Slik gifter du deg billigst og best i utlandet

Hvert femte norske brudepar reiser til utlandet for å gifte seg. Dette er de mest populære destinasjonene, og slik unngår du sjokkregningen.

LYKKELIG GIFT: Her er Silje Sandmæl da hun giftet seg med mannen Bent, og Kathrine Sørland da hun giftet seg med mannen Andreas. Begge parene giftet seg i Norge.
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert: Publisert:

Utenlandsbryllup. I 2013 ble 5.283 av de 23.410 nye ekteskapene inngått i utlandet, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Mer enn hvert femte norske brudepar reiser altså til utlandet for å gi hverandre sine «ja».

Få er like opptatt av bryllup som Kathrine Sørland. Hun har blant annet drevet brudekjolebutikken Agape i flere år og vært programleder i TV3-programmet «3 bryllup».

Bryllupseksperten tror det er en rekke ulike grunner til at så mange velger å reise til utlandet for å gifte seg. Hun forteller at mange velger å kombinere feiringen med bryllupsreisen, og at mange er opptatt av sol og fint vær.

- Brudeparene har også blitt litt mer kresne. De har planlagt og spart lenge og ønsker en total opplevelse som skiller seg litt ut. Og så er det jo noe eksklusivt ved å gifte seg på en vingård i Italia, sier Sørland.

Les også:- Folk aner ikke hvordan en skilsmisse vil påvirke økonomien

100.000 vanlig. Uansett hvordan du vrir og vender på det vil det være en kostnad å gifte seg. Men et bryllup i utlandet trenger ikke nødvendigvis å bli dyrere enn et tradisjonelt bryllup her hjemme i Norge.

- For brudeparet kan det være langt billigere å gifte seg i utlandet, nettopp fordi vi bor i et av verdens dyreste land. Du kan spare mye ved å bare bevege deg over grensa til Sverige. Men for gjestene kan det fort bli en dyr affære, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hun forteller at det ikke er uvanlig å bruke 100.000 kroner på et bryllup i dag, men at mange også bruker betydelig mer.

- Men det er også mulig å velge et lang rimeligere bryllup. Gifter du deg i utlandet får du mer for pengene, men mange velger kanskje da et helgebryllup i stedet for én dag, så prislappen blir fort den samme, sier hun.

Sandmæl trekker frem lokaler, mat og alkohol som noe det er mulig å spare en god del på om du skal gifte deg i utlandet. Forbrukerøkonomen tror imidlertid ikke de fleste som gifter seg i utlandet gjør det hovedsaklig for å spare penger.

- For de fleste handler det nok om opplevelsen, og at de vil gjøre noe annerledes.

MER FOR PENGENE: Kathrine Sørland mener du kan få mer stas og moro for samme pris hvis du bestemmer deg for å gifte deg i utlandet.

Vær tidlig ute. Også Kathrine Sørland mener det kan bli vel så dyrt å gifte seg i Norge som i utlandet. Hun oppfordrer til å være tidlig ute med bestillingene, slik at du kan få gode pakkepriser.

- I utlandet har en ofte en to eller tre dagers feiring, og det er noe ikke alle ville hatt råd til hjemme i Norge. Kanskje er det en uformell fest på fredag, en båttur, bryllupet på lørdag og lunsj eller brunsj på søndag.

Det høres kanskje råflott ut med en tredagers feiring på en eksklusiv vingård i Italia. Og hvor mye kan du forvente at gjestene skal betale for reise og opphold?

- Noen velger å betale oppholdet for gjestene også, men det er absolutt ikke normen. Når en gifter seg i utlandet luker en som regel ut perifere tanter og onkler og inviterer de nærmeste. Da betaler de fleste gledelig oppholdet og tar kanskje en ferie i tillegg.

Mange av hotellene og gjestegårdene i utlandet har også gode tilbud på opphold for større grupper, slik at det ikke nødvendigvis trenger å blir svindyrt for bryllupsgjestene.

- Når gjestene betaler reise og opphold er det mange brudepar som sier at gaveønsket deres er at gjestene faktisk kommer. Det kan også være upraktisk med mye gaver som en skal ha med seg hjem igjen, sier Sørland.

Les også:Sjekk om du bør gifte deg

Italia og Sverige. Sørland trekker frem Italia som en av de store bryllupsfavorittene for norske par. Mallorca har også blitt populært, og der kan du få et flott bryllup til en fin pris, forteller hun.

REISER VEKK: Rundt 22 prosent av norske par som giftet seg i 2013 valgte å gjøre det i utlandet.

- Sverige har blitt veldig populært, og av god grunn. Der finner du flotte herregårder bare 3-4 timer unna Oslo, og du sparer mye hvis du sammenligner med en norsk herregård, sier Sørland.

Har du råd anbefaler Sørland å investere i en bryllupsplanlegger, spesielt hvis bryllupet skal skje i et land hvor du ikke snakker språket. Det er nemlig mye annet du kan spare penger på, mener hun.

- Kanskje kan du lage invitasjonene selv? Mat og vin er som regel mye billigere i utlandet. I Norge blir det fort 1000 kroner per kuvert til bryllupsmiddagen, mens i utlandet kan du fort få dette til halve prisen.

Big business. For mange kan det kanskje virke uoverkommelig å skulle planlegge alt fra reise, invitasjoner, overnatting, vielsessted og dekorasjoner i et land langt unna eller på et fremmed språk.

Sørland anbefaler å bruke en bryllupsplanlegger om du har råd, men stadig flere turoperatører tar også på seg ansvaret for å sy sammen bryllupspakker.

- Mange gifter seg for andre og tredje gang, og vil ha noe annet enn det tradisjonelle kirkebryllupet i Norge, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef hos Star Tour.

Hun forteller at rundt 20-30 norske par velger å betale for deres bryllupspakker til enten Thailand eller Sicilia i Italia hvert år.

- Andre har kanskje reist mye og forelsket seg i et sted hvor de øsnker å gifte seg. Interessen har økt veldig de siste årene, sier Larsen-Vonstett.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Åse og Bård-Vidar leide slott i Italia til bryllupet

  2. Slik påvirker «brexit» ferieregningen din

  3. Betalt innhold

    I hodet på Silje

  4. Slik kan du spare mye penger på bolig i ferien

  5. Oljebremsen har ridd norsk økonomi. Nå kommer feriebremsen