TV-tilbydere endrer vilkår etter krav fra Forbrukerombudet

En rekke TV- og strømmetjenester korter ned både bindingstid og oppsigelsestid for sine abonnement.

OPPVASK: Forbrukerombudets gjennomgang av 23 norske TV- og strømmetjenester i sommer fant «uakseptabelt» lange bindingstider og oppsigelsestider. Nå er forbrukerombud Gry Nergård glad for at bransjen går med på deres endringskrav.
Publisert:

Endrer TV-vilkår. Bakgrunnen er at Forbrukerombudet i sommer foretok en kartlegging av vilkårene til 23 TV- og strømmetjenester i Norge, etter klagestorm fra forbrukere.

Lenker fast. Dommen var alt annet enn positiv: Ombudet konkluderte med at TV-bransjen i stor utstrekning låser forbrukere fast med uakseptabelt lange bindingstider og oppsigelsestider for sine abonnement.

I tillegg gjorde noen det generelt vanskelig å si opp abonnementet – blant annet Canal Digital, som ifølge ombudet ikke tar imot oppsigelse elektronisk.

– Det er en bransje som i stor grad skaper dårlige konkurranseforhold igjennom å lenke fast forbrukerne, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dine Penger.

Gir etter. Etter lang tids forhandlinger har bransjeaktørene nå gått med på å endre vilkårene sine – først og fremst ved å korte ned bindingstid og oppsigelsestid, samt fjerne andre hindre for å si opp abonnementene.

Noen opererte med oppsigelsestid på opp mot fire måneder.

– Alle har endret tilbudene sine, men det er et par stykker som fortsatt har to måneders oppsigelse. Og det er én som fremdeles ikke vil ta imot oppsigelse elektronisk [Canal Digital, red. anm]. Ellers har alle rettet seg etter kravene vi stilte, oppsummerer Nergård.

Her er de viktigste endringene:

  • Strømmetjenestene har ikke lenger bindingstid. Alle de øvrige tilbyderne har bekreftet at de ikke benytter bindingstid utover 12 måneder. Canal Digital Norge reduserer bindingstiden til seks måneder. Og alle har bekreftet at forbrukerne mottar en økonomisk fordel i bytte mot bindingstiden.
  • Alle unntatt NextGentel tilbyr mulighet for å komme seg ut av bindingstiden mot et gebyr.
  • Kun to tilbydere har nå mer enn én måneders oppsigelsestid. Disse er Viasat og RiksTV, som begge har to måneder.
  • Flere tilbydere som tidligere ikke godtok elektronisk oppsigelse, har endret praksis. I dag er det bare Canal Digital Norge som nekter å motta oppsigelse pr. epost eller kontaktskjema.
Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital.

Endrer etter nyttår. Canal Digital sier de reduserer bindingstiden til seks måneder for parabolkundene rett etter nyttår.

– Det er noe vi gjør fordi vi har så sterk tro på TV-tilbudet vi har, og vi håper flere følger etter, sier informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen til Dine penger.

– Men dere nekter fortsatt å ta imot skriftlig oppsigelse av abonnementene?

Skylder på misbruk.– Hvis du sender en fax eller et brev til oss, er det ikke noe problem. Men epost-oppsigelse har blitt misbrukt svært mye, og vi jobber med å få på plass en mer sikker løsning før vi åpner for dette, forklarer Pettersen.

Han mener de uansett ikke gjør seg vanskelige å få tak i:

– Vi har det siste året åpnet kundeservicen vår 365 dager i året og har få sekunders responstid, fremholder kommunikasjonsdirektøren.

Les også:Nå bør du vrake bilen

– Positivt. Nergård i Forbrukerombudet mener TV-tilbyderne vil tjene på at de arbeider for at kundene blir fornøyde og dermed trofaste, i stedet for å låse dem fast i et abonnement de ikke lenger ønsker.

– Vi tror endringene som nå er foretatt vil bidra til en sunnere og mer forbrukervennlig konkurranse i markedet, sier Nergård.

Dette er de 23 tilbyderne Forbrukerombudet forhandlet med: Altibox, C More Entertainment, Canal Digital Kabel-TV, Canal Digital Norge, CDON, Film2Home, Filmnet, Get, HBO Nordic, Headweb, Lyse Energi, Mubi, Netflix, Nextgentel, NorgesFilm, RiksTV, SF Anytime, Telenor Comoyo, Telenor, TV2 Sumo, Viaplay, Viasat, Viken Fibernett.

Publisert:

Her kan du lese mer om