Så mye lavere blir strømregningen i år

Du sparer 3600 kroner bare i vinter, sammenlignet med i fjor. Slik sparer du 5000 til - med smarte grep.

JUBEL-STRØMGRAFEN: Dette er kurven som bør gjøre nordmenn flest glad. Med et normalforbruk i en enebolig sparer du mer enn 3600 kroner på vintermånedene sammenlignet med i fjor. Graf: VG og Dine Penger

  • Heidi Østhus Erikssen
  • Øystein Larsen-Vonstett
Publisert:

Strømmen i vinter vil være langt billigere enn i fjor, også hvis det blir en kaldt, mener ekspertene.
Ikke mer enn 85 øre per kWh inklusive gjennomsnittlig nettleie kommer du til å betale i løpet av vinterens verste periode. Det viser beregninger VG Dine Penger har gjort basert strømmarkedet akkurat nå. Forrige vinter var kurvens månedstopp på godt over 120 øre per kWh.
Det betyr at en husholdning med 25.000 kWh årlig forbruk vil spare mer enn 3600 kroner i strøm i perioden fra november til mars. Det forutsetter en vanlig forbruksprofil for strøm der rundt 50 prosent av årets forbruk går med i vintermånedene.

LES OGSÅ:

Nye strømsoner vil gi lavere strømpriser

Takker elendig sommer

Direktør i Norges Vassdrags og - og energidirektorat (NVE) direktør Per Sanderud takker en elendig norsk sommer for den kraftige bedrede situasjonen i norske vannmagasiner.
- Utgangspunktet i vår var en svært kritisk kraftsituasjon. Da varslet vi departementet at vi måtte ha en våtere sommer en noen gang de siste 50 år for å få et normalt tilsig. Det fikk vi faktisk. Aldri før har det regnet så mye der vannmagasinene er plassert som det har gjort nå i sommer, så nå går vi inn i vinteren med en normalsituasjon i vannmagasinene.
Thomson Reuters Point Carbon, som blant annet driver med analyse av det internasjonale strømmarkedet, mener at en kald vinter ikke vil påvirke strømprisen veldig mye.
-Vår analyse tyder på at vi vil få en tidlig kuldeperiode allerede i november og desember. Men med den hydrologiske balansen vi har nå vil strømprisene holde seg lave frem til våren neste år. Det skal mer til enn en vanlig nordisk vinter for å forandre dette, sier senioranalytiker Joachim Dahl Jensen.

- Stabilt lavt

Skulle imidlertid det bli høye priser ute i Europa, slik at Norge selger unna mye strøm til Europa og dette blir etterfulgt av en lengre tørr og svært kald periode, kan det rokke ved strømprisen.
- Men slik vi ser det nå er det mindre sjanse for en slik ekstrem kombinasjon, sier Dahl Jensen til VG.
Han får følge av redaktør i fagbladet, Europower News, Mona Adolfsen.
- Som strømkunde er jeg betydelig mer avslappet for strømregningen denne vinteren enn forrige vinter. Sånn som det ser ut nå vil prisnivået mest sannsynlig holde seg stabilt relativt lavt igjennom hele sesongen, sier hun til VG.

LES OGSÅ:

Slik blir varmepumpen lønnsom

Gass og olje også ned

Hun har også tro på at den pågående gjeldskrisen også kan være med på å holde strømprisene nede.
- Også det makroøkonomiske bildet med fallende konjunkturer ute i Europa kan tyde på at prisene lenger ut på vinteren vil holde seg på det nivået vi nå har og i hvert fall ikke stige betydelig, sier Adolfsen til VG.
Prisene på andre varmekilder til vinteren som både kull, gass og olje gått en del ned ifølge strømeksperten.
- Trolig vil ikke eksporten bli så betydelig at strømprisene her hjemme presses tydelig opp. Det sørger velfylte vannmagasiner for. Det eneste som kan endre dette bildet er ekstrem langvarig kulde og lite snø i vinter, sier redaktøren i Europower.

SLIK FÅR DU LAVERE STRØMREGNING

Til tross for at vinterens strømpriser ser ut til å bli langt lavere enn fjorårets, er det fortsatt mulig å redusere strømregningen ytterligere. VG har isamarbeid med Enova og Dine Penger, lagd en liste over enkle og smarte sparetiltak.
Alle beregningene er gjort med utgangspunkt i en helt gjennomsnittlig bolig på 120 kvadratmeter med et årlig strømforbruk på 25.000 kWh.
Strømprisen er satt til 85 øre inklusive gjennomsnittlig nettleie. Dette er et gjennomsnittsanslag for det kraftleverandørene selger kraften sin for i dag på såkalt standard variable kontrakter.
Forutsetninger for beregningene: Strømpris inkludert nettleie og avgifter. På grunn av avgiftsfritak er prisen i Nordland og Sør-Troms 20 prosent lavere enn det grafen viser, mens prisen i Nord-Troms og Finnmark er 30 prosent lavere enn det grafen viser. Kilde: Dine Penger og kraftbørsen Nord Pool.

