Ny rapport: Sterk prisvekst i fjellhyttemarkedet

Prisene på norske fjellhytter har vokst med over fem prosent det siste året. Sjekk områdene der prisene steg mest.

SJUSJØEN: Prisene på fjellhytter har steget stort det siste året. Hyttemarkedet på Sjusjøen, rett øst for Lillehammer, er blant de områdene som topper statistikken over flest omsetninger.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Eiendom Norge la frem tall for prisutviklingen på fjellhytter fredag. Den viste en vekst på 5,4 prosent.

Det står i kontrast til boligmarkedet i de største byene, som denne uken viste at blant annet nyboligmarkedet falt med 33 prosent det siste året.

En typisk fjellhytte koster nå 1.760.000 kroner, opplyser Eiendom Norge.

– Fjellhyttemarkedet ser ikke ut til å ha blitt berørt av det svake boligmarkedet i 2017, og vi ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden fremover, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer i fredag.

Alpinanlegghyttene steg mest

Det er imidlertid hyttene ved alpinbakkene som har opplevd høyest prisvekst det siste året. Prisstatistikken viser at hyttene ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent siste året. Tilsvarende tall for hyttene ved alpinanleggene er 5,8 prosent.

NOREFJELL: Leilighetene rett ved alpinanlegget har ikke lang vei til løypene. Ved flere alpinanlegg har det nå også kommet flere og flere leiligheter i hyttelandsbyene. Her fra Toseterløypen.

Foto: Halvard Alvik NTB scanpix

Det er særlig hytter på Sjusjøen, Norefjell, Haglebu, Krødsherad og Trysil som topper statistikken over flest omsetninger, ifølge Eiendom Norge.

De høyeste medianprisene er imidlertid i kommunene Øyer, Tinn og Hol.

Hafjell, i Øyer, topper statistikken over medianpris. En typisk hytte blir solgt for over 3,3 millioner kroner. Hyttene i Tinn og Hol kommer på plassene etter, med en medianpris på rett over tre millioner kroner.

HAFJELL: Hytteprisene rett ved OL-bakken er høye i forhold til resten av landet. Denne har en prisantydning på rett under fire millioner kroner. Eiendomsmegleren har gitt E24 tillatelse til å publisere bildet.

Foto: DNB Eiendomsmegling

Lengst ned i statistikken over hytteprisene er Flesberg, med en medianpris på 1,4 millioner kroner. Hyttene på Kvitfjell og Valdres er rett over i tabellen, med typiske priser på rett under 1,7 millioner kroner.

GEILO: Hytten har en prisantydning til 46 millioner kroner, og er dermed den dyreste fjellhytten på Finn.no. Eiendomsmegleren har gitt E24 tillatelse til å publisere bildet.

Foto: Krogsveen

Annonsen med høyest prisantydning på Finn.no er plassert i Budalen, ved Geilo, og teller over 700 kvadratmeter i bruttoareal. Prisen er på svimlende 46 millioner kroner, og ville jekket opp gjennomsnittsprisen i området betydelig. I rapporten benyttes imidlertid medianprisen, som ikke tar hensyn til enkelte svært høye eller lave priser. Eiendommen ligger i Hol kommune, der medianprisen på hytter er høy.

Les også: Landets dyreste fjellhytte har vært til salgs siden 2008

Blir solgt under prisantydning

Et svakt boligmarked i de største byene har ikke dratt med seg hyttemarkedet, men likevel viser statistikken at hyttene på fjellet i gjennomsnitt ble solgt 0,5 prosent under prisantydning.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Bransjeorganisasjonen utgir boligprisstatistikken, i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Foto: Ole Berg-Rusten NTB scanpix

– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydningen, noe som er normalt i hyttemarkedet. Det er fortsatt mye å velge i blant fritidsboliger på fjellet, men kjøperne er vesentlig mer aktive enn for bare få år siden, sier Dreyer.

Avviket mellom pris og prisantydning har vært negativ hvert år siden 2009. De nyeste tallene fra 2018-rapporten viser det laveste avviket på flere år. Størst avvik var det i 2014, med negative 4,2 prosent.

Statistikken viser også at den gjennomsnittlige salgstiden har sunket det siste året, fra 106 til 83 dager. Eiendom Norge forklarer at nedgangen bekrefter den høye aktiviteten i markedet.

– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet, sier Dreyer.

Rapporten viser at omsetningstiden er det laveste siden 2011-tallene. Etter en økning i antall dager fra annonsering til salg frem til 2015, har statistikken vist en nedgang siden da.

Les også

Stemningsrapport fra hyttemarkedet: – Vi er lykkelig uvitende om hva som skjer i Oslo

Les også: Skjerpede regler struper tilbudet: Færre svenske fritidshus for kjøpelystne nordmenn

Liten nedgang i interessen

Fra februar 2017 til januar 2018 ble det solgt 3 905 fjellhytter i landet. Det gir en liten nedgang på to prosent fra året før. Eiendom Norge mener imidlertid at interessen er stabil, og at deres tilbakemelding fra hyttemeglerne er at det har vært en økende etterspørsel i markedet.

På Finn.no ligger det ute rundt to tusen hytter på fjellet, skriver Eiendom Norge i rapporten.

Det er særlig hyttene på Norefjell og Haglebu som har flest aktive annonser, med 95 stykker, ifølge rapporten. Nederst i tabellen ligger Nore og Uvdal, Kvam og Vestre Slidre.

Vi gjør oppmerksom på at Finn.no er eid av Schibsted. E24 Dine Penger et datterselskap til VG, som også er en del av dette konsernet. Enkelte ansatte i redaksjonen eier aksjer i selskapet gjennom aksjespareprogrammet.

Les også

Her åpnet boligåret best – og verst

Les også

– Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året

Les også

Disse boligene er mest stabile i pris

Les også

Stort tilbud av boliger – men få nye annonser

Les også

Sveriges boligprisras fortsetter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Hytte
 3. Eiendom
 4. Eiendom Norge
 5. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Fjellhytter ble 5,4 prosent dyrere i 2017

 2. Prisveksten flater ut for norske fjellhytter

 3. Betalt innhold

  Hytteprisene øker kraftig: – Overgår alt vi har sett tidligere

 4. Stabil prisvekst for norske sjøhytter

 5. Hyttesalget faller i høyfjellet: – Er kjøpers marked