Lik boligannonse på Finn.no - mangedobbelt pris

En annonse på Finn Eiendom kan koste deg som boligselger alt fra 900 til 5000 kroner, skal man tro eiendomsmeglerne. Mens enkelte meglere er åpne om at de tar mellomlegg, hevder andre at de ikke gjør det.

ANNONSEFORVIRRING: Prisen for å annonsere en bolig til salgs på Finn.no kan variere sterkt.

Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
  • Magnus A. Koren
Publisert:

Av alle boliger som blir solgt i Norge i dag, er det få som ikke annonseres på Finn.no.

Når du som skal selge bolig kontakter en eiendomsmegler for tilbud, vil Finn derfor være blant de ulike markedsføringstiltakene som foreslås. Med unntak for dem som betaler tillegg for ekstra profilering på nettstedet, er annonsene som boligselgere får på Finn like i størrelse og funksjon.

Undersøkelser E24 har gjort tyder imidlertid på at prisen meglerne tar for denne annonseringen varierer sterkt, fra omlag en tusenlapp til 5000 kroner.

Dette til tross for at mange meglere presenterer kostnaden ved annonsering som et rent utlegg.

Like annonser, ulik pris

Verken meglerne eller Finn selv vil ut med hvor mye eiendomsmeglerne betaler Finn for annonsene, men de største kjedene og Finn viser til at de som kjøper store annonsevolum gjerne oppnår en bedre pris.

Denne sammenhengen reflekteres ikke nødvendigvis i fakturaene boligselgere får fra meglerne.

Hos DnB Nor Eiendom, som formidler 17 000 boliger i året og kniver med Eiendomsmegler1 om å være landets største eiendomsmeglerkjede, opererer man med en grunnpakke for markedsføring.

Pakken inkluderer nettannonsering på Finn, annonsering på Tinde, DN.no, Ny.no, samt på meglerens egen side. Inkludert i pakken til DnB Nor får man også 25 prospekter, bilder tatt av fotograf, nabolagsprofil og 3D-oversikt over boligen.

Samlet pris varierer ifølge meglerkjeden mellom 5900 og 10.000 kroner inkludert moms.

- Prisen for pakken avhenger blant annet av hvor man er i landet. En annonse for en bolig i Oslo vil for eksempel nå mange flere mennesker enn en annonse for en bolig på et sted med lavere boligomsetning, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom.

Han har ikke svar på hvor mye av det kunden betaler som går til å dekke Finn-annonsen, men etter hva E24 erfarer ligger typisk pris for fotograf, prospekter og nabolagsprofil til sammen i størrelsesorden 4500 - 5000 kroner.

I så fall ligger prisen for selve annonseringen mellom 900 og 5500 kroner. Finn utgjør etter hva E24 forstår den definitivt største delen av kostnaden.

Mellomlegg

Hos Eiendomsmegler1, som i realiteten er en allianse av 13 selskaper som eies av Sparebank1 i de forskjellige regionene, vil man av konkurransehensyn ikke fortelle hvordan deres fellesavtale med Finn er bygget opp.

Men kjeden opplyser at det er åpning for meglerne til å ta mellomlegg.

- Det er vanskelig å svare på hva våre meglere tar for en finn-annonse, for det varierer hvordan de formidles. Enkelte steder kan det være de formidles som rene utlegg, mens andre steder bakes de inn i en markedspakke og det tas mellomlegg, sier Odd Nymark, administrerende direktør for Eiendomsmegler1 i Oslo-Akershus.

FØLG E24 PÅ FACEBOOK

Syverstad hos DnB Nor hevder på sin side at hans kjede ikke har som mål å tjene penger på å formidle markedsføringen, og at det er vanskelig å beregne hva den reelle prisen per boligannonse de rykker inn på Finn.no er.

- Målet er ikke å tjene penger. I områder hvor boligmarkedet kan være uforutsigbart og trått til tider tar vi risiko fordi vi som stor aktør forplikter oss overfor Finn til å betale for store annonsevolum gjennom et totalinnkjøp, sier han.

5000 kroner for privatpersoner

Tvert i mot hevder han at boligselgere nyter godt av å være kunde hos en stor kjede.

- Vår forhandlingsmakt er stor, derfor får man mye mer for de pengene man legger ned enn om man skulle kjøpt alle delene som privatperson. Vi kjøper en stor avtale med Finn for å kunne plassere hele vårt volum på dere sider, så det er vanskelig å si hvor stor del av det kundene betaler som går til å dekke kostnader forbundet med Finn, sier Syverstad.

Som privatperson må man da også ut med hele 5000 kroner for å rykke inn en boligannonse på Finn, trolig mer enn den prisen man betaler gjennom DnB Nor.

Små, rimeligere kjeder

Ikke desto mindre oppgir enkelte små meglerkjeder betydelig lavere pris enn DnB Nor, selv i deler av boligmarkedet med stor aktivitet:

iHus, en eiendomsmeglerkjede konsentrert i Oslo, er en av disse. Kjeden tar til sammen 2800 kroner for å annonsere en leilighet for salg på Finn.no, Ny.no og meglerens egen side.

- Vi tar ikke noe mellomlegg og har null i fortjeneste. Hvorfor konkurrentenes priser er som de er ønsker jeg ikke å spekulere i, sier partner og eiendomsmegler André Pedersen hos kjedens filial på St.Hanshaugen i Oslo.

Pedersen sier han ikke kjenner til fordelingen av kostnaden mellom Finn og Ny.no, men at Finn utgjør størstedelen.

Nordvik & Partners, en annen Oslo-basert megler, oppgir at prisen for Finn-annonsering er 3800 kroner på sin prisliste.

- Meglerne selv må svare

På spørsmål om prisvariasjonene og opplysningene fra de ulike meglerkjedene reagerer Finn Eiendom slik:

- Forskjellen i pris mellom privat og megler og mellom ulike meglere skyldes at det prises basert på volum. Det er vanlig praksis at stykkprisen er lavere når man kjøper flere annonser enn når man bare kjøper én. Annonsering på Finn er en del av meglernes totale markedsføring. Hva som inngår her, er meglerne selv de beste til å svare på, sier administrerende direktør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom til E24.

- Men de prisene meglerne tar fra sine kunder tatt i betraktning, kan du svare på om meglerne tar mellomlegg på Finn-annonsene eller ikke?

- Nei, jeg har ingen spesielle synspunkter på hvilke tilbud eiendomsmeglerne gir sine kunder og hva som inngår i disse tilbudene, svarer Høvås.

Finn Eiendom AS omsatte for 220 millioner kroner i 2010.

Les også:

Sørlandsopprør mot Finn.no

- Horribel prisøkning fra Finn.no

Her er det vanskeligst å finne bolig

Betalte 12190 kroner for å få søke om baderomsoppussing

Kongen av Tjuvholmen selger på Frogner - igjen

FLERE NYHETER PÅ E24

E24 eies av VG. Schibsted eier både VG og Finn.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. FINANSTILSYNET OM EIENDOMSMEGLERNE: - Skjulte mellomlegg er ulovlig

  2. Finanstilsynet strammer inn på boligsalg «off market»

  3. Slik unngår du meglerfellene

  4. - Overdriver risikoen ved privat boligsalg

  5. Lever av å skrive boligannonser for meglere: – Meglerne ønsker solide honorarer, men minst mulig jobb