SPAR 2000 KRONER

Les av strømmen. Hvis du ser hvor mye du strøm du bruker kan du lett redusere strømregningen med 5-10 prosent. Det vil si 1000-2000 kroner. På nettsiden

www.web-eos.no/wattvett

kan du gratis legge inn ditt forbruk hver uke og få en svært god indikasjon på hvordan strømforbruket ditt er.

Bruk Dine Pengers fyringskalkulator

til å regne ut hva det koster å varme opp hjemmet ditt når kulden biter som verst: Strøm, pellets, olje, parafin, ved eller vedbriketter.

SPAR 1000 KRONER

Dropp badekar, bruk sparedusj. Et dypp i badekaret bruker normalt tre ganger så mye energi som en dusj. Er badekaret stort vil forskjellen bli enda større. Du vil tjene på å bytte til sparedusj hvis din gamle dusj bruker mer enn 12 liter vann per minutt. (Sjekk med en tiliters bøtte). To personer som dusjer hver dag vil til sammen spare rundt 1000 kroner i året på dette.

SPAR 600 KRONER

Senk temperaturen. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du forbruket til romoppvarming med cirka fem prosent. Senker du innetemperaturen med en fattig grad i et helt hus på 120 kvadratmeter, sparer du rundt 600 kroner i året.

SPAR 1200 KRONER

Del opp huset i temperatursoner Ikke hold alle rom i huset like varme. Å dele inn boligen i forskjellige temperatursoner kan redusere strømforbruket som går til romoppvarming med 10-15 prosent. Utstyr dørene mellom varme og kalde rom med tetningslister og hold dørene lukket.

SPAR 1250 KRONER

Styr innetemperaturen. Strømforbruket til oppvarming kan reduseres med rundt 10 prosent, hvis du senker temperaturen om natten og i arbeidstiden. Ett styringssystem eller nye panelovner med dag og nattsenkning kan redusere årlige strømutgifter med 1200 kroner i året.

LES OGSÅ:

Garantert lønnsomt å isolere loftet

SPAR 400 KRONER

Dropp tørke-trommel. Kutter du for eksempel tre tromlinger hver uke, kan du spare rundt 400 kroner i året.

SPAR 500 KRONER

Tidsur på motorvarmer. Bruk et koblingsur eller en tidsbryter på motorvarmeren slik at den ikke står på mer enn de nødvendige to-tre timene. Dette vil redusere energibruken med opptil 70 prosent, eller rundt 500 kroner i året.

PAR 300 KRONER

Sparepærer. En sparepære på 11 watt bruker mindre energi og gir like mye lys som en 60-wattspære, og har fire-fem ganger så lang levetid. Den største gevinsten får du ved å bruke sparepærer utendørs og i rom uten varmebehov.

SPAR 350 KRONER

Luft riktig. Et vindu på gløtt gir kald trekk og gjør gulv og vegger kalde. Luft heller på vid gap en kortere periode. Fem-seks minutter er nok til å skifte ut inneluften på 120 kvadratmeter. I følge Enova sparer du 350 kroner i året om du sjokklufter.

SPAR 100-500 KRONER

Unngå standby-strøm. Elektriske apparater av i standby bruker en del strøm selv om de ikke brukes. Det koster for eksempel rundt 70 kroner i året om du har en gammel TV stående i standbymodus hele tiden.

SPAR 250 KRONER

Isolér varmtvannsrørene. IIsolér varmtvannsrørene fra bereder til kjøkken og bad. Du sparer cirka 50 kWh per løpemeter rør. Ved seks meter blir dette rundt 300 kWh, som utgjør cirka 250 kroner per år.

NB! De konkrete besparelsene må ikke summeres opp fordi et tiltak ofte har innvirkning på hvor mye du kan spare på de andre tiltakene.

Kilde: Enova og Dine Penger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Ti enkle strømsparetips i kulda

  2. Nyter du sola? Her er noe som kan kjøle deg ned: Godværet kan gi hete strømpriser i vinter

  3. Nå blir det kaldere: Slik sparer du mest strøm

  4. Her finner du de billigste strømleverandørene: Ti råd for billigere strøm

  5. Du sparer 7000 strømkroner i vinter