Kleven bygger luksusyacht nummer to for New Zealands rikeste

Det norske verftet skal lage 116 meter lang luksusbåt for riking - det er ti meter lenger enn en lignende bestilling de allerede har inne fra samme mann.

LUKSUSKIP: Kleven verft skal bygge dette luksusyachten for den newzealandske milliardæren Graeme Hart. Båten er det andre yachtfartøyet han bestiller fra sunnmøringene.

 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:,

Graeme Hart (59) regnes som New Zealands rikeste – og har slått seg stort opp på blant annet private equity-fond, og kjøp og salg av selskaper.

Hart har allerede bestilt en noe mindre luksusyacht fra Kleven, som nå er under bygging – og som etter planen skal leveres sommeren 2015.

Nå har han altså bestilt en båt nummer to – som skal stå ferdig i juli 2016.

Kleven: – Han er vel fornøyd

– Det er vel ikke så lett å svare på hvorfor han valgte akkurat oss, men han må vel være fornøyd med det som gjort så langt, sier konsernsjef Ståle Rasmussen til E24.

– Og hvor mye koster herligheten?

– Vi har avtalt at vi ikke skal kommentere kontraktsverdien.

Les også

Her sjøsettes luksusyachten til New Zealands rikeste

– I likhet med det første fartøyet er den nye yachten spesielt utviklet for lange ekspedisjoner i tøffe farvann. Designet kombinerer et robust offshorefartøy-basert skrog, med luksuriøst interiør og svært høy grad av komfort, melder Kleven.

Den nye yachten skal kunne ha 66 mennesker om bord.

Fartøyet er designet av Marin Teknikk i Herøy på Sunnmøre, i samarbeid med Kyle Dick i det New Zealand-baserte selskapet Oscar Mike Naval Architects.

Graeme Hart er en erfaren yachteier, med flere nybyggingsprosjekt bak seg, og har vært på Kleven Verft flere ganger for å følge med i byggeprosessen.

Han skapte store overskrifter i hjemlandet da han i 2006 bestilte en yacht hjemme, som skal ha hatt en prislapp på 100 millioner dollar, cirka 600 millioner kroner ut fra den gangs dollarkurs.

Den mediesky investoren bygget seg opp fra ingenting til mangemilliardær, ved kjøp og salg av selskaper. Hjemme i New Zealand har han kjøpt opp eiendommer, ed utsikt over «Gentlemen's Bay», hvor han har planer om å bygge et boligkompleks på 3.000 kvadratmeter, med et eget teater, vinkjeller og treningssal blant annet.

Ligner offshoreskip

Kleven er på ingen måte kjent for luksusbåter, snarere høyteknologiske offshorefartøy, men det er ikke til hinder ifølge Rasmussen.

– Vi har ikke direkte laget luksusbåter før, vi bygget tre Hurtigruteskip – senest i 2002, så det er jo litt samme segment. Samtidig vil jeg si det har en del likheter med offshoreskipene, vi bruker mye av teknologien derfra.

Kleven bli imidlertid neppe primært en yacht-bygger:

– Vi har nå en ordrebok på over 12 milliarder kroner for 18 fartøy, offshore vil helt klart være det dominerende segmentet.

Les også:

Yacht-megler endrer logo: Vi håper Privatmegleren kan ta seg en pilleSjekk den yachtenPå norgesferie med to jetfly og yacht med egen følgebåtFlere artikler

 1. Her sjøsettes milliardærens nye luksusyacht

 2. Betalt innhold

  Kleven bygger 116 meter lang luksusyacht

 3. Endelig er denne norske luksusyachten overlevert

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå har Kleven levert sin andre superyacht til milliardæren

 6. Klevens luksusyacht leveres senere enn planlagt