umulig å komme ut av en leiekontrakt.
 • Ta kontakt med Jussformidlingen eller Forbrukerrådet for å høre hvilke rettigheter du har.


Kilder: Leieboerforeningen, Forbrukerrådet og Hybel.no
LES OGSÅ:Arvehjelp til boligkjøpet

Eie eller leie?

Fordeler ved å eie:
Erfaring tilsier at boligpriser stiger på sikt. Skal du bo i boligen lenge, vil det normalt sett lønne seg å kjøpe.
Har du mye egenkapital, er det skattemessig mer gunstig å ha pengene investert i bolig enn i banken.
Fordeler ved å leie:
Hvis det er usikkerhet om hvor lenge du skal bo der, kan det lønne seg å leie. Da slipper du kostnader ved kjøp og salg av bolig. Det kan være vanskelig å betjene et eventuelt boliglån.

For flere tips/nyheter om din privatøkonomi - Følg oss på Facebook !

Kilde: Dine Penger

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. – Leiemarkedet ute av kontroll, mener Leieboerforeningen: Stor kamp om leieboliger

 2. Brudd på loven stort problem for leietakere: - Du kan i verste fall tape depositumet

 3. Elisabeth (19) ble nedringt av utleiere: Ny trend: Unge lokker boligeierne med bilde

 4. - Flere har overført seks måneders leie for hybler som ikke fantes

 5. Mange konflikter rundt husleieøkning: Forbudt å øke husleien i kulden