Ap-utvalg vil avvikle taxfree-ordningen

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, vil nå ha en slutt på taxfree-ordningen.

KONTROVERSIELL ORDNING: Duty free-butikken på Oslo lufthavn har nå lov til å selge alkohol og tobakk billig. Det vil Arbeiderpartiet ha slutt på.
Publisert: Publisert:

Micaelsen leder et utvalg i Arbeiderpartiet som nå foreslår en rekke endringer i norsk helsepolitikk, blant annet en avvikling av taxfree-salget på norske flyplasser.

– Det mest omstridte forslaget vil være at vi mener at Ap bør ha som mål på sikt at taxfree-ordningen bør avskaffes i den formen det har i dag, sier Micaelsen til Nettavisen.

– Spesielt med den kraftige utvidelsen fra Høyre og Frp-regjeringen, har taxfree etter vårt syn fått et omfang som mange reagerer på, og som også vises i omsettingstallene for Vinmonopolet, sier Micaelsen.

Han mener norsk alkoholpolitikk har vært vellykket og at det gjenspeiler seg i folkehelsen.

– Det at vi har et moderat forbruk av alkohol og at det omsettes på en spesiell måte, har vært en suksessfaktor i mange år, sier han

Micaelsen viser også til at Norge nesten er det eneste landet som har igjen en taxfree-ordning.

Det er Travel Retail Norway (TRN) som drifter taxfreebutikkene på de største flyplassene i Norge, og de har en kontrakt som løper ut 2022. Avinor får store deler av sine inntekter fra taxfree-salget, men det mener Michaelsen de må finne en løsning på.

– Jeg opplever at de fleste er enige om at hvis vi i dag skulle finne ut hvordan vi skal finansiere flyplassene, så ville ikke det vært med alkohol, sier han.

I fjor ble det klart at et flertall på Stortinget vil ha en utredning av taxfree-salget på flyplassene, med et mål om at Vinmonopolet skal overta salget.

Publisert: