Stanser ulovlig reklame for billån

Forbrukerombudet mener Bilia Personalbils radioreklame på P4 er ulovlig og har bedt dem om å stanse den umiddelbart.

Skal du reklamere for lån er det påbudt ifølge markedsføringsloven å opplyse om de totale kostnadene. Det gjorde ikke Bilia i sin radioreklame. Bildet er en faksimile fra Bilias nettsider og er ikke det samme som den aktuelle radioreklamen.
Publisert: Publisert:

Bryter loven. I en radioreklame markedsfører Bilia Personbil AS et billån på 1 prosent rente ved kjøp av bil. Men de unnlater å gi en rekke lovpålagte opplysninger om hva lånet faktisk vil koste forbrukeren.

– Opptak av lån og kreditt kan få store konsekvenser for enkeltpersoner og deres familier, og er derfor et valg forbrukeren bør tenke nøye gjennom i forkant. Derfor er det viktig at lånetilbyder gir alle nødvendige opplysninger i markedsføringen, slik at forbrukeren skjønner hva lånet faktisk vil koste dem, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Opplyser ikke om totalpris. I markedsføringen gir ikke Bilia et representativt eksempel med lånebeløp, effektiv rente, nedbetalingstid, etableringsgebyr og totalpris, mener Forbrukerombudet. Dette er i strid med finansavtaleloven § 46.

– Bilia må umiddelbart stanse denne markedsføringen, og sørge for at de følger loven fra nå av, sier Nergård.

Les også:Halve folket mot telefonsalg

Mange saker: Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet forteller at Bilia-tilfellet ikke er enestående. Ombudet har brukt mye tid på å få långivere til å gi de riktige opplysningene i reklamene.

En av mange saker. Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, forteller at dette bare er en av mange lignende saker de har tatt tak i de siste årene.

– Vi har hatt mye fokus på dette og vi har fulgt opp mange saker. Det er strenge krav til hva som skal være med av opplysninger i reklamer for lån, og vi mener det er et viktig prinsipp at disse blir fulgt, sier Gjedrem.

– Det har imidlertid vært en klar forbedring på dette området. Jeg vil ikke si at det er et generelt bransjeproblem, men noe som dukker opp med jevne mellomrom, sier han.

Les også:Apollo og Star Tours gebyrer brøt loven

Risikerer sanksjoner. Bilia har fått frist til 23. oktober med å gi et svar til Forbrukerombudet.

Dersom de ikke følger kravet fra Forbrukerombudet om å endre eller stanse reklamen, risikerer de forbudsvedtak og overtredelsesgebyr.

– Men dette har aldri skjedd i denne typen saker. Alle vi har tatt kontakt med, har fulgt oppfordringen fra oss og vi har det som utgangspunkt også i denne saken, sier Jo Gjedrem.

Følger pålegget. Hos Bilia tar de brevet fra Forbrukerombudet på alvor og gjør nå endringer i radioareklamen:

– Vi i Bilia respekterer offentlige instanser som for eksempel Forbrukerombudet, og ved eventuelle korreksjoner fra disse så vil Bilia ta det til etteretning og gjennomføre nødvendige justeringer, skrier Cathrine Molin Wang, markedskoordinator i Bilia i en epost til Dine Penger.

Les også:Her er telefonselgernes sleipe knep

Dette sier loven:

Forbrukerombudet har sammen med Finans Norge og Finansselskapenes Forening laget en veiledning om hvilke opplysninger all markedsføring av lån og kreditt skal inneholde.

Veiledningen til finansavtaleloven § 46 kan du lese her.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om