Forbrukerombudet: De har villedende praksis: Oslo-megler lover å ikke «lokkeprise»

iHus Grünerløkka undertegner en avtale om at de ikke skal markedsføre boliger med urealistisk lave prisantydninger.        – Dette er ingen innrømmelse, sier daglig leder.

STANSER LAVE PRISER: Meglerhuset iHus Grünerløkka i Oslo lover i en avtale med Forbrukerombudet å ikke lokkeprise, men vil ikke innrømme at de har bedrevet den ulovlige praksisen. Dine Penger kjenner imidlertid til at iHus-meglere har satt lave priser for å få søketreff på FINN og trekke flere til visning.

  • Karl Wig
Publisert:

Det er Forbrukerombudet som melder om den uvanlige avtalen mellom dem og Oslo-meglerhuset, i en pressemelding hvor de samtidig varsler flere aksjoner for å stanse lokkeprisene i boligmarkedet.

Lokkeprising skjer når meglere legger ut boliger for salg til misvisende lave priser for å trekke flere på visning og inn i budrundene. Praksisen er ulovlig.

Undersøkelser. Avtalen kommer i kjølvannet av en stor aksjon før nyttår, hvor Forbrukerombudet undersøkte en mengde boligannonser fra iHus i Oslo.

Undersøkelsen avdekket at iHus på Grünerløkka gjennomgående hadde satt prisantydningene godt under verditakst.

Innrømmer ingenting. Daglig leder i iHus Grunerløkka, Ada Kjenner, bekrefter til Dine Penger at de har skrevet under avtalen, men sier hun ikke var kjent med at Forbrukerombudet har gått ut med den offentlig.

Ada Kjenner, daglig leder iHus Grünerløkka

Foto: iHus

Hun ønsker ikke å la seg intervjue om grunnen til at de undertegnet, men gir følgende kommentar på e-post til Dine Penger:

«Vi har underskrevet et avtale med Forbrukerombudet der vi bekrefter at vi vil følge gjeldene bransjenorm.

Det er ingen innrømmelse om at vi har operert med «lokkepriser».

Vi bestreber selvfølgelig alltid å følge gjeldene bransjenorm og regler, og har ingen utfordringer med å inngå en avtale med Forbrukerombudet om det.»

Priset under, solgte over. 80 prosent av boligene til iHus Grünerløkka var annonsert med en prisantydning på 50.000 eller mer under takst, ifølge ombudets undersøkelse.

Det er til tross for at hele 84 prosent av boligene faktisk ble solgt til takst eller mer.

Ombudet mener dette beviser at meglerkontoret enten gjorde dårlige vurderinger ved prissettingen, eller bevisst priset boligene for lavt.

– I tillegg til at prisantydningene gjennomgående lå under takst og faktisk salgssum, hadde iHus unnlatt å opplyse om verditaksten i annonsene. Det gjør praksisen enda mer villedende, sier fagdirektør i Forbrukerombudet Jo Gjedrem i pressemelding.

Synlig i søk. Dine Penger vet at lave prisantydninger har vært en utbredt praksis blant iHus-meglere i Oslo, som et virkemiddel både for å fange interesse og få flere søketreff.

Det handler om å sette konkurransedyktige priser samtidig som man tar hensyn til at mange bruker FINN i boligjakten, fortalte en meglerkilde i iHus til Dine Penger i mars.

Lokkepriser er et brudd på Bransjenormen for markedsføring av boliger som sier at prisantydning ikke skal settes lavere enn selger er villig til å akseptere, og heller ikke lavere enn meglerens «objektive vurdering» skulle tilsi.

Skal følge reglene. iHus Grünerløkka har nå undertegnet en avtale der de bekrefter at de fra nå av ikke skal sette prisantydninger lavere enn meglers objektive vurdering.

De skal heller ikke prise boliger lavere enn selger er villig til å selge for, noe som har vært tatt opp i debatten om lokkepriser: Vil kneble lokkepriser med boligsalg-tvang

Fortsetter jakten: Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet forteller at de vil fortsette å følge med på Oslo-melger. Det er særlig i Oslo at lokkepriser er utbredt.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

Forbrukerombudet er godt fornøyd med at de nå har fått en avtale med iHus.

– Vi er fornøyd med å ha fått i stand en slik avtale. IHus Grünerløkka har nå bekreftet at de vil følge reglene vi har blitt enige om med bransjen tidligere, sier Gjedrem.

En fersk stikkprøve Forbrukerombudet har gjort av boligannonser fra iHus Grünerløkka viser at meglerhuset nå setter prisantydningene nærmere taksten enn tidligere.

De aller fleste annonsene som ble sjekket inneholdt i tillegg opplysninger om verditakst.

Les også: Måtte by over seg selv tre ganger

Varsler flere aksjoner. Forbrukerombudet sier de følger nøye med på utviklingen i boligmarkedet og vil gjennomføre flere aksjoner for å avdekke bruk av urealistiske prisantydninger.

– Vi vil særlig følge med på meglerhus i Oslo, hvor problemet med lokkepriser er mest utbredt, sier Gjerdrem.

Les også:Slik unngår du å gi overpris for boligen

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Forbrukerombudet truer meglere med lokkepris-straff: Måtte by over seg selv tre ganger

  2. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

  3. Eiendomsmeglerforeningen vil rydde opp: Innfører nye megler-regler mot lokkepriser

  4. Annonsørinnhold

  5. Eiendomsmegler refsesfor lokkepriser

  6. Fortsatte å annonsere bolig til avslått pris - Føles helt feil