EIENDOMSMEGLERNE: Forsiktig oppgangi boligprisene

Boligprisene fortsatte å stige i april måned.

STIGER: Boligprisene fortsetter å stige, så langt i år har prisene klatret med 6,2 prosent.
  • Ingrid H. Indseth
  • Mona Bristøl
Publisert:

I april måned steg boligprisene med 0,4 prosent, justert for sesongvariasjoner. Ikke justert for sesong steg prisen med 1,5 prosent.

Det viser tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) som ble lagt frem mandag formiddag.

- Det har vært en veldig god måned når det gjelder prisutvikling. Den har vært preget av at det har vært lite på tilbudssiden - det som har blitt lagt ut har blitt solgt veldig raskt, sier Christian Dreyer, leder av NEF.

Tallene fra eiendomsmeglerbransjen viser også at prisene for eneboliger steg med 2,5 prosent, mens delte boliger steg med 0,8 prosent fra mars til april. Leilighetsprisene steg med 1,3 prosent.

- Sterk måned

Oversikten over april måned viser at omsetningen gikk opp med 8 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Korrigert for inflasjon er boligprisene nå 4,6 prosent lavere enn toppmåneden august 2007.

- April er vanligvis en sterk måned. Det har vært en prisvekst i april, men den er ikke veldig over snittet for det som er vanlig for denne måneden, sier Finn Tveter, direktør i NEF.

Det ble i årets første vårmåned solgt 4498 boliger, mens det i samme måned i fjor ble solgt 4167 boliger.

Store variasjoner

Liggetiden for boliger var i snitt 31 dager i april måned. Det er 12 dager mindre enn april i fjor.

Men det er store variasjoner på landsbasis hvor lang tid det tar å selge en bolig. Raskest går det å selge en bolig i Stavanger, hvor liggetiden var 18 dager. På den andre siden av skalaen ligger Tromsø, hvor liggetiden er på hele 79 dager.

- Omsetningen av boliger er meget rask i enkelte områder når den er nede i tre uker. Hvor langt ned kan den egentlig komme, spør Tveter.

- Normalisering

Eiendomsmeglerbransjen har de siste månedene uttrykt uro over at det er svært få boliger til salgs i markedet.

- Vi kommer til å få et høyere volum, det er også lagt ut flere prosjekter nå. Det er helt avgjørende for at vi skal få en moderat prisutvikling resten av året, sier Dreyer.

Antallet boliger steg fra mars til april, samtidig opplyser bransjen om at det ikke har vært færre boliger til salgs siden april 2007.

- Nå er varelageret på vei til å bli normalt. Her er vi inne i en normalisering, mener Tveter.

Ned i sommer

I februar måned i år falt boligprisene, justert for sesong, for første gang på 11 måneder.Men pilene snudde raskt oppover igjen, allerede i april klartret boligprisene oppover med 1 prosent.

Så langt i år - fra desember til april - har boligprisene steget med 6,2 prosent.

Melgerbransjen har tilsammen spådd en oppgang på 8 prosent i boligprisen i løpet av 2010.

- Vi tror fortsatt sterkt på vår spådom om en økning i år på 8 prosent, hvor det meste skulle bli tatt ut de første fire månedene. Så langt i år har vi sett 7, så vi spår at prisene vil gå ned i juni og juli, sier Dreyer.

Les mer om bolig:

Flere nyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligprisene stiger igjen

  2. Boligprisene steg i april

  3. Boligprisene steg 0,9 prosent i oktober

  4. Eneboliger faller i pris

  5. Her har boligprisveksten vært tre ganger så høy som resten av landet det siste året