Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

Dagens boliglånsforskrift utgår på nyttårsaften. Fra 2020 bør Siv Jensen innføre en ny forskrift med enda strengere regler for å få boliglån, anbefaler nå Finanstilsynet.

GIR JENSEN RÅD: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:,

Rådene ble offentliggjort tirsdag formiddag og ble umiddelbart kritisert fra flere hold.

– Dette var i overkant stramt, sier direktør Morten A. Meyer i Huseierne til E24.

Andre frykter lånereglene blir så strenge at boligmarkedet går inn i en ny korreksjon.

Det er Finansdepartementet som har bestilt tilsynets vurdering av boliglånsforskriften.

Vurderingen skal inngå i beslutningsgrunnlaget til finansminister Siv Jensen, som snart må bestemme seg for hva som skjer når dagens forskrift utgår på nyttårsaften:

Skal hun legge hele boliglånsforskriften på skraphaugen, videreføre de samme boliglånsreglene fra 2020, myke dem opp – eller gjøre dem enda strengere?

Vil ha to store innstramminger

Finanstilsynet leverer nå en klar anbefaling om det siste – fordi de mener det er «behov for ytterligere tiltak for å dempe oppbyggingen av gjeld i sårbare husholdninger». De foreslår å endre to av forskriftens sentrale bestemmelser:

 • Tilsynet foreslår å senke maksgrensen for låneopptak til 4,5 ganger brutto årsinntekt. I dag sier forskriften at du kan låne inntil fem ganger inntekten din. Innføres denne endringen, må mange nordmenn belage seg på mindre i boliglån.
 • Tilsynet foreslår også å kraftig begrense bankenes muligheter til å fravike hovedkravene i forskriften til fordel for skjønnsmessige vurderinger. I dag får bankene gjøre slike unntak – for eksempel fra egenkapitalkravet – for inntil 10 prosent av sine utlån, men tilsynet foreslår en ny maksgrense på kun fem prosent.
Les også

Meglersjef frykter ny korreksjon etter Finanstilsynets forslag

Frykter effekten på boligmarkedet

I tillegg foreslår Finanstilsynet at Jensen skroter forskriftens geografiske særkrav for Oslo, noe de også foreslo i fjor – uten gehør fra regjeringen.

Tilsynsforslagene møter kritikk fra bransjeaktører som mener de er for drastiske. Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer kaller det «uklokt» å redusere taket på utlån fra fem til 4,5 ganger inntekten.

– Vi frykter det i kombinasjon vil få en for sterk effekt i utviklingen i boligmarkedet, sier Dreyer.

Han er ikke alene. Huseierne-sjefen fraråder Siv Jensen å lytte til tilsynets råd. Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund frykter forslagene er såpass strenge at de kan utløse en kraftig korreksjon.

Men Finanstilsynet forsvarer endringsforslagene sine. De mener dagens forskrift ikke har klart å begrense bankenes utlån tilstrekkelig.

Les også

Analysesjef regnet på boligkjøp med forbrukslån: – Hvis dette tallet stemmer, er det skremmende

Tilsynet: – Urovekkende

Tilsynet peker på at egne boliglånsundersøkelser viser at låntagernes gjennomsnittlige gjeldsgrad har «økt betydelig» – også etter innføringen av dagens boliglånsforskrift – og at andelen lån som ligger tett opp til maksgrensen, også er svært høy.

Tilsynet kaller dette «urovekkende».

– Det er en fare for at denne utviklingen vil fortsette i årene fremover, blant annet fordi høye boligpriser gir mange husholdninger mulighet til å ta opp ytterligere lån med pant i bolig. Prisveksten i boligmarkedet har vært moderat det siste året, men boligprisene er på et historisk høyt nivå, skriver tilsynet.

– Etter Finanstilsynets vurdering er det derfor behov for ytterligere tiltak for å dempe oppbyggingen av gjeld i sårbare husholdninger, fortsetter tilsynet.

Boliglånsforskriften har tidligere blitt fornyet i flere omganger, og har samtidig blitt gradvis strammet inn.

Det er imidlertid ingen automatikk i at Finansdepartementet gjennomfører alt som tilsynet ber om. Tidligere har departementet nektet å innføre enkelte endringer tilsynet har foreslått, blant annet å fjerne særkravene i Oslo.

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

 2. Meglersjef frykter ny korreksjon etter Finanstilsynets forslag

 3. Eksperter: Jensen vil få klart råd om å beholde boliglånsreglene

 4. Annonsørinnhold

 5. Jensen ber om flere boliginnspill etter tilsynsrefs

 6. Høyre mobiliserer mot strengere boliglånskrav