Ny forskning om forhandlingsteknikk møter motbør: Slik bør du ta opp lønn på jobbintervju

Du får mer i forhandlinger om du sier et helt konkret beløp, viser ny forskning. Men rekrutteringsekspert Guri Larsen mener jobbsøkere bør trå varsomt når lønn blir tema.

KULTURFORSKJELL: Rekrutteringsdirektør Tone Rognstad i Statoil opplever stor forskjell på norske og utenlandske søkere i lønnsspørsmål. – Det er viktig at du får frem motivasjonen for jobben før du begynner lønnsdiskusjonen, mener hun.

Pressefoto: Statoil
  • Karl Wig
Publisert:

Konkrete lønnskrav. – Det er ofte de sterkeste kandidatene som føler seg tryggest på å gå inn i lønnssamtalen. De viser at de ikke er redd for å sette verdi på egen kompetanse, forteller Statoils rekrutteringssjef Tone Rognstad.

Så hvordan skal du formidle din verdi i lønn? Med et svært konkret tall, konkluderer professorene ved Colombia Business School, som nettopp har publisert ny forskning om forhandlingsteknikk.

Rund eller spesifikk. I undersøkelsen ble over 1200 deltakerne satt i hverdagslige forhandlingssituasjoner, blant annet bruktbilkjøp.

Noen fikk beskjed om å åpne forhandlingen med et rundt beløp, mens de andre skulle si en helt konkret sum.

Les også:Slik forhandler du lønn

Gir overtaket. Resultatet var at de som forhandlet konkret hadde mest suksess: Ved å bruke et beløp som 5.014 dollar i stedet for 5.000 dollar, skapte de konkrete forhandlerne inntrykk av at de hadde gjort hjemmeleksen sin – og var bedre informert om verdien på det de forhandlet om.

Dette inntrykket fører til at motparten tror det finnes mindre forhandlingsrom, og de konkrete forhandlerne vinner derfor frem oftere, forklarer forskerne.

De mener funnet kan brukes i alle forhandlingssituasjoner – og trekker spesielt frem jobbsøkere som skal sikre seg gode lønnsbetingelser.

Taus i første møte. Men rekrutteringsekspert og direktør i Adecco Search & Select, Guri Larsen, mener konkret prat om lønn kan være en felle for jobbsøkere.

KONKRET-FELLE: Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen mener du bør holde igjen på detaljene dersom lønn blir tema i første jobbintervju.

Foto: Adecco

Er det tidlig i prosessen, bør man ikke ta opp lønn i det hele tatt, mener hun:

– Lønn blir tema før eller siden uansett. Ved mindre det er helt avgjørende for deg, vil jeg fraråde å ta det opp i første runde. Arbeidsgiver vil tvile på motivasjonen din, og du risikerer å brenne jobbsjanser, sier Larsen.

Må skje i naturlig fase. Det bekreftes av rekrutteringsdirektør i Statoil, Tone Rognstad. Statoil pleier å spørre om lønnsforventninger på slutten av ansettelsesprosessen – hvis ikke kandidaten kommer de i forkjøpet.

– Er det negativt om søkeren er først til å bringe opp lønn?

– Nei, ikke om det skjer i en naturlig fase av prosessen. Men det er viktig at du får frem motivasjonen til jobben før du begynner lønnsdiskusjonen, sier Rognstad.

Les også: Slik takler du en plagsom kollega

Spar konkrete tall. Adecco spør deg om lønnsforventninger allerede i første intervju. Da bør du ha et svar klart:

– I det første intervjuet bør man være forberedt på å gi noen rammer. Vær ærlig om hva du tjener i dag. Om du forventer mer i den nye jobben, bør du også si det, mener Larsen.

– Men jeg ville spart det konkrete tallet til man kommer så langt i prosessen at arbeidsgiver gir deg et tilbud, sier hun.

Hvor viktig er du? Når det først blir naturlig å snakke om lønn, mener Larsen det er viktig å se an sin forhandlingsposisjon:

– Er du nyutdannet og ikke har mye erfaring, bør du ikke være for konkret. Har du lang erfaring og en fagspesialisering du vet det er stor etterspørsel etter, kan du gå tøffere ut med spesifikk lønnsforventning, sier hun.

Uansett bør du gjøre god research om lønnsnivået i bransjen.

– Man kan avsløre at man ikke har satt seg inn i bransjen man søker jobb i, dersom man kommer med tall som bommer helt på det typiske lønnsnivået, advarer Larsen.

Les også:Slik ødelegger du jobbsøknaden din

Kulturforskjell. – Det er ofte de sterkeste kandidatene som føler seg tryggest på å begi seg inn i lønnssamtalen. De viser at de ikke er redd for å sette verdi på egen kompetanse, forteller Rognstad i Statoil.

Statoil har mange internasjonale søkere, og Rognstad sier hun opplever stor kulturforskjell på de norske og utenlandske kandidatene i lønnsspørsmål.

– I mange land er lønnsprat en naturlig del av første intervju. I Norge er det ikke vanlig at man diskuterer lønn før det er gått noen runder, og et jobbtilbud ligger i luften.

Avventende. Statoil erfarer at de fleste norske søkerne ikke tar opp lønn i det hele tatt, og heller venter til de blir spurt om hva de forventer.

– Vår erfaring er at de fleste klarer å være konkrete, og det setter vi pris på. Mange opplyser om hva de har i dag, og vil kanskje be om litt mer, sier Statoils rekrutteringsdirektør.

Og serverer en liten kalddusj:

– Ofte vil rommet for forhandlinger være begrenset, siden vi har klare rammer for lønnsnivået i de ulike stillingene.

Jobbekspertens 7 tips: Slik takler du lønn på intervju

1. Sjekk lønnsnivået for bransjen uansett om du vil ta opp lønn eller ikke. Jo mer du vet, jo bedre er det.

2. Unngå å foreslå en lønn som er langt over eller under snittnivået. Det indikerer at du ikke har satt deg inn i bransjen.

3. Noen bransjer og bedrifter har faste lønnsspenn for ulike stillinger basert på innhold og erfaring eller ansiennitet. Disse er det vanskelig eller umulig å forhandle på.

4. Er du nyutdannet og fersk, bør du være mindre konkret i lønnskravene.

5. Ta aldri opp lønn på første intervju med mindre det er helt avgjørende for deg. Da kan du bli tatt ut av prosessen før du har fått presentert deg skikkelig.

6. Svar ærlig på spørsmål om hva du tjener i nåværende stilling.

7. Dersom du ønsker lønnshopp i ny stilling, bør du si det – men unngå å snakke konkrete tall tidlig i prosessen.

Følg oss påFacebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Mange på jobbjakt etter sommerferien: Her er tegnene på at du bør skifte jobb

  2. SSB-prognoser: For mange utdannede: Studiene som gjør det vanskeligere å få jobb

  3. Unngå fallgruvene: Slik ødelegger du jobbsøknaden din

  4. Du kan få sparken om du kler deg feil

  5. Sosiale medier blir stadig viktigere i jobbsøking